САЩ може да разположат "Пейтриът" в балтийските страни

Москва вече разположи в Калининград ракетни комплекси "Искандер"
10 май 2017 16:30, Елка Василева
122
САЩ може да разположат "Пейтриът" в балтийските страни
Снимка: архив, Reuters

САЩ обмислят да разположат временно батарея на противоракетната система "Пейтриът" в балтийските страни за ученията на НАТО, които ще се състоят това лято, заявиха американски представители във Вилнюс, цитирани от Ройтерс и Франс прес.

Разполагането на системата за противовъздушна отбрана ще бъде извършено в рамките на многонационалните учения, уточниха снощи представителите на Пентагона.

От своя страна Русия е планирала да извърши през септември големи военни учения в Беларус и анклава Калининград, разположен между Литва и Полша. Руските учения "Запад" ще бъдат повод за представянето на нова техника и модернизация на вече разположени системи, посочиха източниците, цитирани от АФП.

Миналата година Москва разположи в Калининград ракетни комплекси "Искандер", които могат да пренасят ядрени бойни глави, с което притесни съседните държави, членки на НАТО.

Американският министър на отбраната Джим Матис е на посещение в Литва, за да се срещне с войници от многонационалния батальон.

"Всяко струпване на руски бойни сили в регион, където те знаят - и ние знаем - че не са заплашени от нищо, което правим в Литва или в други демократични страни, всяко подобна концентрация на сили е просто дестабилизираща", заяви Матис на съвместна пресконференция с президентката на Литва Далия Грибаускайте. Той отказа да съобщи дали Вилнюс е поискал ракетите да бъдат разположени за постоянно.

"Ще вземем решения, като се консултираме с правителството на Литва", заяви той. "Всички знаят, че това не са средства за нападение", добави министърът.

Зенитно-ракетните комплекси "Пейтриът" са предназначени да прехващат тактически балистични ракети, крилати ракети и самолети.

Посещението на Матис в Литва е първото му в Източна Европа, откакто оглави Пентагона. Срещата му с президентката Грибаускайте, която открито критикува руския си колега Владимир Путин, може да се смята за непряко послание към Кремъл, отбелязва АФП.

Балтийските страни се опасяват от повторение на руската анексия на украинския полуостров Крим през 2014 г. и се притесняват от липсата си на противовъздушна отбрана, отбелязва Ройтерс. Страните от региона обмислят закупуването на допълнителна военна техника.

"Имаме нужда от всички необходими мерки за отбрана и възпиране и точно това ще решим заедно", заяви на пресконференцията президентката Грибаускайте, цитирана от Ройтерс.

Москва отрича да има каквито и да било планове да заплашва НАТО и заявява, че воденият от САЩ Алианс излага на заплаха стабилността в Източна Европа, припомня Ройтерс.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 81 НО ПЪК РУСКИЯ РАЗУЗНАВАТЕЛЕН КОРАБ лЕМАН НЕ СЕ ИЗПЛЪЗНА НА ОВЦЕВОЗА И ЗАМЪКНА РУСКИЯ ФЛАГ НА ДЪНОТО ДРУГАРЮ
74
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименЕС от ден на ден става всичко друго но не и "бели държави". Нещо си проспал последните 5 години. Да не говорим че самият ЕС е в основата на този процес на деевропеизиране на континента.
73
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Някак си по-добрия избор е ЕС и белите държави в които има 2 млн. българи в братска Раша 10 % от населението е от мирната религия в ЕС е 4 %,а джамиите са в пъти по-малко.
72
13
 
9
 
! Отговори
Ха- ха- ха преди 6 години
Само едно намерение за укрепване на отбраната на страните от НАТО и руските патриоти подивяха от ярост и безсилна злоба. Защо така, бе русифилчета? *** може да разполага ядрени ракети в барушение на споразуменията а НАТО не трябва да се защитава. Що за логика. На зла Раша зъл Пейтриот!
71
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
jalco za pribaltica te che si otidat za da jivee evropa
70
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НАТО - Кошмарът на Кремълската КГБ клика !
69
5
 
14
 
! Отговори
да бе да преди 6 години
Дядо ти да не е бил поляк...цялата работа там е боя с пръдня.Квито поляци,такива и измислената нация украинци,такава и македонската.
68
18
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да не забравяме , че престъпника Сталин в началото на ВСВ напада именно прибалтийските държави без причина ! Нормално е да искат защита от нато. Както казваше дядо ми никога не вярвай на руснак !:) А беше военен.
67
3
 
14
 
! Отговори
оф преди 6 години
По вероятното е в някои слънчев въдещ ден ,да прочета новината че някои е взривил атомно устроиство в кравария.Не можеш да разрушаваш чужди държави,да убиваш цивилни ,да крадеш ресурсите им,рано или късно все ще се намери някои достатъчно чалнат и ще им насипе да ядът
66
1
 
9
 
! Отговори
оф преди 6 години
Абе *** *** ,кви са тия приказки за ядрени удари,схващате ли че преживелия подобна воина ще завижда на измрелите .Вероятно някои може и да оцелее в някакъв бункер,но до края на живота си ще е доброволен затворник в него
65
21
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 70Още един ***. Русия няма флот, няма ВВС, след Сталин град няма и пехота вече много...Как точно е победила Хитлер ? Хитлер има изтребители свръхзвукови, ракети далечен обсег и над 300 кораба и много подводници ? Как точно руснаците го на биха ? Ако САЩ не бяха отворили морския коридор и да докарат сумата и техника щяха ся с мустаци да са руските. Щели Америка да пребият *** ... Америка е имала атомно оръжие.
64
8
 
5
 
! Отговори
КЛИПОВЕ В ЮТУБ преди 6 години
ЖИЗНЬ В РОССИИ .РУССКАЯ ДЕРЕВНЯ .КЪДЕ И КАК ЖИВЕЯТ ОФИЦЕРИТЕ ВЪВ ВЕЛИКА РУСИЯ ?!ЖИВОТ ВЪВ ВЕЛИКА РУСИЯ .ВЕЛИКА РУСИЯ ВЕЛИКА МИЗЕРИЯ .
63
1
 
5
 
! Отговори
до 65 преди 6 години
Много филми гледаш. Вземи слез на земята и неупотребявай опиати.
62
5
 
14
 
! Отговори
до 66 преди 6 години
Кой е пребил хитлер бе ?. Ако не беха руснаците хитлер щеше да превземе и америка. И нищо неразвиват ако не са китайците да ги модерниират.
61
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Боби смешника пак се появил. Ядрена ракета няма . Има Балестична с ядрени глави на нея :)
60
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе играят си американците , ще бъдат изпепелени някой държавици но САЩ няма да пострада.
59
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 59Че пребиха Японската империя с атомно оръжие , когато никой не знаеше какво е това . А после пребиха и Хитлер. Имат най- развитата икономика, музикална и кино индустрия , карат коли 3.0 на горе и така. А ти с какво си велик? Или любимата ти Русия ?
58
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До до 56САЩ са великиС кво са по велики , ча нещо несхващам ?.. Сигурно стова, че са разрешени гей.................С МНОГО НЕЩА СА ПО-ВЕЛИКИ ! С ТЕХНИКА ,С ИКОНОМИКА , С ОРЪЖИЯ ! А РУСНАЦИТЕ ЕДИН ПЪТ КАТО ХОРАТА НЕ МОЖАХА ДА НАПРАВЯТ ,ПЪТИЩАТА ИМ СА В СЪЩОТО СЪСТОЯНИЕ КАКВИТО БЯХА ПО ВРЕМЕТО НА СТАЛИН ! ИЛИ ОТИДИ ТАМ НА МЯСТО ДА ВИДИШ КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА РУСИЯ ИЛИ ПОНЕ ГЛЕДАЙ В ЮТУБ КЛИПОВЕ ЗА РУСИЯ ЗА ДА ТИ СТАНЕ ЯСНО С КАКВО АМЕРИКАНЦИТЕ СА ПО-ВЕЛИКИ !ЮТУБ - ЖИЗНЬ В РОССИИ
57
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сега Путин с пълно прави ще насочи ядрени ракети към тия републики и ще стане мазало. Некой ще исчезнат и ще се разшири територията на Русия....
56
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ОТ *** УЖ ЩЕ ГИ НАСТАНЯТ ТАМ САМО ЗА УЧЕНИЯТА ,НО 100 % ВИ ГАРАНТИРАМ ,ЧЕ ПЕЙТРИЙТ ЩЕ ОСТАНАТ ЗА ПОСТОЯННО В БАЛТИЙСКИТЕ СТРАНИ НАПУК НА РУСНАЦИТЕ !