ООН: Сексуалното насилие все повече се използва като терористична тактика

Групировки извличат огромни финансови изгоди, продавайки жени и деца
16 май 2017 10:07, Елка Василева
6
ООН: Сексуалното насилие все повече се използва като терористична тактика
Снимка: архив, Reuters

Сексуалното насилие все по-често се използва като тактика на тероризъм в Ирак, Сирия, Йемен, Сомалия, Нигерия и Мали. Това заяви на дебати в Съвета за сигурност на ООН заместник-генералният секретар на световната организация Амина Мохамед, предаде Асошиейтед прес.

Тя посочи, че терористични групировки, между които "Ислямска държава", извличат огромни финансови изгоди, като продават жени и деца в сексуално робство.

Едни и същи ужаси разказват представителки на язидите, държани като сексуални робини от екстремисти на ИД, момичета, избягали от Боко Харам в Нигерия, сомалийки, освободени от групировката Аш Шабаб, и жени, които са били в ръцете на свързани с Ал Кайда групировки в Северно Мали, допълни Амина Мохамед.

Адама Динг, специален съветник на ООН по сексуалното насилие по време на конфликти, заяви, че сексуалното насилие е също инструмент за дехуманизация и средство за наказание и преследване.

В началото на април генералният секретар на ООН Антониу Гутериш представи доклад, в който обвини въоръжени групировки, участващи в конфликта в Сирия, а също и правителствените войски в извършване на сексуално насилие като "систематична тактика на война, тероризъм и изтезания".

В черния списък на страните, отговорни за прилагане на подобни нарушения на човешките права, той включи участници във въоръжени конфликти в 19 страни включително Демократична република Конго, Мали, Сомалия, Судан, Южен Судан и Централноафриканската република.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А, те сините каски в Сърбия не насилваха никого сексуално... И не бяха начело на трафика на ***... ООН, Брюксел, ЕС, всичко това е с цел организирано да се тероризират свободните хора. Миротворците, навсякъдекъдето са били, са използвали насилие срещу женитеи непълнолетните. А като някой мъж започне да мъсти, обявяват го за престъпник. Познато.
3
0
 
3
 
! Отговори
Наблюдател преди 6 години
ООН - нищо повече от много скъпоструваща статистическа организация!
2
0
 
2
 
! Отговори
Само питам преди 6 години
И как спят спокойно управниците на подобни организации, като знаят що жени всеки един момент са беззащитни пред тези ***?Или такива да им културните особености да ги оставим сами да се оправят?!?
1
0
 
11
 
! Отговори
А бе, преди 6 години
в страните от черния списък кая е официалната религия?