Петък вечер: Мащабни кибератаки удариха страни по целия свят

Сред жертвите са Валикобритания, Франция, Германия, Русия, Белгия...
13 май 2017 07:30,
64
Петък вечер: Мащабни кибератаки удариха страни по целия свят
Снимка: архив Reuters

Мащабни кибератаки удариха в петък вечерта компютрите на държавни институции, местни власти, компании и болнични заведения в различни държави по целия свят. Възможно е броят на потърпевшите страни да надмине 75, предават световните агенции. Целта на атаките е била получаване на откуп.

Здравната система на Великобритания, няколко руски министерства, местните власти в Швеция и компании по целия свят са сред жертвите на кибератаките. Компютрите им са били поразени от злонамерената програма "WannaCry" (Искаш ли да плачеш ), която краде архивни данни и иска откуп за тях.

От Лондон съобщиха, че става дума за международна атака в десетки страни, включително Австралия, Белгия, Франция, Германия и Русия. Според някои информации сред поразените компютри има и свързани с националната сигурност на България.

Още по темата
"Престъпници проникват в мрежи, криптират данните и искат плащане на откуп, да кажем в биткойни, които не могат да се проследят, за да декриптират данните. Хората плащат. Не знаем колко са тези атаки и съответно не знаем колко души са платили откупа, без да съобщят. ", каза бившият разузнавач от МИ6 Найджъл Инкстър, цитиран от БНТ.

Руската компания разработчик на антивирусни системи "Лаборатория Касперски" е регистрирала около 45 хил. нападения на "изнудващия вирус" в 74 страни по света. Според компанията най-много нападения са регистрирани в Русия.

Според експерт от "Лаборатория Касперски" за понижаването на шанса от заразяване се препоръчва да се сложи специална "кръпка" на "Майкрософт" и да се провери дали са включени всички възможни защити на връзката, пише "Фокус".

Няколко британски болници станаха жертва на кибератаките в петък, съобщи Националната здравна служба на Великобритания, цитирана от AFP. Атаката предизвика отклонения на някои линейки към други лечебни заведения, както и проблеми в комуникацията между пациентите и техните лекари.

Британският национален център за киберсигурност оказва съдействие в разследването.

Министър-председателят на Великобритания Тереза Мей заяви, че кибератаката срещу здравната система на страната е част от по-широка международна атака и няма доказателства, че личните данни на пациентите са били откраднати.

По-късно снощи и местните власти в Швеция съобщиха, че са били подложени на кибернападение, при което близо 70 компютъра са били инфектирани.

"Тук имаме около 70 компютъра, които имат инсталиран опасен код", заяви Андреас Стромгрен, кмет на град Тимра, разположен на около 400 км. северно от Стокхолм. Той добави, че компютрите са се рестартирали със съобщение, че файловете на тях са кодирани и че се искат пари, срещу достъп в тях.

Шведските власти са обявили предупреждение за "широкомащабна кампания с вируси-похитители срещу редица държави".

От испанското правителство също съобщиха за кибератаки с подобен софтуер срещу няколко местни компании.
Сред засегнатите бе и вътрешната мрежа на испанския телеком "Телефоника". Според предратилените информации хакерите са пискали откуп от компанията във виртуалната валута "биткоин". Информация за искани пари се появи и във Великобритания.

Кибератаките в Испания са засегнали и други държави, предаде ТАСС, позовавайки се на испанското издание "Ел Мундо".


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 33И з съм така. Даже телефона ми е с шайба, обаче майката ми се такова от кабели. Да ама не са ме хаквали до сега. Няй мноо да ме обесят на кабелите :)
24
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоя вирус е руски Путин им изпраща много поздрави на краварите.
23
3
 
19
 
! Отговори
ЕДНО_МОМЧЕ преди 6 години
КОЙТО Е СЪЗДАЛ КАРТИТЕ ТОЙ МОЖЕ ДА ГИ ХАКВА... СЕЩАТЕ СЕ КОЙ АМЕРИКАНЦИТЕ И ЕВРЕЙТЕ....... И НЕ МИ Е ЧУДНО ЗАЩО В ЗАГЛАВИЕТО НЯМА АМЕРИКА ИЛИ САЩ.... Валикобритания, Франция, Германия, Русия, Белгия
22
2
 
12
 
! Отговори
nkavrakov преди 6 години
Продължавайте да взимате банкови карти за разплащания от банките и един ден ще ревете още по силно.
21
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз си записвам с химикал в тефтерче, всички ми се смеят, но не ми дреме.Също така ми се смеятq че телефонът не ми е СМАРТ.Най-добре се смее, този който се смее последен)
20
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 25 Уиндоса иска редовно рестарт за това не се използва за квазиреално време, една Unix машина можеш да смениш драйверите и или да смениш Hard Disk без да рестартираш сървера, Т.Е. не спираш работата а само забавяш трафика, не говорим за тези машини а за клиентските Уиндоус машини , но когато заразиш на хилядите лекари техните клиентски машини на практика си прецакал цялото здравеопазване на Великобритания.Защото просто от тях се получават данните а тях ги няма.
19
1
 
26
 
! Отговори
ля ля преди 6 години
после продължавайте да си правите всичко електронно! евала му правя на Марешки че в аптеките си е против катровото плащане - ЗАЩОТО банките спечелиха не знам колко точно милиона за миналата година само от комисионни! и за ккаво??? за да ядат еврейте
18
3
 
3
 
! Отговори
до 20 преди 6 години
Много ти разбира главата я си представи следната схема хакват се не хиляди копмптри а накой сървър на M$ иде поредния ъпдейт и става всичко едновременно Китайските чипове дето ги има във всяка платка нямат нищо общо ? Китайците отдавна са хакнали вички сървъри навсякъде включително НАСА нато и прочие .
17
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
вова пак се е напил снощи и е правил глупости
16
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 23Биткойна има подобни характеристики като ЗлатотоИ двете не са валути но се третират като валута на световните борси.И имат еднакви характеристики както изброяваш ти.
15
1
 
5
 
! Отговори
До 21 преди 6 години
Говорим за удар по системи, които работят в квазиреално време. Има архив, но за няколкото часа "безвремие" щетите може да са огромни. Спират болнуци, спират летища и т.н.Вторият проблем е, че акожси платиш за възстановяване на данните, то споделяш същите данни с трета страна. Декриптирането се прави онлайн, като файлът се обработва навън и се връща възстановено копие. Ако системата е важна за сигурността, то се налага цялостно преработване. Пак пари и то много.
14
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Спомняте ли си преди 2 години някъде едно момченце потърсило как се хаква в интернет - гугъл ползвало. След това беше избомбило сайта на полицията ли беше, не си спомням точно. Бяха му казали повече така да не прави! Та такава атака ще срине всички институции. Предполагам че не представлява интерес затова не ги пипат. Нали знаете държавните ит-та са на някои хора хора които са там на сладка службица и познанията им стигат да инсталират офис пакет. За друго не стават.
13
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
от 16 Но това не прави Windows лоша операционна система, има си много предимства най вече е лесна за работа на различни потребители ,не може всеки потребител да го обучаваш примерно да работи на убунту , но важните данни трябва да се съхраняват на друга система ,това дава възможност да си възстановите системата много бързо при срив, вярно губите един час в тази работа но е възстановяемо.
12
0
 
8
 
! Отговори
До 1 преди 6 години
Вирусът се е разпространявал постепенно. Всички вируси са активирани едновременно. Така ефективността е в пъти по-висока.
11
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хубаво е да се пише "по принцип". Реалността е различна. Заразява се една клиентска машина. Заразяването става с активни действия от страна на потребителя. След това вирусът търси достъп до всички мрежови ресурси и криптира файловете с документи, както и бази от данни, към които клиента има файлов достъп чрез локално приложение. Рестартът на компютъра е нужен, за да се унищожи хеш таблицата по която е проведено криптирането. Така процедурата от условно неонратима, става сигурно необратима.
10
0
 
2
 
! Отговори
Петър Папазов преди 6 години
Абе Путин бе! Моля ви иска ли питане?😎
9
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
да ви имам сленгаболници станали жертва?!Мъка, мъка.Кола уби човек....Камион блъсна пешеходец.Бунтът на машините)))
8
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кибератака? Просто става въпрос за нов вирус който архивира данните в различен формат, който ви трябва ключ за да си ги върнете,но антивирусните програми нямат дефиницията за него и има голям способност да се заразява бързо, машините с важни данни не са засегнати защото те използват LInux/Unix Поради по високата степен на сигурност за тях вече трябва, не вирус а кибератака. Но е засегнал данните на настолните потребители .Лично аз съм се сблъскал с подобен вирус, но данните си имаха архив и ги
7
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
МАЩАБНА КИБЕР АТАКА Олеле, майко!11!Такива статии са машабна, че и кибер, но атака.Гьобелс пасти да яде с неговоте методи за пропаганда." Ще ги превземем с наши шоута, музика, предавания. ще превземем с наши стоки, ще ги накараме да пожелаят да имат това, което ние произвеждаме. За целта трябва първо да го направим недостъпно, "Цитатче от книжка
6
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това е по поръчка на Путин!Хибридната война!Касперски е машата, инструмента!