В Рияд Тръмп сключи най-голямата военна сделка в историята на САЩ

Саудитска Арабия получава оръжия, за да повиши сигурността в района
Обновена: 20 май 2017 20:56 | 20 май 2017 20:56, Анисия Иванова
161
В Рияд Тръмп сключи най-голямата военна сделка в историята на САЩ
Снимка: БТА

Президентът на САЩ Доналд Тръмп и кралят на Саудитска Арабия Салман подписаха в Рияд днес серия от споразумения, циментиращи военното и икономическото партньорство на двете страни, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.

Сред тях е най-мащабната в историята на САЩ оръжейна сделка, включваща доставки на американски оръжия и военно оборудване на Саудитска Арабия за почти 110 млрд. долара. Тя влиза в сила веднага. Сделката предвижда и допълнителни продажби на оръжие за Рияд за 350 млрд. долара през следващите 10 години.

Пакетът от военни споразумения за доставки на военна техника и услуги има за цел "да повиши сигурността на района на залива пред лицето на иранската агресия", заяви на брифинг за журналисти представител на Белия дом, цитиран от АП и ТАСС. Целта е също така да се повиши способността на кралството да подпомага контратерористичните операции в целия регион, "намалявайки бремето върху американските въоръжени сили да водят тези операции".

Подписаните днес военни сделки, включително и споразумения в частния сектор, ще създадат десетки хиляди нови работни места в американската военна индустрия.

Арабският телевизионен канал "Скай нюз - Арабия" показваше на живо подписването на тези споразумения в кралския дворец Ал Ямама" в Рияд, на което присъстваха президентът Тръмп и крал Салман, които си стиснаха ръцете.

В изявление пред журналисти след церемонията Тръмп каза, че това е "забележителен ден" и изрази благодарности на Саудитска Арабия. Става въпрос за "огромни инвестиции в САЩ и нашата военна общност е много щастлива", не скри той.

Според подписаните днес споразумения в Саудитска Арабия ще бъдат сглобявани американски многоцелеви бойни хеликоптери "Блякхок". САЩ ще окажат съдействие на Рияд в създаването на саудитска система за ПВО и други "умни оръжия", както и за местно производство на други видове оръжия.

Подписани бяха и споразумения и сделки в областта на икономическото сътрудничество - меморандум между саудитска корпорация по развитие на информационните технологии и американската компания "Епъл", споразумения за сътрудничество в областта на електроенергетиката, добива на полезни изкопаеми и авиопревози.

Последното предвижда закупуване на американски пътнически самолети от Саудитска Арабия. Утвърдени са съвместни инвестиционни проекти за развитие на технологии, на инфраструктура и на жилищния сектор, а също на нефтохимическата индустрия на кралството.

Тръмп пристигна в Саудитска Арабия на първото си задгранично пътуване като президент по-рано днес, посрещнат лично от крал Салман и с бляскави церемонии и военни почести на летището на Рияд.

Да първи път американски президент дебютира на международната сцена с посещение в арабска и мюсюлманска страна. Следващите спирки на първото му турне са Израел и Ватикана, след което ще присъства на срещата на върха на НАТО в Брюксел, където ще се срещне за първи път с американските съюзници от алианса.

След като бе разведен заедно с първата дама Мелания Тръмп из един от най-пищните дворци в Рияд, Тръмп получи лично от крал Салман най-високото саудитско отличие - орден "Крал Абдул Азиз", на името на основателя на управляващата династия. Той му се присъжда за усилията му за укрепването на връзките с региона.

Същото отличие преди са получили руският президент Владимир Путин, британският премиер Тереза Мей и предшественикът на Тръмп - Барак Обама, който обаче бе недолюбван в Рияд заради отказа му да се намеси с военна сила в Сирия в подкрепа на бунтовниците, щедро финансирани от Саудитска Арабия.

Тръмп и Мелания посетиха и изложба на съвременно изкуство, уредена в Кралския двор в Рияд. Първата дама на САЩ бе облечена в черна туника с дълги ръкави, голям златен пояс, но без покривало на главата си, както изискваха местните традиции. Наблюдателите веднага отбелязаха, че преди нея само неколцина най-видни западни посетителки в страната са си позволявали да нарушат този саудитски протокол.

При визитата президентът се придружава още от дъщеря си Иванка Тръмп и съпруга й Джаред Къшнър. И двамата са част от екипа му в Белия дом.

След тези пищни церемонии и след традиционното арабско кафе с кардамон, 70-годишният Тръмп и 81-годишният Салман започнаха двустранните преговори. Според АП те били чути да разговарят за природни ресурси и оръжия.

Кралят изразил дълбоко огорчение от разрушенията, причинени от войната в Сирия. Той изтъкнал, че преди нея Сирия била една от най-напредналите страни, преди "те да я разрушат", визирайки управляващия режим на Башар Асад.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


161
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Има видео на една индийка, която искала да изкара пари за да изучи дъщеря сии отишла като домашна помощница в Саудитска Арабия. Един ден семействототам останали недоволни от нея и й отрязали ръката. ....Ами едва ли и ти ще си доволен ако домашната ти прислужница си изкарва парите като те краде.И тук трябва за кражба да режат ръце. Не го приемат защото още не са измислили как депутатите ще гласуват без ръце.
83
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен Парите от нефта можеш да ги похарчиш за лукс какъвто е случаят със Саудитска Арабия..Можеш да ги похарчиш за образование и наука - както е в Иран.
82
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
сунитите тънат в лукс и мързел , фанатизъм и шизофрения.....Как се връзват мързела, фанатизма и шизофренията с лукса?
81
0
 
8
 
! Отговори
Жега преди 6 години
Само ще им вземат доларите на арабите и ще им продадат старите си железа. По скоро им трябва една глобална климатична инсталация, защото не можеш да излезеш навън при 50'С
80
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Трак Беше , вие не разбирате ли , шиитите са по-мотиварани , по образовани , с по-голяма раждаемост .. шиитите са в разцвет.. в Ирак управляват шиити защото вече са повече... а сунитите тънат в лукс и мързел , фанатизъм и шизофрения.
79
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонименвие евреите сте баси расистите човек честно
78
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Саудитска Арабия никога не може да сила с това мързеливо и деградирало население ..
77
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
suudutite sa vahabii ne sa myusyulmani po gadni sa daje ot evrei,katolitsi,evanjelisti vzeti zaedno
76
0
 
6
 
! Отговори
Гост+ преди 6 години
След смачкването на Ирак и Сирия (Турция се опитва да е независима), УСА биха искали да видят Сауди Арабия като една суперсила в рвгиона, способна да въдворява ред (по Американски) и да се противопостави на Иран и Хизбула. Вечна дружба!
75
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Целия персийски залив е в обхвата на Каспийската флотилия..
74
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
САЩ пази израел както Фюри пазеше Кличко
73
3
 
11
 
! Отговори
До Либералист преди 6 години
Ей смотаняко, патологичен copocoиден лъжец,дай адреса на тази православна църква и името на православния свещенник,името на епархията и под коя точно православна управа се намира тази църквав С. Арабия, дай да я видим с Google Maps, дай снимки в нета - ти гаден лъжецо!Дай твои снимки като християнин от Мека, лъжецо.Докажи и аз съм съгласен да сключим бас за 100 000 лева за тези две лъжи отгоре.Дай да се обзаложим и доказвай, copocoиден лъжецо!
72
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не е важно колко са шиите винаги са били по-мотивирани , по-образование винаги са властвали над сунитите.. С много малко хора имат голямо влияние.. Саудитска арабия харчи парите си да създава фанатици и шизофреници.. Докато Иран дава 200мил. на Хизбула с тези пари Хизбула има училища и болници .. Дори християните в Ливан се натискат да учат в училищата на Хизбула защото са най-добрите..
71
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Никой не може да се бие с Иран с конвенкционални оръжия , Иран са водеща държава в нанотехнологиите , електрониката и комютърните науки.. Имат изключително образовано и мотивирано младо население..3 Нямат ядрено оръжие , но им е нужно , Защото Руската военна доктрина предвижда използване на ядрено оръжие , срещу държава употребила такова срещу трета страна.. Русия никога няма да позволи Иран да падне.. в ръцете на САЩ , освен ако в Иран САЩ не намерят предатели.. което е много малко вероятн
70
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ЛибералистАМИ РИМЛЯНИТЕ СА БИЛИ ПРАВИ, ПО ТОВА ВРЕМЕ ХРИСТЯНИТЕ СА СЕ ДЪРЖАЛИ КАТО ДИВАЦИ
69
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До СУЛТАН ЕРДОГАН Ти вред ли у главата Азербайджан са шиити , Аятолаха на Иран е Азербайджанец , Ирак са шити половината .
68
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сащ разрушава арабите. ЗаобиколНо. Не случайно са най умните и царуват.
67
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До СУЛТАН ЕРДОГАНСАЩ НЕ ПАЗИ ИЗРАЕЛ
66
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Никой не може да победи Иран. .дори и САЩ..
65
12
 
3
 
! Отговори
СУЛТАН ЕРДОГАН преди 6 години
ЩЕ НАПАДНАТ ИРАН :)ТУРЦИЯ БЪРЗО СТРОИ БЕТОННА ОГРАДА НА ГРАНИЦАТА С ИРАН И СЕ ВЪОРАЖАВА, АЗАРБЕЙДЖАН СЕ ВЪОРАЖАВА, ПАКИСТАН СЪЩО, АФГАНИСТАН Е ОТЗАД, САЩ ПАЗИ ИЗРАЕЛ, САУДИТСИТЕ СЕ ВЪОРАЖАВАТ, ТУРЦИЯ ОТКРИВА ВОЕННА БАЗА В КАТАР :)))ИРАК СЕ ВЪОРАЖАВА :)))ЩЕ НАПАДАТ ИРАН :))))