Щабът на Тръмп с 18 неразкрити контакта с руснаци?

Обсъждан бил неофициален канал за комуникация между Тръмп и Путин
Обновена: 19 май 2017 07:02 | 18 май 2017 22:13, Елка Василева
40
Щабът на Тръмп с 18 неразкрити контакта с руснаци?
Снимка: архив, Reuters

Майкъл Флин и други съветници на предизборната кампания на американския президент Доналд Тръмп са имали контакти с руски служители и други лица, свързани с Кремъл, при най-малко 18 телефонни разговора и имейла през последните седем месеца на кандидатпрезидентската надпревара в САЩ миналата година, заявиха запознати с въпроса настоящи и бивши американски служители, цитирани от Ройтерс.

Шест от неразкритите досега контакти са били телефонни разговори между руския посланик в САЩ Сергей Кисляк и съветници на Тръмп, включително Флин, който беше първият президентски съветник по националната сигурност.

Разговорите между Флин и Кисляк са се увеличили след изборите на 8 ноември. Двамата са обсъждали установяването на неофициален канал за комуникация между Тръмп и руския президент Владимир Путин, при който да се заобиколи американският бюрократичен апарат в областта на националната сигурност, смятан и от двете страни за враждебен към подобряването на отношенията.

Още по темата

През януари правителството на Тръмп първоначално отрече каквито и да е контакти с руски служители по време на кампанията през 2016 г. Впоследствие Белият дом и съветници на кампанията потвърдиха четири срещи между Кисляк и сътрудници на Тръмп през този период.

Източниците, цитирани от Ройтерс, казаха, че не са открили доказателства за нередности или тайно съглашение между кампанията на Тръмп и Русия в прегледаните досега комуникации.

Разкритието обаче може да засили натиска върху Тръмп и неговите сътрудници да представят пред ФБР и Конгреса пълен отчет за контактите с руски служители и други лица, свързани с Кремъл, по време на изборите през 2016 г. и непосредствено след тях.

Осемнайсетте телефонни разговора и електронни съобщения са били осъществени между април и ноември миналата година, когато бяха извършени хакерски атаки, които според американското разузнаване са били част от кампания на Кремъл за дискредитиране на гласуването и оказване на влияние върху резултата от изборите в полза на Тръмп срещу неговата съперничка от Демократическата партия Хилари Клинтън.

Тези обсъждания са били съсредоточени върху подобряването на американско-руските икономически отношения, влошени заради наложените на Москва санкции, сътрудничеството в борбата с групировката "Ислямска държава" в Сирия и възпирането на водещия все по-настъпателна политика Китай.

Членове на комисиите по разузнаване на Сената и Камарата на представителите са отишли в ЦРУ и Агенцията за национална сигурност, за да прегледат материали, свързани с контактите на сътрудници на кампанията на Тръмп с руски служители и други хора, свързани с Путин.

Освен шестте телефонни разговора с Кисляк разкритите комуникации включвали още 12 телефонни разговора, имейла или текстови съобщения между руски служители или хора, смятани за близки до Путин, и съветници на кампанията на Тръмп.

Един от тези контакти е бил с украинския олигарх и политик Виктор Медведчук. Не е ясно с кого от кампанията на Тръмп е имал контакт Медведчук, но сред обсъжданите теми е било сътрудничеството между САЩ и Русия. Путин е кръстник на дъщерята на Медведчук.

Медведчук отрече да е имал контакти с когото и да било от кампанията на Тръмп.

Участници в предишни предизборни кампании казаха, че някои контакти с чуждестранни служители по време на кампанията не са необичайни, но броят на взаимодействията на сътрудници на Тръмп с руски служители и други хора, свързани с Путин, е бил необичайно голям.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още по темата: САЩРусияДоналд Тръмп
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
0
 
! Отговори
Гост+ преди 6 години
Ми, за да излезат подмолните номера на Русия трябват факти, а тия само бръщолевят фейкс, както правилно ги охарактеризира Тръмп
29
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С тоя Тръмп руснаците се насадиха на пачи яйца. Подмолните им номера ще излезат на яве пред целия свят.
28
0
 
1
 
! Отговори
popa ot razgrad преди 6 години
републиканците не разполагат ли със свой хакерски екип, че трябва да чакат помощ от руските хакери...
27
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Мнение 27Тоя па, тоя па......"имаме"....че ти пък какво имаш? Освен две мозъчни гънки, с които не можеш на две магарета сено да разделиш....тръгнал да разсъждава високопарно...."имаме"...Боже, боже, диванните ни "специалисти" по всичко тръгнали рано-рано да мъдрят геополитиката и (виж иронията!) да дават оценки КОЙ КАКЪВ Е!!! УНИКУМ! Я първо *** на училище, че е срамота!
26
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Така е 28Съжалявам, но по-велик от Путин няма! Чети Time! Хи-хи-хи....виж обложката на списанието за месец май!!!!
25
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ура...със всяко ново изказване и действие краваристан затъва все повече във "фашинктонското си блато".....и става ВСЕ ПО-ЯСНО дълбокия цинизъм и лицемерие на тази система, лъжливостта на техните СМИ, пълното пренебрежение на изконните човешки ценности, замозабравяне и грандоманщина.....Абе, Содом и Гомор! И ги постига вече тяхната съдба! Даааааа, Бог забавя, НО НЕ ЗАБРАВЯ!
24
0
 
1
 
! Отговори
Шегичка преди 6 години
До Анонимен 18 Бойко да бъде разследван в Москва.Там са най големите разследвачи.Хи , хи ...
23
2
 
3
 
! Отговори
Така е преди 6 години
До Анонимен 14 Брей ,този Сорос го изкарахте по велик от Путин.С него ставата и с него лягате.Явно ви бърка много лошо.
22
5
 
3
 
! Отговори
Мнение преди 6 години
След Путин и Ким Чен Ун имаме още един ненермалник, дето създава напрежение в света.
21
1
 
4
 
! Отговори
Кока-Кола преди 6 години
Наближава момента когато след третата световна война САЩ още ще съществува обаче едмо меню в МакДоналдс с кола и бигмак ще струват 3 рубли....Ако Путин е успял да се намеси в американските избори и е помогнал да бъде избран Тръмп, то тогава лос хамериканос са си получили каквото заслужават!
20
0
 
4
 
! Отговори
Ъпсутрди някъкви преди 6 години
А коло са контактите с американци в останалите правителства по света? Да не питаме за 'цветните'....
19
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Неразкрити контакти - какви глупости. Тръмп не е криел в предизборната си платформа че се кани да подобри отношенията си с Русия и че ще се разбере с Путин. Въпреки това американците гласуваха за него. Евтина фейк пропаганда - първо се демонизира Русия, после всеки който има нещо общо с нея става много-много лош.
18
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нещо като филма"Homeland".Службите срещу президента който иска да ги постави на мястото им.Защото са се превърнали държава в държавата.
17
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво на Тръмп- удължи с още 1 година санкциите за Русия!Да садят картошки русие люди, ще им трябват .Ще гладуват още много заради товариш Путин.
16
0
 
6
 
! Отговори
Петърчо преди 6 години
Човек малко да погледа ЦНН и веднага ще му стане ясно колко са смешни американските либерасти. Комни бил написал в тефтерчето си че Тръмп го питал дали може след като Флин не е част от администрацията да не бъде разследван. Но дали е записал такова нещо не е ясно дали Тръмп въобще го е питал също а това дали може каквото и да е да се докаже пък хич не било ясно. Но видиш ли важното е да се държи темпото че президента го разследват а това за либерастите е равно на това че е виновен.
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сами по себе си чуждите контакти не са престъпление.
14
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бойко Борисов също трябва дабъде разследван за вземане наважни решения под чуждо давлениевъв вреда на българския интерес.
13
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бившият шеф на фбр е очевиднофашистоид. Преди встъпванетона Тръмп беше правил някаквиизказвания срещу него и ощетогава си казах че е въпрос навреме да му духнат под опашката.Което и се случи и нищо не можеда се промени.
12
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всек президент на САЩ е подложен на това в първата година на управлението си. Целта е да му покажат докъде може да стигне и кои линии не трябва да пресича без да се налага да му организират събития, подобни на тези, направили книгата "Спасителят в ръжта" световен бетселър ;)
11
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сорос е дърт вече. За нищо не става. *** крие социопатичната си същност и комплексарщина зад тези статии. Изпитва неистова нужда да уврежда нервната система на обикновения човек. И не само тя. Голяма част от джурналята са такива.