Меркел с ключова победа в Северен Рейн-Вестфалия

Гласуването в тази провинция е важен тест за политическите настроения
14 май 2017 21:40,
58
Меркел с ключова победа в Северен Рейн-Вестфалия
Снимка: Архив, БТА

Християндемократическият съюз (ХДС) на канцлера Ангела Меркел спечели ключовите избори в провинция Северен Рейн-Вестфалия и нанесе силен удар по репутацията на социалдемократите - основните си съперници на предстоящите през есента парламентарни избори, съобщиха осведомителните агенции.

Гласуването в тази провинция е важен тест за политическите настроения преди федералните избори.

Според първите резултати от екзитпол проучвания, цитирани от германските телевизии А Ер Де и Цет Де Еф, в изборите за парламент на Северен Рейн-Вестфалия консерваторите на Меркел са получили 34,5 на сто от гласовете, а социалдемократите - 30,5 на сто. На трето място с 12 процента е Свободната демократическа партия.

В парламента влизат и популистите от "Алтернатива за Германия", подкрепени от 7,5 на сто от гласувалите, както и Зелените, които имат 6 на сто.

Консерваторите побеждават съперниците си от център-лявото в германската провинция с най-голямо население, която винаги е била бастион на Германската социалдемократическа партия и това е сериозен удар за Мартин Шулц, съперника на Меркел на парламентарните избори през септември.

Резултатът на Зелените, по-малкият коалиционен партньор на социалдемократите в провинцията, означава, че управляващата коалиция там губи мнозинството си. От 1966 г. ГСДП само веднъж е отстъпвала премиерския пост в провинцията на консерваторите - през 2005 - 2010.

На предишните избори през 2012 г. социалдемократите получиха подкрепа от 39,1 сто, която сега е спаднала на 30,5.

Резултатите на "Алтернатива за Германия" означават, че десните популисти влизат в 13-ия регионален парламент на Германия.

Лидерът на ХДС в Северен Рейн-Вестфалия Армин Лашет заяви, че днес е "хубав ден" за провинцията. Избирателите искаха различна политика в областта на образованието, инфраструктурата и борбата с престъпността от това, което им предлагаше отиващото си правителство, ръководено от социалдемократите, каза Лашет, предаде ДПА.

Заради загубата министър-председателката на Северен Рейн-Вестфалия призна поражението си на изборите и подаде оставка от постове си в ГСДП.

Поемам цялата отговорност. От този момент напускам поста лидер на ГСДП в Северен Рейн-Вестфалия и на заместник-председател на партията на федерално равнище, каза Крафт. "Желая успех на победителя в изборите - Армин Лашет (водача на партийните листи на ХДС)", заяви тя, като по същество призна поражението си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всеки , който се ебаваше с голямата мечка и беше оплоден , роди безполово поколение , което даже армия няма , да не говорим за защита на национален интерес . Справка - монголи , шведи , франсета , германци . Само на турците им се размина , за сега . Но началника им козирува на червения килим . Честито българи , отново сте в грешния отбор. Отново Германия ще поведе хорото към ада . Във Франция управлява герантофил бездетен, в Германия баба бездетна. ЕК се води от пиянде бездетно. Честито да ви е.
28
0
 
3
 
! Отговори
Циник до 46 преди 6 години
Ъхъ...ти много разбираш...навремето с болшинство си избраха и австрийският ефрейтор г-н Шикългрубер....Просто...както и в съседна Франция - поредната огромна предизборна манипулация...Както библията ни учи:"-Прости им господи, че те не знаят , какво си пожелават!"
27
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И след всичко което забърка Меркел, немците пак си я искат . Не ги разбирам.
26
4
 
11
 
! Отговори
Пустиняк преди 6 години
Е как няма да я избират. Германците да не са прости. Само Северна Вестфалия и Бавария заедно имат по-голям БВП от Расия. С десет пъти по-малко население. И произвеждат. Не си продават суровините. Икономиката експлоадира. Най-големият износител в света. 800 милиарда за инвестиции в инфраструктура. Безработицата е символична. Социална държава с идеално здравоопазване. Голямата трагедия -един милион бежанци. вземете снимка на немски град след втората световна, да видите дали нещо може да ги уплаши
25
1
 
10
 
! Отговори
г преди 6 години
свършено е с Българиявсички младежи ще ,доидат насам работа има и то платенаа вие си дрънкате колкото искате.
24
6
 
14
 
! Отговори
Берлин преди 6 години
Браво! Неслучайно Германия е номер едно в Европа и четвъртата икономика в света. :)))
23
9
 
10
 
! Отговори
До ха ха ха преди 6 години
Друго си е избори в Русия , опозицията в затвора и Путин милярдера , рони сълзи за мужика.Най богатата държава с най-бедния народ.Магьосник Путин.Важното е Крим да е наш , а за народа-като няма хляб , да яде патриотизъм.
22
8
 
20
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 6 години
Никога не сме се съмнявали в изборния успех на фрау Меркел !Както и в този на господин Макарон миналата седмица във Франция ..След "грешката" Брекзит, здравите сили в ЕС взеха нещата в свои ръце и предприеха необходимите мерки такива "грешки" повече да не се повтарят.Вероятно са ходили на обучение в САЩ, също като нашия Цветан Цветанов, където другарите от ЦРУ са ги обучили на тема: "Как се правят избори, които не можеш да изгубиш" ...
21
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"сaмо,че трябвa дa се зaпитaме "Зa кого е неудобен режимa нa Aсaд,зa СAЩ или зa Русия и веднaгa ще си отговорим кой зaпaли войнaтa тaм!"...Правилният въпрос в случая е: кому е изгоден режимът на Асад, че с всички сили се мъчи да го запази въпреки многобройните предпоставки натрупали се в резултат на управлението му и довели до неминуемата война, която без тази външна защита отдавна да е свършила със свалянето му от власт.
20
1
 
3
 
! Отговори
COPY-PASTE преди 6 години
съобщиха осведомителните агенции........................xaxaxa
19
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Напоследък обаче алкайда си сътрудничи много активно с Русия, както и е известно че генералите на ИД всичките са завършили в Русия, както и над една трета от бойците са от руските републики. Така, че тезата за американската намеса на фона на тези факти се замъглява много.
18
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То демократичните държави в целия свят се броят на пръсти ти искаш арабска.
17
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами тогава на Асад, на армията му и на народа му защо им е Путин?Ако не знаеш не отговаряй.
16
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Евразия няма политик от ранга на германския канцлер! В Америките тоже!
15
1
 
3
 
! Отговори
До 24 преди 6 години
Да, той затова ги гони от Сирия.
14
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Меркел мачка путинистите!!!
13
3
 
3
 
! Отговори
Време е за отпор преди 6 години
До menТочно така, бял германец няма да гласува за тази.Няма да нищим въпроса кой и защо се стреми да напълни Европа с мразещи я същества, чиито главни качества са две - източване на социалните фондове и агресивна раждаемост.Ще отбележим само това, че малограмотният Яшар от Правец, изпълнявайки кой знае чие нареждане, още преди половин век постави началото на същия експеримент. Резултатите, които той даде у нас, явно много са се понравили някому!
12
3
 
8
 
! Отговори
men преди 6 години
москва е столица на мултинационална държава. там има мюсулмани и е нормално да са представени в столицата. в европа те са импортирани на сила за да смажат местното население. изнасилвания, грабежи, престъпления срещу личноста, банди и грабеж на солциални помощи. мюсулмнаните при путин са по големи руснаци от руснаците и немат нищо общо с паплачта която се изсипва в европистан.
11
4
 
8
 
! Отговори
men преди 6 години
между другото каква велика нация са. германската нация е създадена от бисмарк под контрола на ротшилд за да бъде използвана за буфер и преден пост срещу русия. два пъти добре си изиграха ролята. сега са пивот на банкстерската власт над ЕС и така над цяла европа. все пак две каруци продажници със странна сексуална ориентация са доста по лесни за контрол от 50на държавички всяка от която мрази съседите си и си продава гъцо самостоятелно. а сега шмеркелина жоли казва бежанци и ето ги по над 2 милио
10
8
 
10
 
! Отговори
men преди 6 години
ми то там бежанците са вече мнозинство. бремен, хановер, дортмунд, кьолн, франкфурт. по улиците е пълно с чаршафосани тарамбучки с по 6-7 аптекарски шишета във върволица... бъдещето на германция е сърно кафево. а иначе манипулации на изборите си има от доста време. още не съм срещал бял германец под 80 да е гласувал за шмеркелина.