Новият южнокорейски президент положи клетва

Мун Дже Ин спечели изборите след импийчмънт на Пак Гън Хе
Обновена: 10 май 2017 08:09 | 10 май 2017 07:56, Елка Василева
7
Новият южнокорейски президент положи клетва
Мун Дже Ин. Снимка: Reuters

Новият южнокорейски президент Мун Дже Ин положи клетва и официално встъпи длъжност след убедителната си победа на предсрочните избори след отстраняването от поста на предшественичката му Пак Гън Хе, предаде Франс прес.

"Тържествено се заклевам пред народа да изпълнявам предано задълженията си на президент", заяви пред Националното събрание в Сеул бившият адвокат от левоцентристката Демократична партия.

Кандидатът на Демократична партия "Заедно" Мун Дже Ин спечели президентските избори в Република Корея. Той победи с 41,1 процента от гласовете, в резултат на което стана новият президент на страната. За него са гласували 13,4 милиона души.

Още по темата

Изборите се състояха седем месеца предсрочно, след като през март Конституционният съд потвърди наложения през декември миналата година импийчмънт на вече бившата президентка Пак Гън Хе и я отстрани от власт след грандиозен скандал за корупция и последвалите масови улични протести.

Предвид извънредния характер на изборите новият президент поема незабавно пълномощията си без какъвто и да било преходен период, отбелязва ТАСС.

САЩ поздравиха Мун за избирането му и изразиха надежда, че двете страни ще продължат да работят за укрепване на съюза им.

С нетърпение очакваме да работим с новия президент за укрепване на нашия съюз и за задълбочаване на трайното приятелство и партньорство между двете страни, отбелязва в кратко комюнике говорителят на Белия дом Шон Спайсър.

Мун Дже Ин - бивш адвокат, специализирал се в защитата на правата на човека - стана изразител на порива на страната си към промяна след корупционния скандал около предшественичката му. Идването му на власт обаче може да влезе в конфронтация с твърдата позиция на американския президент Доналд Тръмп по отношение на Северна Корея, тъй като Мун се обявява за диалог и помиряване със Севера, за да се успокои ситуацията и Пхенян да се върне на масата за преговори. През декември миналата година Мун заяви, че ако бъде избран, ще посети Северна Корея преди да посети САЩ - покровител на Сеул, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още по темата: Южна КореяМун Дже Ин
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
2
 
! Отговори
Така е преди 6 години
До Хм 1 Прав си приятел, затова Америка да унищожи незабавно С.Корея , доката не е станало късно. Ще им трябват има , нема 24 ч.
5
1
 
2
 
! Отговори
Мнение преди 6 години
Дано този ликвидира Северна Корея.
4
0
 
2
 
! Отговори
ГАДОРЯН преди 6 години
Краварите ще ги натирят и в този регион. Само Япония е плътно с тях и то заради Китай. Китайците имат да си връщат много.
3
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този ли беше кандидатът, дето цъкаше СтарКрафт? Ако е той, Ким Чен Ун да му мисли!
2
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Tozi moje da spasi ot voina sveta,ako poseti purvom sev koreya.Bravo,ako napravi takava krachka.Bsp,dps i ataka predi da ni prodadat na rusiya,tryabva i te da napravyat krachka da pogovoryat s Boiko,Valeri i Karata
1
1
 
8
 
! Отговори
Хм преди 6 години
Няма да му е лесно на тоя!Американците търсят война със Северна Корея за да укрепят имиджа си на световен господар,обаче това може да се окаже фатално за Южна Корея.Сеул е само на 30км от границата!Представяте ли си какво ще се случи,ако бъде взривено ядрено оръжие,дори и на севернокорейска територия?Кой ще купи после нещо произведено в Ю.Корея(потенциално радиоактивно)?Ходи обяснявай,че не е от тоя район....