САЩ може да разположат "Пейтриът" в балтийските страни

Москва вече разположи в Калининград ракетни комплекси "Искандер"
10 май 2017 16:30, Елка Василева
122
САЩ може да разположат "Пейтриът" в балтийските страни
Снимка: архив, Reuters

САЩ обмислят да разположат временно батарея на противоракетната система "Пейтриът" в балтийските страни за ученията на НАТО, които ще се състоят това лято, заявиха американски представители във Вилнюс, цитирани от Ройтерс и Франс прес.

Разполагането на системата за противовъздушна отбрана ще бъде извършено в рамките на многонационалните учения, уточниха снощи представителите на Пентагона.

От своя страна Русия е планирала да извърши през септември големи военни учения в Беларус и анклава Калининград, разположен между Литва и Полша. Руските учения "Запад" ще бъдат повод за представянето на нова техника и модернизация на вече разположени системи, посочиха източниците, цитирани от АФП.

Миналата година Москва разположи в Калининград ракетни комплекси "Искандер", които могат да пренасят ядрени бойни глави, с което притесни съседните държави, членки на НАТО.

Американският министър на отбраната Джим Матис е на посещение в Литва, за да се срещне с войници от многонационалния батальон.

"Всяко струпване на руски бойни сили в регион, където те знаят - и ние знаем - че не са заплашени от нищо, което правим в Литва или в други демократични страни, всяко подобна концентрация на сили е просто дестабилизираща", заяви Матис на съвместна пресконференция с президентката на Литва Далия Грибаускайте. Той отказа да съобщи дали Вилнюс е поискал ракетите да бъдат разположени за постоянно.

"Ще вземем решения, като се консултираме с правителството на Литва", заяви той. "Всички знаят, че това не са средства за нападение", добави министърът.

Зенитно-ракетните комплекси "Пейтриът" са предназначени да прехващат тактически балистични ракети, крилати ракети и самолети.

Посещението на Матис в Литва е първото му в Източна Европа, откакто оглави Пентагона. Срещата му с президентката Грибаускайте, която открито критикува руския си колега Владимир Путин, може да се смята за непряко послание към Кремъл, отбелязва АФП.

Балтийските страни се опасяват от повторение на руската анексия на украинския полуостров Крим през 2014 г. и се притесняват от липсата си на противовъздушна отбрана, отбелязва Ройтерс. Страните от региона обмислят закупуването на допълнителна военна техника.

"Имаме нужда от всички необходими мерки за отбрана и възпиране и точно това ще решим заедно", заяви на пресконференцията президентката Грибаускайте, цитирана от Ройтерс.

Москва отрича да има каквито и да било планове да заплашва НАТО и заявява, че воденият от САЩ Алианс излага на заплаха стабилността в Източна Европа, припомня Ройтерс.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
1
 
6
 
! Отговори
Азов преди 6 години
И в Украйна трябва!
34
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А защо Путин е казал на Тръмп да си сложи Пейтриътите там ?
33
5
 
11
 
! Отговори
умни американци преди 6 години
Как правят така ,че цените на петрола и газа винаги да са ниски и Русия да губи от това ?! Хем претрола и газа са най-необходимите стоки без които човечеството не може да съчествува ,но пък цените им постоянно падат благодарение на американците ! Руснаците не произвеждат нищо качествено и разчитат на природните ресурси ,но американците им показват правилата на играта ! Сега Кремъл за пореден път трябва да бръкне в джоба на бедният руски данъкоплатец за да има пари за военни учения !
32
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Жоже подлудеет тогда.
31
7
 
8
 
! Отговори
Минувач преди 6 години
Интересно, на колко държави и държавички ще се разпадне Руската Федерация при кризата, която се задава, преди да бъде погълната парче по парче от Китай.
30
2
 
3
 
! Отговори
Македонски преди 6 години
До хахахаИнтересно, това е 5-ия или 6-ия ник, от който пишеш)Мога само да кажа, че просташкият стил си личи от далеч, а относно коментарите- всички, без съмнение са твои приятелю)Видя ли, как подскочи като ужилен, когато ти го споменах!?Сега напиши нещо от друг "Ник", за да подкрепиш "мнението" си!Ако ти не си ***, то не знам кой е)Бъди здрав!
29
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Достатъчни са само десетина малки индиански брадвички и от комплексите Кьонигсберг ще останат само локвички разтопен метал.
28
5
 
2
 
! Отговори
хахаха преди 6 години
Ако патриота беше много добър, евреите нямаше да си направят железния купол и прашката на Давид.
27
8
 
12
 
! Отговори
Сеирджия преди 6 години
Петролът пак се срина и на Путин пак му не стигат парите. Сега пък американците ще разположат защита в Балтика, та ако Путин рече да нападне да се окакa. Времето работи срещу Путин и той си го знае. Айде, мyрзилки прости, нека плюенето да почне сега.
26
1
 
6
 
! Отговори
хахаха преди 6 години
До МакедонскиИнтересно не познавам другите коментиращи, но явно сме на близки мнения (или поне в твоята куха лейка) Що ли не се разтъпчеш малко по света да видиш кое как е вместо само по нета да коментираш :) Света е далеч по шарен и голям от твоята представа. Само когато поговориш с нормални хора от държавите които любиш или от тези които мразиш ще загрееш колко колко мнението им се различава от твоето и защо...
25
0
 
8
 
! Отговори
extremist преди 6 години
МАНДЖАТА Е ТУКА - ЩЕ ИМА ТРОЛЕНЕ
24
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ОТ ГУРБЕТЧИЯТАДО ГЛОБАЛНА ЯДРЕНА ВОЙНА НЯМА ДА СЕ СТИГНЕ ПОНЕЖЕ ЩЕ Е ФАТАЛНА ЗА ВСИЧКИ ,НО ВОЕННИ УЧЕНИЯ И ХАРЧЕНЕ НА ПАРИ ЩЕ ИМА И ЗА МОЯ РАДОСТ ОТ ТОВА НАЙ-МНОГО ГУБИ ГОРКАТА РУСИЯ ,КОЯТО ВИНАГИ СЕ Е ЗАДЪХВАЛА ИКОНОМИЧЕСКИ ! САЩ СА ВЕЛИКИ ,А ЗАЕДНО С НАТО НАПРАВО СА ВЕЛИКОЛЕПНИ ,ХЕМ СИЛНИ ВОЕННО ,ХЕМ СИЛНИ ИКОНОМИЧЕСКИ ! КАКВА ПО-ГОЛЯМА РАДОСТ ЗА *** ! ДАНО САМО СКОРО ТУРЦИЯ ДА Я ИЗХВЪРЛЯТ ОТ НАТО ,НА НАТО НЕ МУ ТРЯБВАТ ДИКТАТОРСКИ ДЪРЖАВИ ! НАТО МОЖЕ И БЕЗ ТУРЦИЯ !
23
7
 
13
 
! Отговори
**** преди 6 години
Тези ракети пейтриът,стават да разбиват градоносните облаци,за нищо друго не стават.
22
6
 
10
 
! Отговори
Краварска им работа преди 6 години
Е...Пак дразнят, после ще мажат, че видите ли, имало агресия.
21
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пейтриът беше ,,високо" оценен от Израел, само като чуеха, че палестинците пак са истреляли,,точка", ракета от края на петдесетте години, знаеха, че пак е върху главите им.
20
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То и в Полша беше з малко...После руснаците оборудваха Калининград с искандери..Сега в незаплашената Литва ...После пак ще реват че руснаците са добавили и водородно оръжие в Калининград ...И ТЕ знаят и руснаците знаят, ама нас какво ни баламосват?!
19
1
 
2
 
! Отговори
anti преди 6 години
А. Радонов пие ли хапчетата за веселата болест???
18
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На краварите им са се свършили складовите площи ли та изнасят всичкото въоръжение зад граница?
17
13
 
14
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 6 години
Дрънченето на ръждясала ламарина по Красная плосшчад... - е "G" точката на рубладжийчетата...
16
3
 
6
 
! Отговори
До 1 преди 6 години
Ами като за нищо не става тъпия Патриот как да кажат специалистите друго. Виж, този дето не разбира може да ги говори всякакви.