Равносметката след WannaCry: 100 страни, 57 000 компютъра, милиони загуби

Европол нарече кибератаката "глобална вълна на безпрецедентно ниво"
Обновена: 13 май 2017 15:11 | 13 май 2017 15:07,
31
Равносметката след WannaCry: 100 страни, 57 000 компютъра, милиони загуби
Снимка: архив Reuters

Най-малко 57 000 компютъра са били поразени от мащабната кибератака, която удари институции, компании и болници в петък вечерта. Това става ясно от доклад на Европол. Според документа близо 100 са държавите, засегнати от виртуалното нападение.

Все още не е ясно кой стои зад разпространението на вируса.

Глобалната вълна от кибератаки през последното денонощие е на "безпрецедентно ниво", пише в доклада на Европол. Атаките изискват сериозно международно разследване за идентифициране на виновните, посочва агенцията.

Още по темата
Близо 100 държави са били засегнати от голямата кибератака, която блокира работата на фирми и държавни институции. Най-малко 57 000 компютъра по целия свят са спрели и на екрана се е появил голям червен надпис, съобщи "Нова телевизия".

Съобщението представлява искане за откуп - да бъдат изпратени между 300 и 600 щатски долара на извършителите, за да започне компютъра да работи нормално отново. Злонамерената програма се казва "WannaCry" (Искаш ли да плачеш ).

Глобалният мащаб на атаката накара финансовите министри на държавите от Г7, които се събраха в Италия, да обсъждат евентуалните контрамерки.

Хакерската атака засегна най-различни институции. Голям проблем предизвика във Великобритания, където се срина компютърната система на общественото здравеопазване. Стотици пациенти бяха върнати от болници и клиники.

Испанският телеком "Телефоника” също обяви, че компютърната им система е атакувана, но твърди, че не са засегнати отделни клиенти. Според една от фирмите, разработващи антивирусни програми за компютри, най-масово хакерите са ударили компютри в Русия и Украйна.

Експерти твърдят, че хакерите са използвали софтуерни инструменти и тактика разработени от американската Агенция за национална сигурност. Хакерите вероятно са откраднали кодовете и сега прилагат атака с т.нар. вирус-изнудвач с цел финансова изгода.

Най-вероятно ще има поражения и за България.

Атаката удари силно и автоиндустрията.

Производствени мощности на автомобилната компания "Рено" във Франция и Словения спряха в събота вследствие на световната кибератака, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Прекъсването на производствения процес е било "част от предпазните мерки, предприети за спиране на разпространението на вируса", съобщиха от ръководството.

Кибератака, насочена срещу цялата автомобилостроителна група Рено, е блокирала производствения процес и във фабриката на Дачия в румънския град Миовени, която е част от френската група, съобщава информационният сайт Зиаре.

Работниците, които отишли на работа тази сутрин, били върнати по домовете си, след като били информирани, че производството е спряно поне за днешния ден.

Няколко часа по-късно официални представители на Дачия потвърдиха, че е извършена информационна атака и заявиха, че са взели мерки за предотвратяване на разпространението на проблема. Те уточниха, че е създаден кризисен щаб, който ще оцени ситуацията.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
1
 
! Отговори
Ангел преди 6 години
На същия принцип работят и спам мейлите които ви пълнят пощата.Отваряте някакво писмо защото пишело че е важно.Кликата на файла и компа ви забива.Никакъв файл не можете да отворите,след това на екрана ви излиза съобщение да платите 300-400 $ и всичко ще се оправи.Това ми се случи преди 5 години още ,но нямах нищо ценно в компа.Само порно,филми и игри.Преинсталирах го и си взех урок да не отварям непознати мейли!
28
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
WannaCry използва уязвимост в операционната система Windows, която се смята за разработена от Агенцията за национална сигурност NSA, която стана публично достояние миналия месец.
27
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
вие провеждайте каквото искате и където искате. Някой друг обаче си пълни сметката с $$$$ а вие лапкайте мухитепоздрави от сидней,Ав$тралия!!
26
1
 
1
 
! Отговори
Тодор преди 6 години
Преди 3-4 години познат разказа че са го хакнали така.
25
2
 
1
 
! Отговори
По темата преди 6 години
Точно по темата ще се проведе конференция в УНСС на 17.05.2017 г.Вижте в нета за конференция Дигитални измами и киберсигурност
24
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дейността на болници еблокирана заради извадени отстроя компютри..Хор ще умират защото тъпите машини не работят.това е по-страшно от исканите пари.Но човешкият живот отдавна не е фактор.На мен ми се плаче от този факт, без да ми е хакната машината и без някой да ми иска откуп.Човекът е зависим от компютрите да се добави към въздуха, светлината и водата.R.I.P
23
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това е икономическа война. Целта е да се отслаби конкуренцията. Произхода на заплахата е ясен - САЩ обещаха на Русия да и го върнат за "хакерските атаки". И явно удариха всички, а не само Русия. Защото всички им пречат да са богати, не само Русия. По - прозрачно едва ли може да бъде.
22
5
 
4
 
! Отговори
ImGeriwanafuckwithmE преди 6 години
Вече се защитих.Пляснах най новите майкрософски ъпдейти.Изключих всички телеметрии и услуги и ненужни неща най важното спрях WANNACRY SMB1,2и 3 каналите му през които влиза.Инсталирах си едно читаво касперче с анти спайчe за всеки случай и засеха спи детето.
21
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вирусите и антивирусните програми имат един и същ произходТака е и във фармация.Не ли?Ако не ,значи тезиq които са направили атаката като ги намерите, вместо да ги съдите, ги вземета за разработчици на антивирусни програми, а предишните капацитети-осъдете.А Линукс пробит ли е?D
20
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 19А бе,глупи,57000 умножено по 600 колко прави?Дори и само половината да платят , колко прави? Около 34 милиона...да атакуваш 100 държави заради 34 млн , ама верно ли некой ще прави инвестиция в такъв мащаб, заради 34 млн ?
19
1
 
0
 
! Отговори
До анонимен 16 преди 6 години
А бе,глупи,57000 умножено по 600 колко прави?Дори и само половината да платят , колко прави? Около 34 милиона.
18
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЩОМ ПУТЛЕРОСИЯ СТРАДА АЗ СЪМ ТВЪРДО ЗА!
17
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 16.ти със тая "кръпка" на чичо ти бил, какво мислиш ше търси ... "600 лв откуп ли"?! масирана атака, за некви 600 лв, ама верно ли ?"кръпки" на чичо бил, "оправящи дупката" - ама верно ли ?
16
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Ангелами 3000 лв гони вече, а минала година беше към 1000 лва за месец пък латкойна от 7 лв отиде на 50 лв !!нормално е да търсят ... къде са койните...
15
2
 
4
 
! Отговори
Ангел преди 6 години
Ето как се правят 20 млн. $ за 1 ден.Само че разследващите много лесно ще намерят хакерите.Там където са парите там ще са и те.Лъжа е че Биткойна не може да бъде проследен.Тези виртуални пари си имат създател.Имат си сграда с хиляди служитли.Такива големи обеми пари могат да бъдат проследени.
14
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименМашинното го провалиха заради ЦИК и комисиите, които искат пари, а хартиеното се купува и после ГЕРБ купува коалиции въпреки че губи.
13
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 10А у БГ има умници, които искат да се гласува по Интернет. Оня плешивия и съселяните му от шоуто..е, че *** ли е? :))
12
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Според информация от блога на "Уиндоус" компютри с "Windows 10" не са били атакувани в започналата вчера атака на вируса изнудвач..явно кризата удари и чичо ви бил - никой не му ще даже без пари , шпионската 10-ка
11
9
 
1
 
! Отговори
До 9 преди 6 години
Като почнете и вие да си насосвате конспиративни теории на някой откачен гадател... Къде видя световна война?
10
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А у БГ има умници, които искат да се гласува по Интернет. Оня плешивия и съселяните му от шоуто.