Тръмп уволни изненадващо шефа на ФБР Джеймс Коми

Аргументът: Не сте способен да ръководите ефективно ФБР!
10 май 2017 07:16, Елка Василева
11
Тръмп уволни изненадващо шефа на ФБР Джеймс Коми
Снимка: архив, Reuters

Президентът на САЩ Доналд Тръмп уволни директора на ФБР Джеймс Коми по препоръка на главния прокурор Джеф Сешънс, съобщи Белият дом, цитиран от Ройтерс.

"ФБР е една от най-високо ценените и уважавани институции в страната ни и днешният ден ще отбележи ново начало за нашата перла в короната на правоприлагането", заяви в Тръмп в комюнике, разпространено от Белия дом и цитирано от ДПА.

В комюникето се казва, че Коми е освободен от поста въз основа на препоръките на главния прокурор Джеф Сешънс и на заместник-главния прокурор Род Розенстайн.

Заместник-директорът на ФБР Андрю Маккейб ще изпълнява задълженията на директор на службата след уволнението на Джеймс Коми, съобщи американската телевизия Си Ен Ен, като се позова на писмо на главния прокурор на САЩ Джеф Сешънс.

В писмо до Джеймс Коми, публикувано от Белия дом, Тръмп го уведомява, че го освобождава от поста незабавно.

"Оценявам това, че в три отделни случая ме информирахте, че не съм предмет на разследване, но при все това съм съгласен с анализа на министерството на правосъдието, според който не сте способен да ръководите ефикасно Федералното бюро за разследване", допълва той.

Вчера ФБР уведоми американския Конгрес, че на изслушване миналата седмица Коми е огласил подвеждащи заключения във връзка с разследването за имейлите на Хилари Клинтън.

Бивш федерален прокурор и бивш заместник-министър на правосъдието, 56-годишният Коми дълго беше член на Републиканската партия, но бе номиниран за директор на ФБР от президента демократ Барак Обама - през юли 2013 г. за срок от 10 години. Сенатът го утвърди с огромно мнозинство - 93 гласа при само един "против".

При идването си на власт на 20 януари Доналд Тръмп го помоли да остане на този пост. Коми ръководеше разследването за евентуални връзки между предизборния екип на Тръмп и Русия, припомня АФП, цитирана от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тръп е готов вече за импийчмънт. С това си действие се опитва да запуши пробойните в затъващия му кораб.
10
2
 
3
 
! Отговори
да знаете преди 6 години
Същото чака и Слави Т . в БТВ.
9
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Джеймс Коми нарече новината за неговото уволнение *кънюз.
8
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Айде сега Иванка ли Ибанка ли е ква е шеф на ФБР и цялата му фамилия на всички държавни постове, но това не е шуробаджанащина. *** народ слаба държава.
7
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С онези 59 томахавки запуши устите на либерастити. Сега има малко простор е дома.
6
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тръмп не остава длъжник на никого, оня го обиди на няколко пъти и ето бумеранга се връща по тиквата му.
5
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не е изнензда. За тези, които следят световните новини беше изненада, че Тръмп не го отстрани веднага след поемането на поста. С изказванията си шефът на ФБР оставяше впечатлението, че меко казано, не зачита Тръмп.
4
1
 
23
 
! Отговори
Гост+ преди 6 години
Дано това да е само начало - що има за прочистване
3
2
 
17
 
! Отговори
Хм преди 6 години
За добра служба Господарите разрешиха на Тръмп да направи и нещо за собствено удоволствие.Ако кара така,ще му позволят да смени и шефа на ЦРУ!От което има остра нужда-тая институция е станала държава в държавата и не се подчинява на никого.
2
1
 
11
 
! Отговори
До 1 преди 6 години
Рааааз, двааааа... ТРИ!
1
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Местя...