Първо президентско пътуване на Тръмп, етап първи: Рияд

Американският президент пристигна в саудитската столица
20 май 2017 14:55,
34

Снимка: Reuters

Доналд Тръмп пристигна днес в саудитската столица Рияд, първи етап от първото му пътуване в чужбина като президент на САЩ, съобщи Франс прес.

Следобед американският президент ще разговаря с крал Салман и ръководители на Саудитска Арабия. Утре Тръмп ще произнесе пред петдесетина лидери на мюсюлмански държави реч, в която ще отправи призив за единство в борбата срещу радикализма в мюсюлманския свят, съобщава БТА.

Президентският самолет Еър Форс 1 кацна малко преди 10.00 часа местно време /06.00 ч по Гринуич/ на летище Крал Халед в Рияд. Там бе разпънат червен килим, на който крал Салман посрещна госта, стисна ръка и на съпругата му Мелания.

Първата дама на САЩ бе облечена семпло: черен костюм с панталон, красен с широк златист колан.

Мелания Тръмп пристигна в консервативното кралство незабрадена, също като бившата първа дама Мишел Обама - при все че забрадката е част от дрескода за жени при срещи със саудитското ръководство, отбелязва ТАСС. По-рано този дрескод бе нарушен при посещения в Рияд от германската канцлерка Ангела Меркел и британската министър-председателка Тереза Мей.

След посрещането 81-годишният саудитски монарх придружи президентската двойка до летищния салон за почетни гости, където се настани между Тръмп и неговата съпруга.

В американската делегация са включени също по-голямата дъщеря на Тръмп Иванка и нейният съпруг Джаред Къшнър.

Докато предшествениците му по традиция избираха за първо посещение в чужбина една от съседните страни - Мексико или Канада, бившият магнат от сферата на недвижимите имоти предпочете саудитската петролна монархия като първи етап от дълго пътешествие, което ще завърши в Европа.

Недоверието на сунитските страни от Залива към Барак Обама бе общоизвестно. По примера на Израел Саудитска Арабия и нейните съюзници горещо приветстваха избирането на Тръмп. Крал Салман призова за "ново партньорство" между САЩ и мюсюлманските страни, мнозина от чиито ръководители ще бъдат в неделя в Рияд, посочва АФП.

По време на първата си задгранична обиколка американският президент ще посети още Израел, палестинските територии и Ватикана, и ще участва в срещите на върха на НАТО в Брюксел и на Г-7 в Сицилия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това не е само първото пътуване на Тръмп, то ще бъде и последното задгранично патуване на Тръмп като президент на САЩ.
19
0
 
4
 
! Отговори
Гост+ преди 6 години
По традиция УСА президентите посещават първо Канада, но сигурно канадците плюха Тръмп наравно с другите, та малко смяна на протокола
18
1
 
7
 
! Отговори
Нали умря преди 6 години
Тоя Цар ,крал нали умря преди 1 година и му давахте погребението. Да не е възкръснал за да сключи сделка с Тръмп или евреите са го клонирали. Много добре си спомням ,че умря и точно тук 3 дни и 3 нощи излъчвахте и скърбяхте по голяма загуба като едни истински безродните журналисти .
17
0
 
3
 
! Отговори
ОМАР ХАЯМ преди 6 години
ЕВРЕИ КАК Е?
16
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ето затова не бива на бизнесмени, които не са политици да им се дава власт.Хубаво, сега всички в региона ще искат д си купят оръжие от САЩ.Добре, САЩ ще си оправят дефицита.Какво ще стане с мира в Близкоизточния регион?
15
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Петролът им до 25 г. ще свърши а и става все по ненужен до 10г. над половината продадени автомобили ще са на ток. Арабите са много и вече добре въоражени.Спокойно.
14
0
 
24
 
! Отговори
байхейс преди 6 години
Саудитска Арабия е средновековно кралство където всичко, вклучително и къщата ти принадлежи на царя ! Единствената власт която парламента има е да предлага закони на царя. Членовете на този парламент както и министрите се предлагат лично от царя.Каквато и да била обида или критика срещу царя се смята за измяна и се наказва със смърт ! Хомосексуализма е престълпление което се наказва със смърт !Как смеят западните лицемери да наричат Путин диктатор а краля на това средновековно царство ...!?
13
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гледам и не вярвам на очите си - Иванка вее разкошната си грива и никой не я трепе с камъни! Арабелите забравиха ли повелите на Пророка? Има ли Шериат или той не е за всички? Сега изпитах тава, което арабелите наричат кеф!
12
0
 
8
 
! Отговори
Андрешко преди 6 години
Този поздрав много ми прилича на поздрава на уволнения зам.министър...
11
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Иванка е без бурка.
10
2
 
13
 
! Отговори
Градския преди 6 години
Нормално за американските ментета ,първо в родината на ИДИЛ , нали САЩ са им кръстници и покровители ,а уж се "борят" срещу тях!Ха,ха,ха , послания за наивници!Ако някой е имал илюзии за Тръмп трябва вече да се е осъзнал!
9
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ти да видиш... А дали са поискали от американската първа дама да се забулва? Посмяли ли са? Е как ще посмеят... двоен е метъра! Смеят ли да хапят ръката, която ги храни и брани?
8
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Парата към парата.
7
1
 
18
 
! Отговори
до кога преди 6 години
До Перверзия на 100%Едните агресори другите спонсори на тероризма как се допълват само....
6
2
 
20
 
! Отговори
провал преди 6 години
СА губи войната в Йемен,Хуситите бият по всички фронтове въоръжената с най модерно американско оръжие Саудитска армия,на скоро за втори път Хуситите обстрелваха столицата на СА с ракети пазена уж от американски пво.
5
0
 
50
 
! Отговори
Перверзия на 100% преди 6 години
Това да си лидера на уж наи-свободната държава в света, президента на САЩ, и да идеш на първото си посещение в Саудитска Арабия - гнездото на змиите, спонсор на тероризъм е много показателно и кресноречиво.
4
0
 
6
 
! Отговори
До 6 преди 6 години
Аз доколкото прочетох дрескодът е да е с буркан, незнам какво и е арабското!И е не само тя, цяла делегация виждам на снимките, все арабки.. Ха ха ха
3
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За едни може камшици и наказания, за други е позволено да се нарушава дрескодът и ислямските закони?!
2
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не си падам по хейтването, но тук не се сдържам.Нали сте много стриктни и вярващи мюсюлманите, защо допускате цяла делегация жени да ви унижават?Или сте просто на принципа със силните сме мишлета, слабите ги мачкаме?
1
1
 
27
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 6 години
Лигите на арабите потекоха заради Мелания ...