Русия пострада най-силно от глобалната кибератака

Едва 100 души пратили пари на хакерите
15 май 2017 09:14, Елка Василева
15
Русия пострада най-силно от глобалната кибератака
Снимка: архив, Reuters

Русия е пострадала най-силно от кибератаката на 12 май, която предизвика проблеми в дейността на руското вътрешно министерство и на мобилните оператори, пише "Комерсант".

Масовото заразяване на компютри, използващи Windows, с вирус, изнудващ потребителите за пари, обхвана към края на уикенда 150 страни, припомня руският печат. Вирусът блокира операционната система на поразения компютър с искане да бъде платен "откуп" за нейното деблокиране.

Експерти на "Комерсант" твърдят, че организаторите засега може да са спечелили от атаката едва към 26 хиляди долара. "Аргументи и факти" обаче цитира британския "Таймс", според който злосторниците са получили вече над 42 хиляди долара, но още не са ги изтеглили от сметките си.

Още по темата

Едва 100 души са пратили пари на хакерите, пише руското онлайн издание "Ура", позовавайки се на британския "Гардиън".

Изданията в Русия цитират директора на Европол Роб Уейнрайт, предупредил за опасност от ново активизиране на вируса днес - "в понеделник, когато мнозина служители дойдат на работа в офисите си и си включат компютрите". Уейнрайт призна, че Европол не знае кой може да стои зад атаката, отбелязва "Комерсант".

Президентът и главен юрисконсулт на "Майкрософт" Брад Смит заяви в своя блог, че глобалната кибератака трябва да послужи като "тревожен сигнал" към целия свят. По думите му всички страни трябва "да формират друг подход и да прилагат в киберпространството също тъй строги правила, както към оръжията във физическия свят", посочва "Газета".

Основният удар бе насочен срещу Русия, където глобалната кибератака нанесе щети на икономиката, но дейността на хакерите може да има и позитивни последици. Експертите очакват Руската федерация да модернизира своите закони за кибернетичната сигурност, пише "Росийская газета".

Московският официоз цитира Леонид Левин, шеф на комисията по информационна политика в Държавната дума, предложил да се обмислят законови промени с цел защита на руската икономика и интересите на гражданите. Всички компютърни програми обаче имат уязвимости, изтъква депутатът.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още по темата: Русиякибератака
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бияршника е нищо. В САЩ ако знаеш кви *** си бият по вените... Някои от тях гарнирани с хепатитни и спинозни игли. Не им пука. А за Англия няма и да споменавам. Те са послов2ични с наркоманията и при липса на пари - алкохолизъм. Има и филми по темата ;)
12
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 3Ако ми паднеш, а то не е трудно - имаш си IP, както и аз, ще квичиш от болка и ще се каеш, общавам ти! И ще станеш много известен!
11
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 10За тоя бояришник заслужаваш да ти го хакнат в ... сещаш се къде! Тази простотия не слиза от разни сайтове вече два месеца. Е, толкова ви е акъла русофобски!
10
1
 
3
 
! Отговори
Gogo преди 6 години
Правец 82 е решението!
9
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако руснаците се почустват притеснени сигурно ще почнат да си сменят ОС-а за ужас на ЦРУ. Така че внимателни със изводите!
8
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руските хакери объркали вируса - вероятна причина "Бояришник" !
7
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 3Да, прав си и целият свят, пардон, само нагло-саксите, ще си платят за това безобразие и в Сирия и на укруината (ако остане такава държава, разбира се!).
6
1
 
1
 
! Отговори
оня преди 6 години
На мен наскоро ми искаха 2 биткойна. И да ги плати човек, не ти дават кода.
5
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бумерангът на Обама !
4
6
 
4
 
! Отговори
бг простаци преди 6 години
tva е работа а ЦРУ !
3
1
 
4
 
! Отговори
Бау преди 6 години
Понеже статиите за атаката са супер 'полезни'. Да кажа: Windows XP, Windows 8 и Windows Server 2003 това са операционните системи, които са податливи на атаката. Microsoft е пуснал поправка. Търсете "WannaCry microsoft patch".
2
23
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
АКО НЯМА ПОНЕ 1 МИЛИОН ЗАГИНАЛИ РУСНАЦИ ЗНАЧИ ИМАМЕ НЕЗНАЧИТЕЛНА НОВИНА!ТОВА КОЕТО РУСИЯ СТОРИ НА СИРИЯ И УКРАЙНА МОЖЕ ДА СЕ ПЛАТИ САМО В КРЪВ И ТОВА НА ЦЕЛИЯ СВЯТ МУ Е ИЗВЕСТНО ВЕЧЕ!
1
16
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
да бе, със закони и декрети шъ се опраите, и със здрава ръка, некоя бомба и аероплан! *** много сте назад, потъвате, а след санкциите и китайското оборудване сте голи голенички! тия отвъд океана ще ви сринат заедно с китай и кимито за има-нема един час! ***!