Тръмп се обади на Макрон, ще работи тясно с него

Двамата ще разговарят на 25 май в Брюксел
9 май 2017 11:00, Елка Василева
6
Тръмп се обади на Макрон, ще работи тясно с него
Еманюел Макрон. Снимка: Reuters

Президентът на САЩ Доналд Тръмп се обади по телефона на Еманюел Макрон, за да го поздрави за избирането му за президент на Франция.

Говорителят на Белия дом Шон Спайсър съобщи, че Тръмп се е чул с Макрон.
Президентът на САЩ поздрави в Тwitter победителя на президентските избори във Франция още в неделя, като изрази нетърпение да работи с него.

Центристът Макрон победи на балотажа крайнодясната Марин льо Пен.

Тръмп не подкрепи никой от кандидатите на президентските избори във Франция, отбелязва АП. Той обаче прогнозира, че убийството на полицай миналия месец в Париж може да помогне на Льо Пен, тъй като тя е "най-силната (по въпроса) за границите".

Белият дом съобщи, че Тръмп и Макрон ще разговарят в кулоарите на срещата на върха на страните членки на НАТО, която ще се състои на 25 май в Брюксел, предаде Франс прес.

"Президентът Тръмп е изразил пред Макрон желанието си да работи тясно с него, за да бъдат посрещнати общите предизвикателства и е подчертал дългата и солидна традиция на сътрудничество между САЩ и неговия най-стар съюзник - Франция", се казва в изявление на Белия дом.

Говорителката на Макрон Лоранс Аим пък каза пред Си Ен Ен, че по време на телефонния разговор с Тръмп Макрон му е казал, че ще защитава споразумението за климата, договорено на международната конференция в Париж през 2015 г., предаде Ройтерс.

"Климатичните промени са много важна и чувствителна тема за Франция и Макрон каза на Тръмп, че ще защитава постигнатото в Париж", заяви Аим.

По време на 10-минутния телефонен разговор с Тръмп двамата лидери са обсъждали и борбата с тероризма, трансатлантическите отношения и икономически въпроси, допълни говорителката.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
реалист преди 6 години
И каква стана тя? Планът да разединят Европа на Путин и Тръмп не проработи, разкарахме пиявиците от Англия и сме по-силни от всякога!Тръмп, Путин и Ердоган на колене пред силна обединена Европа! Ще!
4
0
 
6
 
! Отговори
ГАДОРЯН преди 6 години
В грешка си Тръмпи! С Микрончо не може да се бачка на тясно! Сам се сети защо хихихи
3
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тръмпчо ще работи с френското ***... Как ли? Той си има жена 24 по-млада от него, а обърканото франсе си има бабичка с 24 години по-голяма от него.... Е поне цифрата съвпада, имат нещо общо
2
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сега чичко Тръмп от добрите ли е още или вече е от лошите?
1
1
 
2
 
! Отговори
4 преди 6 години
Мн важно че се обади