Дан Шехтман - човекът, който разби клишетата в науката

"Бъдете като ротвайлер, захапете здраво идеята си"
Обновена: 12 май 2017 20:50 | 12 май 2017 20:50, Екип на Bulgaria On Air
10
Дан Шехтман - човекът, който разби клишетата в науката
Снимка: Bulgaria On Air

"Ако искате да постигнете резултат, бъдете като ротвайлер. Захапете здраво идеята си и не я пускайте“. Думите са на нобеловия лауреат по химия за 2011 година Дан Шехтман - човекът, който разби 200-годишни заблуди за кристалите. 

Едва ли има друго откритие, което се е сблъскало с толкова скептицизъм и подигравки, преди да спечели световно признание, както квазикристалите на израелския учен Дан Шехтман. Когато през април 1982 г. младият мъж попада на нова кристална химична структура, която нарушава законите на природата, колегите му го изхвърлят от изследователската му група. 
 
За да разберете тайната на квазикристалите, трябва да знаете какво представляват кристалите. Във всички твърди тела атомите са "опаковани" в кристали в симетрични модели, които се повтарят отново и отново. Но аз доказах, че атомите в моите кристали не могат да бъдат повторени, обяснява той.
 
Когато описват квазикристалите на Шехтман, специалистите използват понятие от математиката и изкуството - златно сечение, известно още като божествена пропорция. Самият Дан обяснява, че квазиматерията може да бъде използвана за 3D печат, за химическа обработка и дори за готвене. И разкрива малка тайна – ако покриете дъното на тигана с квазипериодична хартия, то няма да прегори. Оказва се, че освен в химията, ученият е влюбен и в кулинарията. 
 
"Не мисля за химия в кухнята. Когато правя филе миньон или скариди или нещо испанско, аз просто се облизвам", казва Шехтман. 
 
Талантите на Шехтман не свършват дотук. През 70-те и 80-те години той майсторски съчетава зряло оранжево със смарагд в уникални бижута, вдъхнвени от и посветени на жена му. Изложбата му в Научния музей в Тел Авив е истински фурор. Но най-голямата тръпка на Шехтман си остава химията. 
 
"Когато бях на 7, дядо ми ми подари уникален подарък - лупа. Беше невероятно. Разхождах се из полята – наблюдавах насекомите, растенията и се влюбих в света на малките неща", разказва той.
 
И днес, много години по-късно Шехтман е убеден, че преподаването на наука и иновации и усвояването им трябва да започне от най-ранна детска възраст. А животът е най-голямото чудо. 
 
Вижте повече във видеото на Bulgaria On Air 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоз брадат джихадист никакви клишета не разби той постави още едно клише. C други думи бюрокрацията на клишетата се трупа във вакуума като гравитационни вълни.
6
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако сте на грешен път като тоя шарлатанин захапете грешката и я следвайте ? Това е сигурен начин да откриете къде потъват гравитационните вълни според закона за запазване на енергията и какво ако не потъват, а изчезват във съседното измерение, което подържа тоя 3д мoдел и комуникира със нашето измерение на квантово ниво без да изпраща частици.
5
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нобеловата награда за мир донесе мноого мир по земята...
4
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този е измамник не е открил нищо съществено то си съществува от хиляди години и е ползвано още в древния Египет.
3
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вчера имаше добра негова лекция е София инсиенс.
2
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Глупости. Швеция никога не е била "капиталистическа" страна в смисъла който влагаш. Дори по време на студента война са били неутрални. По тая причина и на златни пясъци едно време зяпахме шведките.
1
10
 
5
 
! Отговори
Икономов преди 6 години
Нобеловият комитет е създаден по времето на световното господство на капитализма. До ден днешен седалището му е в на практика капиталистическа страна - Швеция. Това създава дисбаланс в световната геополитика. Мисля, че е крайно време нашите членове и членки по места да започнат да издигат свои номинации за нашенски си Нобелов комитет! Идеологически правилно ориентиран, наситен с правилно обществено-политическо възпитание Нобелов комитет!