Руски медии: Макрон ще прави, каквото му кажат САЩ

Франция ще има най-необикновената първа дама в историята на страната
9 май 2017 12:28, Елка Василева
48
Руски медии: Макрон ще прави, каквото му кажат САЩ
Еманюел Макрон и съпругата му Брижит. Снимка: Reuters

Какво да очакваме от най-младия президент на Франция Еманюел Макрон, който ще оглави Петата република на 39-годишна възраст? Как новият държавен лидер ще гради отношения с ЕС, Русия и собствения си парламент - пита руският в. "Комсомолская правда".

Макрон спечели изборите, но окончателната политическа битка за него тепърва предстои. Това са парламентарните избори през юни, наричани вече трети тур за новия президент. А без мнозинство в Националното събрание целият му петгодишен мандат може да се превърне в политически ад. Трудните условия вече налагат Макрон да обмисля евентуални политически съюзи - оттук идва и бавенето с формирането на правителство, посочва изданието.

Неяснотата с парламента принуждава Макрон засега да забрави и предизборната си програма; единственото сигурно нещо е курсът към развитие на сътрудничеството с Германия и общо подсилване на ЕС.

Още по темата

Колкото до Русия, според повечето френски експерти Макрон като прагматик ще промени своята леко агресивна спрямо Русия предизборна риторика и ще заеме разумна преговорна позиция, пише всекидневникът.

Официалните френски медии посрещнаха с интерес поздравителното послание на Владимир Путин до Макрон по повод изборната му победа, акцентираха най-вече върху призива на руския президент за преодоляване на взаимното недоверие. А френските медии не правят нищо току-така, отбелязва "Комсомолская правда".

"Вести" цитира шефа на външнополитическата комисия в Съвета на федерацията Константин Косачов, според когото избирането на Макрон едва ли ще промени отношенията между Париж и Москва.

"Макрон споделя идеите на евроатлантизма и най-вероятно ще действа за укрепване на ЕС и НАТО, а не на истински обединена Европа без разграничителни линии", пояснява руският сенатор пред Интерфакс.

По думите му, ако Макрон наистина смята да работи за интересите на своята страна и на цяла Европа, както заявяваше по време на кампанията, нормализацията на отношенията с Русия трябва да заеме съществено място в президентската му програма. "Засега обаче изявленията на Макрон по въпроса по-скоро ни тревожат, вместо да ни ободряват", казва руският политик.

Франц Клинцевич от ръководството на комисията по отбрана и сигурност в руския сенат не вярва Париж и Москва да намерят общ език през мандата на Макрон, информира санктпетербургската Федерална агенция за новини "по простата причина, че САЩ не желаят това". "Макрон ще прави, каквото му каже президентската администрация на САЩ", обяснява той.

"Днес не трябва да говорим за Франция, а за САЩ. За мен е очевидно, че днешната позиция на Русия така или иначе ще наложи на САЩ да се съобразяват с нас. Щом се нормализират нашите отношения с Вашингтон, ще се изградят и нашите отношения с Франция, Германия и Европа като цяло", убеден е Клинцевич.

"Сигурността на цяла Европа, включително на Франция, се гради върху действията на Русия в борбата с международния тероризъм, уреждането на сирийския конфликт, постигането на стабилност в Близкия изток. Иска ми се да изразя надежда, че Париж разбира това", коментира изборната победа на Макрон руският аналитик Михаил Фрадков, чието мнение помества "Взгляд".

Показател за намеренията на Макрон към Русия ще стане участието или неучастието на министър от новото френско правителство в Петербургския икономически форум през юни, смята Алексей Пушков от Съвета на федерацията, чийто пост в Тwitter цитира "Парламентская газета".

Печатът в Русия публикува редица статии за съпругата на бъдещия френски лидер. "Франция ще получи най-необикновената първа дама в историята на страната - 39-годишният Макрон е женен за 64-годишната Брижит Троньо, бивша негова учителка" от гимназията, пише онлайн изданието "Ню информ".

Съпругата на Макрон активно го подпомага в политическата му дейност. Още когато бе финансов министър, той я канеше на всички съвещания. Сега първата дама му помага да репетира речите, подготвени за публични прояви, четем в материал от "Дни".
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А вие какво искате, да прави каквото му каже Путин ли?
20
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Що за психар трябва да си?!За да се ожениш за 25 години по-възрастна жена от теб,с три деца при това?!Балканският ми мозък не го проумява...:-) :-)
19
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Макарона най вече ще слушка бабето дето я е взел за жена. Какъв е този мъж който ще си вземе жена 24 години по стара от него? Аз съм на 30 години и да си взема някоя 54 годишна за жена ли? Та все едно да се оженя за майка си! Точно толкова е разликата в годините на мен и майка ми. Този нещо не го слуша главата!
18
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
това да не е завряният зет!
17
4
 
17
 
! Отговори
Циник преди 6 години
САЩ са най-безскруполните, и нагли плетачи на интриги в съвременния свят!Под откровенната лъжа за сеенето на демокрация ( там където тя е нежелана , незаслужена, ненужна, и неправилна) върви реч за нефт...ресурси...и в крайна сметка пари!Русия с всичките и кусури - след Горбачов поне не си присвояваше ролята на световен полицай! Но разбираема донякъде е реакцията на младия , амбициозен Путин - той реши да ги плесне през лакомите пръсти ! Разбираемо е!
16
7
 
21
 
! Отговори
Бай Хой преди 6 години
Той целия ЕС слуша САЩ, че какво остава за един Макрон. И в България има такива послушковци, които като ги питаш какво харесват в американците, не могат да отговорят. Интересно ми е какво хубаво виждат в Америка, аз лично нищо не мога да харесам.
15
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да беше само Мак_а_рон ...
14
3
 
22
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Л у м п е н и з и р а н и русофоби не си задават неудобни въпроси - кой направи Ал Кайда...кой въоръжи талибаните в Афганистан с ракети Стингър, кой назначи Осама бин Ладен , и кой обучи командирите му на подривна дейност, атентати, и партизанска война! Кой обеси Садам за несъществуващи химически оръжия, кой уби Кадафи...разруши Сирия...и пусна милионите в посока Европа!Плюят Путин ( и аз не го харесвам ) но не съм сляп!!!!!
13
17
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руски медии: Макрон ще прави, каквото му кажат САЩ....А какво искат, да слуша Москва ли? Пенка това щеше да прави.
12
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Жена му на тоя е проект на ЦРУ от времето на Cтудената война са я обучавали да прелъсти някой ученик и да го направи политик и президент, така ФАЩ си осигуряват господство и диктатура над света. Там където агентите им се провалят идат малки зелени човечета да носят демокрация и да търсят химическо оръжие.
11
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Новото Наполеонче, което ще докара поредната катастрофа на Франция. Мама го държи за ръчичка, за да не се загуби.
10
1
 
15
 
! Отговори
Zapoznat преди 6 години
Франция има първата баба дама в историята
9
3
 
17
 
! Отговори
Циник преди 6 години
За какво ми е Европата на Мурксул-ханъм, и нег*ърско-арабска Франция! За какво ми са СЕТА и TTIP новото презокеанско индустриално робство! За какво ми са генномодифицирани храни...и американски арабски пролети?! За какво ми е цялата американска помия от последните 10 - 20 години! С рожбите им ИДИЛ и милионите алаходупци в Европа!
8
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Usa i sapruga na godinite na mana. S trite deza
7
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ВАЖНОТО е 4е няма да прави това ,което му кажете вие .Празнувайте си " победите" и оставете другите , те няма какво да нау4ат от вас!
6
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дълго време ще плачат жално от Кремъл.
5
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Искаше им се на братушките да дестабилизират ЕС, но няма да успеят и затова изпадат вече в истерия.
4
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не ви стигнаха рублите другарьо Путьооо...пак заложихте на куц кон.
3
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Долавям жален плач откъм изток :))))
2
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да. И точно това бърка отзад на русофиилистик-путинофиилската своолоч. Гаврата с руската кочиина е пълна.