Великото прощаване: Погребението на Сталин, заснето от US шпионин

Почти всички кадри от погребението на лидера са именно съветските
16 май 2017 13:52,
86

Майор Мартин Манхоф от американската армия е бил в Москва за повече от година, когато на 5 март 1953 година, след неколкократни мрачни дописки в комунистическия вестник "Правда", е обявено, че Йосиф Сталин е мъртъв.

Майор Манхоф е бил в командирован в СССР, но не след дълго е депортиран за шпионаж, пише "Радио Свободна Европа". Въпреки това той е успял да направи доста снимки, които разкриват живота в съюза през 50-те години.

Кадрите на Манхоф са с уникално качество за снимки, правени през 50-те.

На 5 март 1953 г. Манхоф е в посолството на САЩ и наблюдава погребението на съветския лидер. От събитието има много малко кадри и заснетото от американския военен е един от "независимите" репортажи за погребалната процесия на Сталин. Репортажите на западните канали за събитието използват кадрите на СССР.

Още по темата

На заснетото от него се виждат стотици войници, облечени в дълги палта, подредени в кордон, очаквайки тялото на Сталин да пристигне на Червения площад. Масивни погребални венци са носени от стотици членове на Политбюрото на Партията.

В един от по-близките кадри се вижда ковчегът, покрит с червено платно, както и с военната шапка на Сталин. Може да се разпознае и прозорчето, през което се вижда лицето на съветския лидер.

В повечето съветски кадри се виждат не само стотиците, взели участие в погребалното шествие, а най-отбраните лица от Партията: Никита Хрушчов, Лаврентий Берия, Вячеслав Молотов и други.

Заснетото от Манхоф продължава с кадри на Червения Площад, където стотици са се събрали пред Мавзолея на Ленин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Различното е, че на тези кадри липсват хилядите разплакани московчани съкрушени от "загубата" на "бащата на народите". Почти никой не е излязъл да изпрати вожда. Вижда се, че освен командированите военни цивилни лица почти няма. Дори в София е имало повече скърбящи червенотиквеници.
50
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименЕстествено, че от Третия райх има цветни филми. Само, че до руснаците това достижение идва много по-късно. През 1953 дори до 1963-а масово използват черно-бели
49
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименА цветни филми има и от Третия райх-обработвани по-късно...
48
7
 
9
 
! Отговори
Българин преди 6 години
И какво им е секретното и по-различното на тези кадри от тези разпространени от тогавашния СССР? Просто направени с любителски средства, а не от телевизията.
47
16
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До партенкаФилма е цветен умнико. Руските пpимати през тези години са снимали в черно-бяло.
46
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До До Анонимен 46И джуджето е смъртно и то ще умре, не преживявайте още от сега и не злобейте. Ако го преживеете ще гледате церемонията по телевизията, което ви препоръчвам. Иначе има опасност да бъдете смачкан от покрусената тълпа. А може и да го препарират и да го сложат до Ленин в мавзолея. Така ще може да ги виждате при добро желание и двамата.
45
7
 
1
 
! Отговори
До Анонимен 46 преди 6 години
С други думи - твоето погребение!
44
12
 
29
 
! Отговори
иванова преди 6 години
не разбирам какво са очаквали да се случи на това погребение от "Радио Свободна Европа" та смятат този филм за уникален....всеки държавник добър или лош се погребва с почести, вкл и кенеди.....и спрете да внушавате че американците са големи демократи-четете история- новата и не чак толкова новата!
43
10
 
9
 
! Отговори
Discovery преди 6 години
Зарята и празнуващите хора къде са???
42
6
 
17
 
! Отговори
партенка преди 6 години
Майор Мартин Незнам-си-кой нищо не е снимал. Преди да почине, той сам заяви в интервю, че филмът е закупен от него от съветски кинооператор.
41
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Погребението на джуджето ще го дават по телевизията.
40
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Tyпан, Сталин даже не е бил руснак бря! Ама тези работи не ги обясняват на PPC (Pay Per Comment) устройствата...
39
17
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Който не ходил в Москва може да види, че центъра - както преди, така и сега представлява един огромен казармен комплекс, който служи само за военни паради и погребения на диктатори.Апропо, Русия е на първо място в Света по диктатори на глава от населението.
38
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За чий ни е важно да видим погребението на един грузински терорист?
37
15
 
15
 
! Отговори
европа преди 6 години
Сталин направи Русия промишлена и ядрена държава-да му се направи паметник от злато!
36
3
 
18
 
! Отговори
Лаврентий Павлович преди 6 години
"На заснетото от него се виждат стотици войници, облечени в дълги палта, подредени в кордон, очаквайки тялото на Сталин да пристигне на Червения площад. Масивни погребални венци са носени от стотици членове на Политбюрото на Партията."Палтата се наричат шинели, а членовете на Политбюро през 1953 г. са девет: Сталин, Берия, Булганин, Ворошилов, Каганович, Маленков, Первухин, Сабуров и Хрушчов.
35
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Един луд донесъл смърт на милиони руснаци с глупавата идея да почне война заедно с Хитлер. А после донесъл и смърт на милиони хора източния край на Европа. Такъв човек , не заслужава такива почести.
34
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 27: "Путин не поробва а убива"Кадиров казал, че Путин не е убиец !
33
17
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Същото погребение се очаква да организират и за сегашния диктатор !
32
2
 
13
 
! Отговори
За протокола преди 6 години
"Дългите палта" на войниците се наричат шинели.