Ципрас се радва: Близо сме до облекчаване на дълга!

Гръцки съд: Намаляването на пенсиите противоречи на евроконвенция
10 май 2017 15:52, Бойчо Попов
13
Ципрас се радва: Близо сме до облекчаване на дълга!
снимка: Ройтерс

Гърция е съвсем близо до устойчиво решение за намаляването на дълга, съобщи премиерът на страната Алексис Ципрас, цитиран от "Катимерини".

Пред журналисти в Министерството на образованието той отказа да даде повече подробности за водените разговори с международните институции. Неговите усилия в момента са съсредоточени именно в облекчаване на дълга на страната и не се предвижда промяна в кабинета, стана ясно още от думите на гръцкия премиер.

Ципрас коментира и обвиненията на опозицията, че постигнатите до този момент договорки по втория преглед на изпълнението на спасителната програма са реално четвърта спасителна програма, но този път без финансиране.
 
Според Ципрас страната получава финансиране сега, а мерките, които предвижда споразумението - намаляване на пенсии и премахване на данъчни облекчения, ще бъдат изпълнени след години - съответно през 2019 г. и 2020 г., тоест след края на сегашната трета спасителна програма.
 
Това се случва за първи път, откакто страната подписа първата спасителна програма, посочи гръцкият премиер.
 
Споразумението с кредиторите трябва да получи одобрението на парламента. Гръцките депутати ще дискутират договорките през следващата седмица. След това то ще трябва да получи зелена светлина и от Еврогрупата. Това ще стане на срещата на финансовите министри на еврозоната, насрочена за 22 май.
 
Междувременно обаче гръцки съд определи, че новото съкращаване на пенсии в страната, което договориха правителството и кредиторите, противоречи на Европейската конвенция за човешките права, съобщава още гръцкото издание, позовавайки се на свои източници. 

13
Напиши коментар Коментари
11
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Евалла~както казват комшиите. И се сещам за Борисов който ни плашеше да не станем като гърците
10
0
 
5
 
! Отговори
пенсионер преди 11 месеца
Търся две гъркини , една млада и една стара , старата ще готви , пере и чисти ,а младата ....... , така де ,да рахатясъм
9
1
 
4
 
! Отговори
Дядо Пяшо преди 11 месеца
Физиономията му е такава,все едно дългът вече се е облекчил в него. Така мисля- не съм виждал хора в подобно състояние,но не съм виждал и хора с такива физиономии в България.
8
1
 
10
 
! Отговори
да бе да преди 11 месеца
Е ние като не ядохме и не пихме ,какво видяхме -четвъртит !!!
Те не свалят пенсии ,ние не дигаме пенсии.
Те упорстват ,ние се примиряваме.
Там пак средният доход е по-голям от тук ,тук забатачваме нещата...
Там е по-чисто ,тук е по-мръсно...
Е кое ли е по-добре :)
7
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Когато ядоха пиха и веселиха добре им беше. Ама като дойде време за плащане им преседна папането! Които са ходили в Гърция знаят какви палати имат по села и градове. Знаят как нашите робини мият задните части на гръцките пенсии. Когато видя Гръцки робини да дойдат да мият задните части на нашите пенсионери ще повярвам че гърците са зле! Което едвали ще се случи като знам какви високи пенсии взимат. Най ниската пенсия е 500 евро след намалението им преди няколко години.
6
1
 
9
 
! Отговори
Дядо Пяшо преди 11 месеца
Чипрас е приел подходяща поза,за да приеме облекчаването на дълга.
5
1
 
9
 
! Отговори
Работодател преди 11 месеца
Търся гръцки чиновнички на млада и средна възраст за нощна работа без физически усилия: заплащане на хонорар.
4
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ще стане като тук, елита емигрира вече в западна европа. Жалко.
3
1
 
14
 
! Отговори
Дядо Пяшо преди 11 месеца
Дългът скоро ще се облекчи в задника на гръцките тарикати.
2
1
 
11
 
! Отговори
Умник преди 11 месеца
Те натам вървят малко по малко. Чак толкова ниско няма да паднат разбира се, но в следващите поне 20 години Гърция няма да има нищо общо с това, което беше преди 2008-ма.
1
2
 
23
 
! Отговори
реалист преди 11 месеца
Тихо да не дойдат българските пенсии :(