Без свинско за обяд, без плуване... Носи ли Германия бурка?

В Европа също има тенденции за налагане на репресивен ислямски светоглед
15 май 2017 11:15,
107
Без свинско за обяд, без плуване... Носи ли Германия бурка?
Снимка: Архив, Reuters

Какво представлява шериатът (ислямското право)? И каква е ролята му в Германия? Тези въпроси се обсъждаха и много преди германският вътрешен министър Томас де Мезиер да обяви, че "Германия не носи бурка".

Още по темата

Още през 2006 г. тогавашният баварски министър-председател Едмунд Щойбер заяви пред привържениците на ХСС: "В Германия спазваме конституцията, а не шериата". Четири години по-късно тогавашният президент Кристиан Вулф обяви, че "ислямът е част от Германия". Оттогава насам темата е остро актуална, особено поради увеличилия се брой мюсюлмански пришълци и поради амбициите на десните популисти в годината на важни за страната избори, пише "Дойче веле".

Конференцията на франкфуртския изследователски Център „Глобален ислям” (FFGI) пространно осветли сферите, в които има конфликт между шериата и конституцията. Впрочем понятието "шериат" се тълкува по много различни начини. Юристът и ислямовед Матиас Рое подчертава, че с шериата могат както да се потъпкват, така и да се обосновават човешки права.

Рое вижда известни области, в които германското право допуска някои от ислямските принципи - например в семейното право. В същото време, тези сфери са твърде ограничени. В Германия например чисто религиозните бракове, както и частните разводи са невалидни. Когато ислямисти от салафистките среди игнорират германското право, защото следвали божествения правов ред, това е "фронтална атака срещу правовата държава, на която трябва съвършено категорично да се противопоставим", изтъква експертът.

Репресивни тенденции и в Европа

Колкото и различно да се тълкува шериата, различията се заличават, когато той се практикува в ежедневието като система от норми. До този извод стига Сюзане Шрьотер, която е директорка на Центъра "Глобален ислям". Тя е изследвала ислямски среди - включително в Германия. По отношение на мястото на жената и мъжа в тези среди Шрьотер констатира следното: "Независимо кое тълкуване на шериата възприемат, в ислямските среди неизменно важат следните две правила: мъжът и жената не са равнопоставени, а мъжът - е ясно привилегирован".

Тревожна тенденция, според експертката, е това, че в преди либерални и отчасти секуларни ислямски общества като Индонезия все повече се налагат архаични тълкувания на Корана и шериата. В Европа обаче също се наблюдават тенденции за налагане на репресивен ислямски светоглед, посочва експертката.

Репресивният ислям се налага в социалните среди най-вече там, където има концентрация на мюсюлманско население – в мюсюлманските квартали на Великобритания, но и във френските крайградски гета. "Кафенетата и ресторантите в определени квартали например изобщо вече не се посещават от жени. По време на Рамазана всичко е затворено. По улиците в тези квартали няма да видите незабрадени жени", посочва Шрьотер.

Германия е твърде далеч от подобна ситуация, но и там натискът над мюсюлманските девойки да носят забрадки и да се подчиняват на мъжа се засилва. Срещу тях се упражнява принуда, снимат ги, ако ходят без забрадка, слагат снимките им в интернет.

"Дъщеря ти е морално пропаднала"

И после пишат на родителите: "Дъщеря ти е морално пропаднала", изтъква експертката. Тя пледира за единен подход към претенциите на онези мюсюлмански родители на ученици, които изискват за тях специални отстъпки в училище – например да бъдат освобождавани от часовете по плуване или да не им се сервират ястия със свинско месо в училищния стол. Когато нещо не отговаря на техните искания, родителите мюсюлмани нерядко упражняват масивен натиск срещу учителите и училищното ръководство, казва Шрьотер.

Възможно е тези конфликти да се усилят. Арабските страни от Персийския залив поощряват с петролните си милиарди разпространението на един крайно консервативен ислям в света и по тази причина на много места в ислямския свят се налага мнението, че официалното право трябва да се съобразява с шериата. Това се отнася и до страни, от които в Германия са дошли много мигранти.

Американският изследователки център Пю публикува през 2013 година данни от 39 страни. Според тези данни 99% от афганистанците, 91% от иракчаните и 83% от мароканците подкрепят шериата. Повечето от анкетираните обаче се застъпват за въвеждане на шериата главно в семейното и гражданското, а не в наказателното право.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
29
 
! Отговори
ГАДОРЯН преди 6 години
А как може да има мюсюлманки топ модели - Ирина Шейк и Джиджи Хадид. Е имат късмета че не живеят в СА хаха инак щяха да видят колко хубава религия изповядват
25
22
 
3
 
! Отговори
Агент провокатор преди 6 години
Шериат му е майката! ;)))
24
2
 
64
 
! Отговори
Чикън преди 6 години
Не може да сме сляпо толерантни повече.Щом в техните страни, могат да те убият, защото си християнин, защо ние да сме длъжни да се съобразяваме с менюто им и непроменените от векове разбирания за живота и вселената?
23
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тая статия я четох вчера в DW, copy paste журналистика. Що за глупост в Европа винаги се е яло свинско и от всички, с изключение на някои "вегетарианци и т.н." Даже в ангийския език *** e pig, а пък свинско е pork, защото Англия е създадена от колонизатори франкофони, които използвали френската дума за *** да се различават от местнитните селяни. Според мен като част от културното многообразие трябва да изпратим новодошлите да поработят в свинеферми, но не и да ядат защото им е забранено.
22
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Германците трябва да приемат всички мюсюлмани и да докажат колко са велики, тъй не верваме на гол тумбак чифте пищови сега реват за още държави да изселят мигрантите там ама немааа.
21
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кво свинско Ве?!Само сланина и мас за тия тарамбуки!
20
0
 
2
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Упс...постнах под грешното матр*ялче!Пардоне моа!
19
0
 
3
 
! Отговори
Циник до 16 преди 6 години
....е не може всички да са като тебе....горди работници в Екарисажа на др.Гергов!
18
1
 
11
 
! Отговори
Ние преди 6 години
можем да се справим! Трябва да приемем всички! - Меркел
17
2
 
33
 
! Отговори
ГАДОРЯН преди 6 години
Чета оня ден- Германия се къпе в пари. Ни нам си колко нови работни места. Хаха. Жълтурковците скоро всичко ще им е роботи. И нямат емигранти. Да видим Германия как ще деградира и ще се сгромоляса под наплива на тия мили гости от Бл изток.
16
2
 
21
 
! Отговори
до 16 преди 6 години
Мен не ме издържа никой аз се издържам сам, а вие като сте прости да си разрушите държавата чакайте на немците.
15
23
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всичкото родно байганьо се е заело да ожалва и същевременно оплюва най-богата и просперираща държава в Европа (която в момента го издържа в *** му, чрез бюджета на ЕС), като същевременно е стегнало багажа и чака първа възможност да иде да поработи, като хамал, зидаромазач или плочкаджия. ***!
14
3
 
4
 
! Отговори
до 9 преди 6 години
Недей да спориш печеното прасе е диво тоест дивеч такова месо може да се яде.
13
23
 
2
 
! Отговори
Сурай преди 6 години
В шуриата е истената
12
0
 
1
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Goeterdaemmerung!!!
11
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Баба Мурсула май ще се окаже еднокнижна ***, не знаела тя че в исляма имало бурки, ама иначе много разпалена демократка е като е демократка нека пък хората си ходят с бурките .
10
1
 
31
 
! Отговори
Патриот преди 6 години
Бабушкерата провесена на стълб веднага!
9
6
 
23
 
! Отговори
дойчландия фалира преди 6 години
Това е победена държава. Като чуят Хитлер и гледат виновно и се оглеждат за маса, под която да се скрият. Окупаторът добре си е свършил работата.
8
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кога аристократите не са яли свинско да ме светнеш, че нещо не мога да се сетя за подобно нещо?Малките цели печени прасенца са били неразделна част от угощенията им. Ако на мен не ми вярваш погледни рисунки от онова време и ще видиш менюто им. Та не мога да разбера кого лъжеш и заблуждаваш с тези глупости?
7
14
 
4
 
! Отговори
Ние преди 6 години
можем да се справим! Трябва да приемем всички! - Путин