Петък вечер: Мащабни кибератаки удариха страни по целия свят

Сред жертвите са Валикобритания, Франция, Германия, Русия, Белгия...
13 май 2017 07:30,
64
Петък вечер: Мащабни кибератаки удариха страни по целия свят
Снимка: архив Reuters

Мащабни кибератаки удариха в петък вечерта компютрите на държавни институции, местни власти, компании и болнични заведения в различни държави по целия свят. Възможно е броят на потърпевшите страни да надмине 75, предават световните агенции. Целта на атаките е била получаване на откуп.

Здравната система на Великобритания, няколко руски министерства, местните власти в Швеция и компании по целия свят са сред жертвите на кибератаките. Компютрите им са били поразени от злонамерената програма "WannaCry" (Искаш ли да плачеш ), която краде архивни данни и иска откуп за тях.

От Лондон съобщиха, че става дума за международна атака в десетки страни, включително Австралия, Белгия, Франция, Германия и Русия. Според някои информации сред поразените компютри има и свързани с националната сигурност на България.

Още по темата
"Престъпници проникват в мрежи, криптират данните и искат плащане на откуп, да кажем в биткойни, които не могат да се проследят, за да декриптират данните. Хората плащат. Не знаем колко са тези атаки и съответно не знаем колко души са платили откупа, без да съобщят. ", каза бившият разузнавач от МИ6 Найджъл Инкстър, цитиран от БНТ.

Руската компания разработчик на антивирусни системи "Лаборатория Касперски" е регистрирала около 45 хил. нападения на "изнудващия вирус" в 74 страни по света. Според компанията най-много нападения са регистрирани в Русия.

Според експерт от "Лаборатория Касперски" за понижаването на шанса от заразяване се препоръчва да се сложи специална "кръпка" на "Майкрософт" и да се провери дали са включени всички възможни защити на връзката, пише "Фокус".

Няколко британски болници станаха жертва на кибератаките в петък, съобщи Националната здравна служба на Великобритания, цитирана от AFP. Атаката предизвика отклонения на някои линейки към други лечебни заведения, както и проблеми в комуникацията между пациентите и техните лекари.

Британският национален център за киберсигурност оказва съдействие в разследването.

Министър-председателят на Великобритания Тереза Мей заяви, че кибератаката срещу здравната система на страната е част от по-широка международна атака и няма доказателства, че личните данни на пациентите са били откраднати.

По-късно снощи и местните власти в Швеция съобщиха, че са били подложени на кибернападение, при което близо 70 компютъра са били инфектирани.

"Тук имаме около 70 компютъра, които имат инсталиран опасен код", заяви Андреас Стромгрен, кмет на град Тимра, разположен на около 400 км. северно от Стокхолм. Той добави, че компютрите са се рестартирали със съобщение, че файловете на тях са кодирани и че се искат пари, срещу достъп в тях.

Шведските власти са обявили предупреждение за "широкомащабна кампания с вируси-похитители срещу редица държави".

От испанското правителство също съобщиха за кибератаки с подобен софтуер срещу няколко местни компании.
Сред засегнатите бе и вътрешната мрежа на испанския телеком "Телефоника". Според предратилените информации хакерите са пискали откуп от компанията във виртуалната валута "биткоин". Информация за искани пари се появи и във Великобритания.

Кибератаките в Испания са засегнали и други държави, предаде ТАСС, позовавайки се на испанското издание "Ел Мундо".


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много ми е интересно как са прихванали този вирус. От 20 години ползвам комп и такива зверове никога не съм хващал. Сигурно щото не влизам в порно сайтове и не кликам на случайни имейли като например запознайте се с най готината мадама на света! На такива трикове не се хващам. А между другото имам антивирусна сабствено производство която пищи като луда и блокира всичко което не и хареса. Нека се опитат да ми хакнат компа да ги видя що за хакерчета са.
44
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ПодминахаХахаха и ние още се заблуждаваме че сме част от Европата..че тя европа-та с бодри крачки върви след нас , но затова естествено удобно не се говори..
43
0
 
4
 
! Отговори
Подминаха преди 6 години
А нас в България ни подминаха защото знаят че сме толкова бедни че едва ли ще можем да съберем пари да си платим за хакерството.Едно положително нещо на бедните, никой не ги закача. Хахаха и ние още се заблуждаваме че сме част от Европата.
42
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
колкото е по-стар джиесема, толкова е по-защитенсъщото започва да важи и операционната система - много от новите вируси, просто няма да тръгнат на ХР, а да не говоря за МЕ или 98.7, 8 и 10 са със сходна концепция, а след шпионската 10-ка, няма никак да е учудващ нов ренесанс на хр или превръщане на 7-цата в новият "хр"
41
3
 
0
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 6 години
Явно все още нашата национална сигурност и Русия са скачени съдове.
40
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Днес бг, сутринта и вас ви нямаше онлайн :) Да не сте нацапали и вие гащите пък да си траете
39
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ползвателите на ЛИНУКС пращат много здраве на ползвателите на Майкрошит :)
38
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До qwerty 49Най-добрата антивирусна защита , е тази която "седи" зад клавиатурата .факт !
37
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То Ясно защо Касперски е най-голямата антивирусна фирма в Европа всеки се пази от ЦРУ затова купува руски софтуер.. Антивирусния софтуер от държавите от НАТО е компрометиран , Германците съвсем угаснаха в този бизнес.. Американската Нортон пък си имала черна врата за ЦРУ.
36
0
 
3
 
! Отговори
qwerty преди 6 години
Най-добрата антивирусна защита , е тази която "седи" зад клавиатурата
35
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Според експерт от "Лаборатория Касперски" за понижаването на шанса от заразяване се препоръчва да се сложи специална "кръпка" на "Майкрософт".хм ... а от "кръпките" на чичо бил кой щи ни пази ?
34
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всички са пострадали само САЩ не са , то е ясно откъде идва атаката.
33
2
 
3
 
! Отговори
did преди 6 години
Няколко пъти пробвах да стартирам такива вирус на Линукс лаптоп и все безрезултатно...
32
0
 
8
 
! Отговори
COPY-PASTE преди 6 години
цитиран от БНТ , пише "Фокус" , цитирана от AFP , предаде ТАСС от колко онлайн Медии си копи-пействала
31
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На какъвто линк да цъкнеш Dr.Web и Касперски слушат целия трафика по мрежата.. Затова пазят.. А Безплатните са само сканират хардиска , те не пазят в интернет.Естествено ако слушат цялия трафик по всички портове , се искат ресурси ..
30
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоа вирус е дърт като света, имаго в хиляди варианти и го има поне от 7год. Аз съм се сблъсквал с него на няколко пъти и решение няма. Някой високо интелигентен експерт (като нашите в парламента) в мейла е цъкнал на линк тип: удължи си п-ени-са, йофтини момчета/момичета, фани си гей-***, почивка на Малдивите само за 2лв... Фащат го предимно свидливи и *** човечета. А най вече счетоводителки и секретарки
29
0
 
11
 
! Отговори
вал преди 6 години
За съжаление и аз пострадах миналата година. Всички снимки, музика и документи в D-то бяха криптирани и ми искаха откуп.За щастие си копирам всичко на външен диск и преинсталирах Windous без да се замисля.Като прочетох повече по темата, се оказа ,че няма антивирусна която ги спре и дори и да платиш ти ги разкриптират , но не можеш да местиш файловете т.е. си прецакан отвсякъде.
28
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Откак ми криптираха флашка с музика , сина я носи на купон , всяка година си купувам или Касперски или DrWeb .. Последно предпочитам Dr.Web щото го има и на линукс.. Dr.Web има сертификат за ползване в руската армия и ФСБ.Безплатните антивирусни програми имат черна врата към ЦРУ , те затова са безплатни защото са финансирани от някой като ЦРУ.
27
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не ми пука
26
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Валикобритания" реве най силно а когато този вирус от години тормози нашите фирми си траят. Нека ги смачка сега рижавите ***