Внимание! В ход е нова кибератака

Според експерти тя може дори да е по-мащабна от вируса WannaCry
17 май 2017 19:12, Красимир Ангелов
49
Внимание! В ход е нова кибератака
Снимка: БТА

В ход е нова хакерска атака от голям мащаб, която може да е засегнала стотици хиляди компютри по света, съобщава Франс прес, като се позова на експерти по киберсигурността.

След нападението с вируса изнудвач WannaCry в петък, експертите от американската фирма за киберсигурност Proofpoint са открили нова кибератака, наподобяваща предходната.

Експертите са нарекли вируса, който я причинява, Adylkuzz. Той се възползва от уязвимост в операционната система Windows, която компанията твърди, че е коригирала, каза Никола Годие, експерт по киберсигурността.

"Все още не знаем мащабите на щетите, но стотици хиляди компютри може да са били заразени", заяви Робърт Холмс, вицепрезидент на американската фирма за киберсигурност. Той определи новата атака като много по-мащабна от тази с WannaCry.

Заразените компютри започват да работят по-бавно. Те превеждат без знанието на своите потребители суми, еквивалентни на няколко хиляди долара, до криптирани адреси. Преводите са осъществявани в криптовалутата Монеро, която е подобна на биткойн, съобщава БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако Убунту ти напича процесора, а уиндос на същата машина не, значи нещо ти е изпекан мозъка. Единствено Убунту 16 изисква бърз ССД хард, но това важи и за всичко след Уиндос 7. Убунту използва по - малко памет, по - малко ЦПУ, има драйвери по подразбиране за всичкия хардуер, който съм срещал някога и никога не ми се е случвало да ми спече, въпреки "грубата" експлоатация.
27
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 38Не е нужно да се кликва - има червеи, които влизат от раз през файл шеринга на windows. Пусни го в нета с пуснат файл шеринг (дори с парола) и гледай какво ще му се случи в един момент...
26
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НИ къв вирус неможе да те Лепне., ако не стартираш файл с клик или линк към него.Просто не отваряйте съмнителни майли, линкове и прикачени файлове.Трябва дисциплина и всичко е ок. Другото са глупости ....Ако вируса сам хаква щеше да има 90% успеваемост не 2% :)
25
2
 
0
 
! Отговори
До 34 преди 6 години
С това, че е с отворен код и хиляди програмисти имат достъп до него. Шансът, да се хване уязвимост, е много по-голям, когато хиляди хора преглеждат кода. OSX е добра ос, не толкова, защото е на Епъл (не изключвам приноса им), а защото е стъпила на много здрава основа (BSD). Отвореният код позволява и да видиш какво се случва, дали производителят не си е сложил разни бекдоори, за да си прави каквото иска, когато някой го натисне отгоре.
24
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Предният коментар беше до 31
23
5
 
4
 
! Отговори
До 32 преди 6 години
Еми да е избиран производител/у-во, което има качествена софтуерна поддръжка. Един ден да не тъжиш, като нещо се вмъкне през RPC-то или самбата и каже "дай парите или чакай 999999 години за да си декриптираш диска сам".
22
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Спирате да ровите простотии в нета и нещата ще се наредят от само себе си.
21
3
 
6
 
! Отговори
До 27 преди 6 години
Уиндоусът без драйвъри ще бачка знаеш ли кога? :D Пък за линукс пак ще се намери някой порт, бил той и с 1ppm.
20
3
 
5
 
! Отговори
До 24 преди 6 години
Ми НР да си напишат драйвър. Това не е проблем на ос-а, а на този, който не се интересува от качествена поддръжка на хардуера, който произвежда.
19
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хехе, пуснали червей с майнър и веднага "превежда пари". Ама всички ползвате uTorrent, в който откриха такъв майнър и от компанията производител опитваха да замазват положението... За офис работа един Дебиан с Либреофис си е перфектна система, така че хайде не го хвалете тоя уиндоус толкова - алтернативи има - я Мак, я някой линукс (не убунту, моля). Малко усилия се искат.
18
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименМи като пoлзвате Уиндоус е така) ........от Уиндоуса ми е по лесно да ти цъкна 10 минуса
17
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гледайте документалния филм за израелската фирма, създала Stuxnet - zero day, срещу Иранската ядрена програма.Обама колко плати на евреите? В крайна сметка , освен няколко убити и уволнени резултата беше нищожен.Но пък евреита лапнаха огромни пари.
16
3
 
1
 
! Отговори
Между редовете преди 6 години
На мен ми хакнаха всички хакове, да им го наха кам!
15
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бавно и постепенно мафията започна да разбира къде са големите пари. Програмистите!Израелската компания която създаде три версия за вируса, атакуващ сирийската ядрена програма спечели близо половин милиард долара. Самия софтуер им струваше 3 милиона. Платиха н Бил Гейтс за три уязвимости. Всяка дупка в windows струва милион. Дори не можете да си предствите за огромните мащаби в парично съотношение.Щом евреите го правят заедно с майкрософт, значи и ние трябва да можем.БГ правителството им
14
2
 
0
 
! Отговори
Gaskoing преди 6 години
играта загрубява... конците ще се приплетат...
13
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нищо не превежда... ползва ресурсите на ПЦ то за да копае... ама то е същото де, превежда копае, все тая, важно е новина да има.
12
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз точно се изкефих че съм милионер вече и после ме хакнаха.
11
2
 
11
 
! Отговори
Пена преди 6 години
На баба ти Пена и хакнаха ПС-то и сега не мога да играя онлайн покер. Малко се притеснявам защото точно получих предложение за брак от Сомалийски принц и гледай сега искат да ми развалят кефа.
10
5
 
2
 
! Отговори
Балиго преди 6 години
Трябва да се вземат повече пари от тези с вредни професии като рибарите и тези пари да се използват за киберзащита!За да се оправи държавата, трябва да се лепнат гигантски данъци на всички рибари и така ще се съберат достатъчно средства за киберзащита на държавата!
9
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Линукс и Мак също бяха пробити и не е само Уиндос.