Меркел с ключова победа в Северен Рейн-Вестфалия

Гласуването в тази провинция е важен тест за политическите настроения
14 май 2017 21:40,
58
Меркел с ключова победа в Северен Рейн-Вестфалия
Снимка: Архив, БТА

Християндемократическият съюз (ХДС) на канцлера Ангела Меркел спечели ключовите избори в провинция Северен Рейн-Вестфалия и нанесе силен удар по репутацията на социалдемократите - основните си съперници на предстоящите през есента парламентарни избори, съобщиха осведомителните агенции.

Гласуването в тази провинция е важен тест за политическите настроения преди федералните избори.

Според първите резултати от екзитпол проучвания, цитирани от германските телевизии А Ер Де и Цет Де Еф, в изборите за парламент на Северен Рейн-Вестфалия консерваторите на Меркел са получили 34,5 на сто от гласовете, а социалдемократите - 30,5 на сто. На трето място с 12 процента е Свободната демократическа партия.

В парламента влизат и популистите от "Алтернатива за Германия", подкрепени от 7,5 на сто от гласувалите, както и Зелените, които имат 6 на сто.

Консерваторите побеждават съперниците си от център-лявото в германската провинция с най-голямо население, която винаги е била бастион на Германската социалдемократическа партия и това е сериозен удар за Мартин Шулц, съперника на Меркел на парламентарните избори през септември.

Резултатът на Зелените, по-малкият коалиционен партньор на социалдемократите в провинцията, означава, че управляващата коалиция там губи мнозинството си. От 1966 г. ГСДП само веднъж е отстъпвала премиерския пост в провинцията на консерваторите - през 2005 - 2010.

На предишните избори през 2012 г. социалдемократите получиха подкрепа от 39,1 сто, която сега е спаднала на 30,5.

Резултатите на "Алтернатива за Германия" означават, че десните популисти влизат в 13-ия регионален парламент на Германия.

Лидерът на ХДС в Северен Рейн-Вестфалия Армин Лашет заяви, че днес е "хубав ден" за провинцията. Избирателите искаха различна политика в областта на образованието, инфраструктурата и борбата с престъпността от това, което им предлагаше отиващото си правителство, ръководено от социалдемократите, каза Лашет, предаде ДПА.

Заради загубата министър-председателката на Северен Рейн-Вестфалия призна поражението си на изборите и подаде оставка от постове си в ГСДП.

Поемам цялата отговорност. От този момент напускам поста лидер на ГСДП в Северен Рейн-Вестфалия и на заместник-председател на партията на федерално равнище, каза Крафт. "Желая успех на победителя в изборите - Армин Лашет (водача на партийните листи на ХДС)", заяви тя, като по същество призна поражението си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поредните ценности за извратеняци.
8
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поредната гавра с кочинята...
7
7
 
12
 
! Отговори
жален бежанец преди 6 години
аз много радва меркел спечелиаз иска още помощиаз иска живее халифатаз иска вие интегрирате при менеаз иска бомби невернициаз направи обединена халифат европаи стига гейпаради аз иска ханъм паради
6
9
 
8
 
! Отговори
башня преди 6 години
кремълският гномик ще отнесе още някой друг шамар...
5
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Седнал *** Балкански да ги мисли германците...собствената си кочима не можем 30 годино да оправим седнало сме да.мислим другите...
4
6
 
16
 
! Отговори
мнение преди 6 години
Подготвят почвата за манипулация. Меркел трябва да спечели, защото другите са "популисти" и не са демократи. В крайна сметка ще има много недействителни бюлетини и Меркел ще спечели. Също като във Франция с победата на Макарона.
3
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 1- обречен си ти, спрял някъде до малко след Сталин.
2
2
 
13
 
! Отговори
факт преди 6 години
Пред Шулц баба Меркел минава за консерватор и патриот.
1
3
 
17
 
! Отговори
вал преди 6 години
Пък ние сме цъфнали и вързали и ще превземема света :о