Жертвите на кибератаката – над 200 000 от 150 страни

Европол прогнозира, че ще има още потърпевши в понеделник
16
Жертвите на кибератаката – над 200 000 от 150 страни
Снимка: Reuters, архив

Над 200 000 са жертвите на световната кибератака в петък, като са били засегнати над 100 000 организации в 150 страни, съобщиха Франс прес и Асошиейтед прес, позовавайки се на данни на Европол.

Още по темата

Европейската полицейска служба се опасява от нови атаки на вируса утре.

Директорът на Европол Роб Уейнрайт заяви пред британската телевизия Ай Ти Ви, че обикновено службата води операции срещу 200 кибератаки месечно, но досега такова нещо не се е случвало.

Вирусът е нападал повсеместно и се е разпространил много бързо, изтъкна той, като допълни, че се опасява от нови жертви утре, когато хората се върнат на работа и включат компютрите си.

Кибератаката засегна обществените здравни заведения във Великобритания, мобилни оператори, руската банкова система, френския автомобилостроител Рено (Renault), гръцки университети.

Вчера Европол обяви, че е създаден специален екип в Европейския център за борба с киберпрестъпността, който да помага в международното разследване за откриване на виновниците. /БТА/


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още по темата: хакерикибератака
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
1
 
! Отговори
Брежнев Л. И. преди 6 години
Простияко замислено, красиво направено.Атаката не е толкова сериозна, както преди време, когато спираха някоко стотин милиона компютри. Трябва някой елегантно да накара Windows сволочта да се ъпдейтне, щото с предишните ъпдейти се обърка работата със тоталното следене на Windows потребителита. Просто бъгнаха няколкото специални бакдора за достъп до потребителските данни. Е сега е момента да си коригират грешката. А вируса е известен от 2014г.
12
0
 
7
 
! Отговори
oт Cиднeй-Aв$тралия преди 6 години
До 14,А ако не беше този вирус да се разбере че ни "джобят" компютрите още колко години щяха да минат преди да я запушат? И колко години от преди този вирус ни джобят компютрите както си поискат през тия дупки? Но всички пишат за вируса колко лош бил, Но защо никой не го притеснява че NSA ни джобят компютрите от години през тея дупки? Защо никой не говори и пише за това а? Само вируса та вирусаМайкрософт стана индийска фирма. Били обеща да направи опен сорс уиндоуса, ама на кукуво лято
11
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До от сидни Аав$тралияНе разбира. Инструкции не достатъчно ясни. Заклещих си пръстите в радиатора.превод за читателя: "ако ти е вързан към нета (тва дет сега го четеш) има вероятност да го пипнеш на случаен принцип. Пощи, реклами "спечели 1 милион", обаждания да помагаш на мвр и т.н не са нужни. "Хубава гадинка. Може и ъпдейта от MS (който родните компютърджий няма да погледнат щото пиратска слава) да не я спре че има слухове за дупки и в SMB2, и 3 протоколите...
10
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руснаците откраднаха кода от американците и сега гледай кво стана като го изпуснаха. Некадърни ама алчни. най-гадната комбинация.
9
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нормално да има бум в понеделник. Безмозъчният офис планктон, като си пуснат компютрите да прегледат фейса и ето още 150 000 нови инфектирани компютри. Класиката е, като получат някой вирус по пощата и почват да го разпращат на колегите да пробват дали те не могат да го отворят.
8
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименПогледни под друг ъгъл - не е важен броят на компютрите, а какви са щетите. Английската система за здравеопазване беше много сериозно ударена, а това си е проблем.Преди е имащо заразени по 12 милиона компютри, но щетите бяха значително по-малко.
7
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз не знам моя си ип адрес пък които знае тои сия и прави
6
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Интересно. В ССЩ има ли засегнати компютри ?.
5
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Каза се, че вирусът е създаден от АНС на САЩ. Интересно как търсят виновниците....
4
7
 
16
 
! Отговори
Плевньо преди 6 години
Естествено руснаците стоят зад тази унищожителна за демокрацията и европейските ценности атака. Ако не са те, тогава са китайците или дори севернокорейците, но в никакъв случай нашите евроатлантически братя, американците, ес или израел.
3
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЦРУ .........
2
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Че то нищо работа 200 000 за 350 милионна европа!
1
0
 
11
 
! Отговори
COPY-PASTE преди 6 години
съобщиха Франс прес и Асошиейтед прес, позовавайки се на данни на Европол ..........xaxaxaxaxaxaxa................/БТА/