Тръмп заповядал "кампания за унищожаване" на джихадисти

Пентагона обясни, че целта е чуждестранните бойци да не избягат
20 май 2017 11:55,
21
Тръмп заповядал "кампания за унищожаване" на джихадисти
Снимка: архив Reuters

Президентът на САЩ Доналд Тръмп е заповядал провеждане на "кампания за унищожаване" на джихадистите в Ирак и Сирия, заяви вчера шефът на Пентагона Джеймс Матис, цитиран от Франс прес.

Тази "кампания за унищожаване" означава най-вече, че силите на международната антитерористична коалиция вече ще обкръжават позициите на "Ислямска държава", преди да ги атакуват, за да не могат джихадистите да избягат и да се прегрупират другаде, обясни Матис на пресконференция в Пентагона.

Още по темата

"С две думи, нашето намерение е чуждестранните бойци да не се изплъзнат" или най-малкото да бъде силно ограничен броят на онези, които успеят да избягат, заяви Матис, цитира БТА. Той изтъкна, че чуждестранните бойци "представляват стратегическа заплаха, ако се завърнат в Тунис, Куала Лумпур, Париж, Детройт или другаде".

Тактическото решение за обкръжаване преди атакуване е една от двете инициативи, предприети от Доналд Тръмп в рамките на плана за ускоряване на кампанията срещу ИД, който му беше връчен в края на февруари от Пентагона, уточни министърът на отбраната. Той добави, че другото решение на президента беше да делегира много повече правомощия на командващите операциите, за да бъде съкратен срокът за вземане на решения.

Правителството на бившия президент Обама беше обвинявано, че упражнява контрол върху оперативните решения, които военните смятат, че са в техния ресор, отбелязва агенцията.

Коалицията за борба с ИД неотдавна демонстрира, че не се колебае да нанася удари по бягащи джихадисти. Миналата седмица тя бомбардира бойци на ИД, които тъкмо бяха предали град Табка и близкия язовир в ръцете на подкрепяните от САЩ Сирийски демократични сили /СДС/.

Джихадистите се бяха договорили със СДС да се изтеглят невредими, след като предадоха своите тежки оръжия и обезвредиха заложените от тях взривни устройства. Но международната коалиция бомбардира онези джихадисти, които не се бяха подсигурили, обграждайки се с цивилни при отстъплението си.

Те "не бяха сключили сделка с нас", а само със Сирийските демократични сили, аргументира се тогава говорител на коалицията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Преди обсадата ще им бъдат съобщени границите и позициите на обсаждащите.
14
0
 
3
 
! Отговори
Bulgatani преди 6 години
Стига бе, каубои! Много омреснали за всички ... yanki, go home!
13
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Целта им е да не избягат и още да се съберат.
12
4
 
8
 
! Отговори
Хм преди 6 години
Тръмп прилича малко на наш Тиквоний-преди обед си плямпа глупости,на обед му идват инструкциите и надвечер(за новините) е вече в час.За Тръмп е ясно,ама въпросът е кой държи юздите на Банкянското слънце?
11
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимени какво като е "женена" за евреин? това някакъв жалък опит да се покаже че евреите командват света задкулисно ли е? ПО ТАЗИ ЛОГИКА СЛОВЕНЦИТЕ КОМАНДВАТ СВЕТА ЗАЩОТО ТРЪМП Е ЖЕНЕН ЗА СЛОВЕНКА.
10
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ГАДОРЯНа дали едно племе може да си направи офшорки за да изнудва в корупция британския премиер и руския президент и да му се размине? оказа се че не може
9
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименЕ ДА, АМА ИВАНКА КОМАНДВА, НЕ ЕВРЕИНА
8
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
израелския шпионин с лапттопа не му потръгна работата
7
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бай Дончо само за камуфлаж отива при саудита, нали Иванка е женена за баш евреин. Всичко не е така както изглежда, но трябва да ти заработи мозъка, за да разбереш кво става. Пък и има ли значение, дали всеки е разбрал?
6
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И кампанията започна с атака срещу проправителствените сили.
5
2
 
11
 
! Отговори
Кой преди 6 години
Чичката се зае на сериозно с талибаните и това явно не се харесва на еврейо-либериската пасмина, сега се чудат по какъв начин да го премахнат я чрез импийчмън,или пък да го сполети съдбата на Кенеди.
4
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 1: Нищо, винаги трябва малко мърсотия за да се заздрви организма.
3
3
 
10
 
! Отговори
ГАДОРЯН преди 6 години
На евреите дали им харесва че Тръмп така се сближава с един от най големите им врагове
2
1
 
9
 
! Отговори
Ген полк Гадорян преди 6 години
Аз откога казвам че така трябва се процедира!
1
4
 
22
 
! Отговори
Късно преди 6 години
Над милон са, вече в Германия.