Задава се сериозен цифров саботаж, светът да се готви за хаос

Атаката ще е с потенциал да предизвика безпорядък
14
Задава се сериозен цифров саботаж, светът да се готви за хаос
Снимка: Reuters, архив

Светът може скоро да стане свидетел на сериозен цифров саботаж с потенциал да предизвика смущения, хаос и безпорядък, предупреди днес шефът на холандските тайни служби Роб Бертоле, цитиран от Франс прес и БТА.

Още по темата

Саботаж на жизненоважни инфраструктури "е нещо, което може да не ви позволи да мигнете нощем", каза Бертоле пред стотици експерти и официални лица, участващи на конференция по киберсигурност в Хага.

Това предупреждение бе отправено, след като от петък небивала кибератака зарази с вирус над 200 000 компютри в най-малко 150 страни.

Заплахите от кибератаки "не са въображаеми, те са навсякъде около нас", каза директорът на холандските тайни служби (AIVD) на този двудневен форум, организиран от холандското правителство.

"Представете си какво ще стане, ако цялата банкова система бъде извадена от строя за ден, два или седмица. Или ако се повреди транспортната ни система. Или ако авиодиспечерите станат обект на кибератаки, докато дават инструкции на самолетите. Последиците ще са катастрофални", каза Бертоле.

Колкото до заплахата от джихадистки кибертероризъм, Бертоле каза, че групировки като Ал Кайда и "Ислямска държава" още нямат капацитета да нанесат сериозни щети, но със сигурност имат намерение да го развият.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още по темата: атакавируссаботаж
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
5
 
! Отговори
ЗАЩООО ДА ПЛАЩАМ? преди 6 години
НИЕ НЯМА МНОГО ДА ПОСТРАДАМЕ, ЩОТО СМЕ ТЕХНОЛОГИЧНО ИЗОСТАНАЛИ И ОЩЕ ВЯРВАМЕ ПОВЕЧЕ В КЕШОВИТЕ РАЗПЛАЩАНИЯ. ДА МУ МИСЛЯТ ОНИЯ, С ВИРТУАЛНИТЕ ПАРИ И ВИРТИАЛНОТО ИМАНЕ. А ПОКАЗАТЕЛЕН Е И ЕВРО РЕСОРА НИ, ТОЗИ С НАБЛИЖАВАЩ ПРОВАЛ. ЗАПЛАХАТА Е ЗА ХОРАТА, НА КОИТО ВСИЧКО ИМ Е ВИРТУАЛНО, ДОРИ ЖИТИЕТО ИМ, ТЕ ДА МУ МИСЛЯТ.
10
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нема страшно - сега по-***-чорката, мегаспециалист по цифровизацията ще напише антивирусна програма и ще прочисти компютрите ви.Нали е много кадърна - снаха на Жозеф Дол.
9
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е па тогава защо се цифровизирахме?
8
2
 
3
 
! Отговори
До 3 преди 6 години
От 1984 до 2017е 33 години!
7
30
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колкото до заплахата от джихадистки кибертероризъм, Бертоле каза, че групировки като Ал Кайда и "Ислямска държава" още нямат капацитета да нанесат сериозни щети, но със сигурност имат намерение да го развият.+++++++++++++Джихадистите имат капацитет защото те са възпитаници на руския кибер саботаж. Между Русия и ИД няма особена разлика. Приликите са много повече отколкото разликите.
6
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоя вирус е пълен такак. Пак се раздухва история с неква цел. ТакИва вируси има от зората на Уиндоус. Не знам какво толкова голямо и странно има.
5
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Изходите са само два- единият е връщането на хартиения носител, а втория развиване на фотонните комуникации, на за тях ще се наложи да почакаме 10-15г.
4
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А на никой ли не му идва на ум че зад всички атаки стоят точно определени интереси и кръгове? Кой има интерес от хаос в кибер пространството? А сетете се де! Щото аз отдавна съм се сетил!
3
2
 
29
 
! Отговори
Дремеми Накурасана преди 6 години
Ако се срине банковата система, както казват в статията, е много по-малко опасно, от това комунисти и герберастките им метастази, да окрадат банката. А те окрадоха доста банки и мандри.
2
3
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чип на ръката естествено. Нали това ви е мечтата. Оставяш хаоса да се разрастне и идваш като победител. "1984". Когато хората живеят в страх и им създаваш изкривена реалност по-лесно ги манипулираш, особено ако си им сринал ценностната система преди това.
1
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Спокойно, сложихме точния човек да следи за дигитализацията в ЕС. Няма страшно.