Вопъл от Берн: Българите не крадат, а ви работят!

Родните работници лесно ще заобиколят новите квоти за Швейцария
12 май 2017 07:00,
36
Вопъл от Берн: Българите не крадат, а ви работят!

Швейцарското правителството в Берн обяви, че от 1 юни 2017 въвежда трудови ограничения за граждани на България и Румъния. Конкретно става дума за следното: Швейцария налага ограничаване на издаваните разрешителни за работа за хора от двете страни за период от 12 месеца, като мярката се отнася само до разрешителните от категория "Б", които важат за 5 години, без да се засяга категория "L", отнасяща се до краткосрочните разрешителни за една година.

Още по темата

На 1 юни 2016 Швейцария премахна всички ограничения на трудовия пазар за българите и румънците. Тогава обаче Берн обяви и следното условие: "Ако имиграцията от Румъния и България превиши с 10% средната стойност от предходната година, на 1 юни 2017 или най-късно на 1 юни 2018 Берн може да въведе нови ограничения за пазара на труда."

В момента в Швейцария живеят близо 14 400 румънци и около 8 100 българи. А от статистическите данни става ясно, че през 2016 миграцията от двете страни е нараснала двойно в сравнение с 2015, пише "Дойче веле".

Затова през следващите 12 месеца Берн ще ограничи издаваните дългосрочни разрешителни за работа до 996 броя общо за двете страни. Както става ясно от съобщение на правителството, в Швейцария живеят твърде много сезонни работници от двете страни. А те доста често са безработни.

"Нойе Цюрхер Цайтунг" (НЦЦ) обаче отбелязва, че българите и румънците много лесно могат да заобиколят нововъведените ограничения. Новото решение ще доведе просто до разместване на пластовете: краткосрочните разрешителни за работа ще се увеличат за сметка на дългосрочните разрешителни, коментира вестникът и посочва, че опитът с други източноевропейски страни от ЕС вече го е доказал.

"Правителството преди време вече задейства предпазната клауза при осемте източноевропейски страни, присъединили се към ЕС през 2004. Тя обаче беше на практика обезсмислена, тъй като работниците от тези страни започнаха да кандидатстват за краткосрочни разрешителни за работа вместо за дългосрочни", пише изданието и добавя: "Факт е, че броят на краткосрочните разрешителни тогава силно нарасна.

"Българите не се редят на опашка за Швейцария"

В статията се посочва още, че правителството в Берн се е поучило от грешката си и при споразумението с Хърватия е издействало включването на по-строга предпазна клауза.

"В случая с България и Румъния обаче вече беше твърде късно за въвеждането на по-строги правила", заключава НЦЦ.

В интервю за швейцарския сайт 20min.ch българската посланичка в Швейцария Меглена Плугчиева заявява, че въвеждането на ограничителната клауза не бива да се драматизира излишно и подчертава:

"От България няма засилен миграционен натиск. Българите не се редят на опашка, за да заминат за Швейцария. България отбелязва икономически прираст от 3,2%, а безработицата намалява. България е фактор за стабилност в региона."

Във форумите на швейцарските онлайн-издания са публикувани и различни читателски отзиви.

В blick.ch читател пише, силно иронично: "Безработните швейцарци сигурно вече подскачат от радост, че ще могат да работят по нивите и да прибират реколтата вместо българите и румънците. Да не говорим за работодателите, които просто изгарят от нетърпение да назначат  своите висококвалифицирани сънародници на работа и то за двойно по-високи заплати. А може би работодателите ще оставят реколтата просто да изгние, защото никой вече няма да е в състояние да заплаща за труда на нивата ..."

В същия форум друг юзър пише: "Тези мерки са абсолютно безсмислени. Най-много чужденци в момента пристигат не от ЕС, а от страни извън него - по линия на събирането на разделени  семейства. А хората от България и Румъния идват в Швейцария, за да работят. За разлика от други, които директно се лепват за социалните служби".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
2
 
! Отговори
Додо преди 6 години
Да допълним: в политкоректния и Евротолерантен контест на статията по "българи" и "румънци" да се разбира представители на една етно-крадлива и мързелива група полух0ра, с бронзов, а на моменти тъмно-лилав оттенък на кожата и тъмносини венци; които притежават румънски или български документи за самоличност.
27
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
COPY-PASTE
26
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"хората от България и Румъния идват в Швейцария, за да работят. За разлика от други, които директно се лепват за социалните служби"Хората - да, но разни ***...
25
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Balgarite rabotst sa nischto para jivotinski uslovia sa jivot no bg zigani kradat v ch brd islagat balgarite
24
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е сега банкерчетата да се готвят да лющят Мара Шепова, че техните крави докато се преквалифицират ...
23
0
 
4
 
! Отговори
COPY-PASTE преди 6 години
пише "Дойче веле" а ти на готово копира само Текста
22
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Скоро и в ЕС ще въведат ограничения за работа на българите, вече са се разбрали за Европа на втора скорост и България заминава в девета глуха, а може и визите да върнат.
21
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
европ. комисия го написа прекалено ясно онзи ден в доклада си за България - безработицата намаля от 7,6 на 6,4%, защото населението намалява по-бързо, отколкото се откриват нови работни места - заради ниска раждаемост, застаряване и емиграция. така че нито едно правителство да не си приписва заслуги. отделно, ние си знаем, че само 20% от безработните се записват на борса, както и че само 40% от престъпленията се докладват в полиция.
20
19
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 20В Северозападна България е отпадъка на страната.Диви мързеливи селяци, които чакат социализма да се върне и да им дава пари.
19
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българите не крадат, а яко ги работят.
18
2
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хаха , нямало опашка за Швейцария , щото видиш ли Бг бележи стябилин разтеж от 3.2% хахаха и хората предпочитат да къртят големите кинти в Северозападна България , и не да работят за жълти стотинки в Берн
17
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Явно простотията е над всичко. Който не е бил на гурбет нека опита и тогава да пише и дава мнение. Пробвайте и успех...
16
2
 
13
 
! Отговори
extremist преди 6 години
До Анонимен 13: Е ТИ СПЕЦИАЛНО ЯВНО СИ ОТЯВЛЕН НЕКАДЪРНИК, ТЪЙ ЧЕ "КАТ" СИ ТРЪГНАЛ ЗА СИБИР ХАЙДЕ НА БЕГОМ - НЕ ВИЖДАМ ЩО СЕ ПОДМОТКВАШ
15
0
 
53
 
! Отговори
extremist преди 6 години
Вопъл от Берн: Българите не крадат, а ви работят! - А ДОБЪР ВИ ДЕН; БЪЛГАРСКИТЕ РАБОТНИЦИ СМЕ ДОБРЕ ПОСРЕЩНАТИ В РЕДИЦА СТРАНИ ТОЧНО ЗАРАДИ ФАКТА ЧЕ СЕ ХОДИ ЗА ДА СЕ РАБОТИ05
14
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ми явно от 1980 е така време е за разходка приятна разходка и успех с твоите клиенти мила а пък ние сме селяните
13
16
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гледаите как се става голям бизнесмен вчера се усетих какво правят вчера гледам комшииката цял ден се мотае аз се чудя що се мотае тя събирала клиенти милата за конкуренцията и снощи гледам баща ми които е в тоя бранш се чудя що намалят тая се въртяла зад нас е това му се вика голям бизнесмен да е жива и здрава шевката им и да им дава трохи щото шевката нее от давателните така се става голям бизнесмесмен
12
53
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българите не са квалифицирани кадри и могат да се заменят с овчари от Афганистан без никакъв проблем, така че не се напъвайте много, некадърна нация сме си и затова не ни искат никъде освен в сибир.
11
1
 
12
 
! Отговори
ля ля преди 6 години
имало миграционен натиск от България към Швейцария пълни глупости! едно време да видите на ул. Шипка как се виеха и чакаха хората за визи за Конфедерация Хелветия! госин З.Желев сигурно не е бил дошъл у софийско равно поле та да види чакане за виза за красивата Швейцария!
10
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вопъла е много спорен! обикновено остава впечатление, за противното!
9
2
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Идеята на мустакатия фюрер за Лебенсраума май се сбъдна в крайна сметка. Всички славяни - общи и черни работници, докато банкерчета и синковците им си карат ски из Алпите....