Срещу нелегалните мигранти: Унгария пусна ток по оградата

Местни правозащитници смятат мярката за нехуманна
15 май 2017 16:00,
39
Срещу нелегалните мигранти: Унгария пусна ток по оградата
Снимка: Reuters, архив

Унгарските власти пуснаха ток по изградената вече ограда по южната им граница срещу нелегално влизащите мигранти.

Отскоро покрай оградата, опасваща унгарско-сръбската граница, се издигат табели, предупреждаващи на унгарски, сръбски и арабски език, че по съоръжението тече ток. Не се посочва волтажът, нито какви поражения може да нанесе. Не се знае също дали по цялата ограда тече електричество.

Унгарският сайт index.hu съобщава, че един от работниците, монтиращи съоръжението, пострадал, след като получил електрически шок, и бил приет в болница.

Министерството на вътрешните работи отказа да коментира инцидента, като насочи журналистите към фирмата изпълнител. Запитано от чуждестранна медия обаче министерството излезе с изявление, че по оградата е монтирана "охранителна система, използваща електрически импулси".

Според документа такава система ще бъде поставена по цялото протежение на границата. Съоръжението е безопасно за хората, се казва в изявлението на ведомството.

"Правителството отдели значителни средства за строежа на нова преграда зад съществуващото техническо съоръжение. Мярката се налага поради факта, че не сме сигурни какъв имиграционен натиск ни очаква", коментира Янош Лазар, началник на кабинета.

Правозащитници обаче смятат, че мярката е нехуманна.

"Тя не е в разрез с международните конвенции, нито е сериозно престъпление, но противоречи на всички човешки, християнски и европейски ценности", коментира Агнеш Вадай от Демократична коалиция.

Строежът на оградата започна през 2015 г. и тя постепенно бе доизградена. Наскоро втора преграда бе изградена паралелно с първата, дълга 155 км.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
TOK 10 KILOVOLTA I VSICKI MIGRANTI NA NEBETO.AMIN VSICKI DO EDIN.
25
0
 
1
 
! Отговори
АTAKICT преди 6 години
До спешноИ ДА ИМА ПРАВО ДА СТРЕЛЯ ПО НАРУШИТЕЛИТЕ НА ГРАНИЦАТА ---ХЕМ Я ИМА ХЕМ Я НЯМА----БУСОВЕТЕ С ЕМИГРАНТИ Я ПРЕЛИТАТ ТА ГРАНИЧАРИТЕ НЕ ГИ ЗАБЕЛЯЗВАТ 1КМ ---1 000 000 ЛЕВА ЦАЦАРОВ СПИ И ТРАФИКА НА ЕМИГРАНТИ ВЪРВИ
24
1
 
18
 
! Отговори
Бай Хой преди 6 години
На добитъците като им пуснат ток по оградата се научават даже да не се доближават до нея. Тия не разбраха ли от дума да не преминават
23
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Стената падна, унгарците пак я построиха. Няма го Чърчил да каже: "Нова Желязна завеса се издигна в Източна Европа."
22
19
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тези унгарци нали много искахайда бягат на Запад през комунизма. Сега не пускат никого.
21
1
 
46
 
! Отговори
Велики! преди 6 години
Направо вече искам да съм унгарец..
20
23
 
3
 
! Отговори
Мене преди 6 години
Мдаааа....Той Орбанчо си пада малко "фурнаджийска лопата".Преди да дойде на власт беше абсолютен защитник на свободата на медиите и върл противник на Путин и неговата пропаганда....представяше се за най либералния европеец и въобще беше абсолютен демократ.После партията му спечели изборите,той дойде на власт и "лопатата" се обърна на опаки...Същите са и наще новоизлюпени "патриоти",само дето те от русофили се обърнаха на евролюби :))))))Тааа се отбор юнаци са и той и подобните на него :))))))
19
4
 
57
 
! Отговори
ежко-бежко преди 6 години
...ха сега Хелзинкските комитети от всички планети да идат да пръднат на Орбан на грездея.....
18
2
 
79
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Унгария е единствената адекватна държава в ЕС!
17
1
 
58
 
! Отговори
УНГАРЦИТЕ преди 6 години
...кога ще ги стигнем ??
16
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво му се радвате на Орбан не мога да разбера. За нас тази ограда е вредна. Полезна е за унгарци, австрийци и германци. Така "бежанците" ще остават от грешната страна на границата.
15
0
 
14
 
! Отговори
Аз преди 6 години
..и кучета, и кучета.
14
7
 
14
 
! Отговори
Хитър Петър преди 6 години
До АТАКИСТНормално е да милееш за Турция тъй като Волен обича ДПС, Турция, Русия и всички, които му дават пари. Горкият ти вожд, в момента е объркан и не знае какво да приказва и накъде да се извърти дали да слуша Русия, Турция или САЩ, която командва правителството на Борисов.
13
3
 
83
 
! Отговори
Евала! преди 6 години
Евала им на унгарците, така се охранява национална граница. Пазят си родината и не се впечатляват от това кой какво ще каже.А ние....??
12
15
 
3
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 6 години
До Хитър Петър Българя винаги е напред спрямо Турция. Всяко едно нарушение на правата и свободите на нашите турци е престъпление. Волен ще ви нашамари всичките в този форум. Пишете глупости. Вървете се гръмнете всички в този форум.
11
2
 
38
 
! Отговори
спешно преди 6 години
на българската граница----застава,граничар,куче,автомат-никой няма да ни рекетира и заплашва с е мигранти!
10
3
 
72
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От цяла европа единствената чиста нация ще останат Унгарците! До 20 години от немците и французите няма да остане нищо.
9
1
 
56
 
! Отговори
Гост преди 6 години
Брaво Орбaн!
8
1
 
29
 
! Отговори
Унгария пусна ток по преди 6 години
А у нас токът нали е е най-евтин.........
7
8
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не е хуманно ,тоя Орбан е за психиатрия .Да вземе пример от Б.Б. ,да тръби навсякъде ,че охраната на границата е непробиваема ,да прибира ойро от Фрау Шмеркел ,а всъщност да не му пука изобщо и границата да е като решето ,който не иска само той да не я минава ,ама не загрижил се за Унгария ,абе вземи пример от всемогъщия всезнаещия единствения човекът без чието разрешение дори и слънцето не смее да изгрее над България