В Рияд Тръмп сключи най-голямата военна сделка в историята на САЩ

Саудитска Арабия получава оръжия, за да повиши сигурността в района
Обновена: 20 май 2017 20:56 | 20 май 2017 20:56, Анисия Иванова
161
В Рияд Тръмп сключи най-голямата военна сделка в историята на САЩ
Снимка: БТА

Президентът на САЩ Доналд Тръмп и кралят на Саудитска Арабия Салман подписаха в Рияд днес серия от споразумения, циментиращи военното и икономическото партньорство на двете страни, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.

Сред тях е най-мащабната в историята на САЩ оръжейна сделка, включваща доставки на американски оръжия и военно оборудване на Саудитска Арабия за почти 110 млрд. долара. Тя влиза в сила веднага. Сделката предвижда и допълнителни продажби на оръжие за Рияд за 350 млрд. долара през следващите 10 години.

Пакетът от военни споразумения за доставки на военна техника и услуги има за цел "да повиши сигурността на района на залива пред лицето на иранската агресия", заяви на брифинг за журналисти представител на Белия дом, цитиран от АП и ТАСС. Целта е също така да се повиши способността на кралството да подпомага контратерористичните операции в целия регион, "намалявайки бремето върху американските въоръжени сили да водят тези операции".

Подписаните днес военни сделки, включително и споразумения в частния сектор, ще създадат десетки хиляди нови работни места в американската военна индустрия.

Арабският телевизионен канал "Скай нюз - Арабия" показваше на живо подписването на тези споразумения в кралския дворец Ал Ямама" в Рияд, на което присъстваха президентът Тръмп и крал Салман, които си стиснаха ръцете.

В изявление пред журналисти след церемонията Тръмп каза, че това е "забележителен ден" и изрази благодарности на Саудитска Арабия. Става въпрос за "огромни инвестиции в САЩ и нашата военна общност е много щастлива", не скри той.

Според подписаните днес споразумения в Саудитска Арабия ще бъдат сглобявани американски многоцелеви бойни хеликоптери "Блякхок". САЩ ще окажат съдействие на Рияд в създаването на саудитска система за ПВО и други "умни оръжия", както и за местно производство на други видове оръжия.

Подписани бяха и споразумения и сделки в областта на икономическото сътрудничество - меморандум между саудитска корпорация по развитие на информационните технологии и американската компания "Епъл", споразумения за сътрудничество в областта на електроенергетиката, добива на полезни изкопаеми и авиопревози.

Последното предвижда закупуване на американски пътнически самолети от Саудитска Арабия. Утвърдени са съвместни инвестиционни проекти за развитие на технологии, на инфраструктура и на жилищния сектор, а също на нефтохимическата индустрия на кралството.

Тръмп пристигна в Саудитска Арабия на първото си задгранично пътуване като президент по-рано днес, посрещнат лично от крал Салман и с бляскави церемонии и военни почести на летището на Рияд.

Да първи път американски президент дебютира на международната сцена с посещение в арабска и мюсюлманска страна. Следващите спирки на първото му турне са Израел и Ватикана, след което ще присъства на срещата на върха на НАТО в Брюксел, където ще се срещне за първи път с американските съюзници от алианса.

След като бе разведен заедно с първата дама Мелания Тръмп из един от най-пищните дворци в Рияд, Тръмп получи лично от крал Салман най-високото саудитско отличие - орден "Крал Абдул Азиз", на името на основателя на управляващата династия. Той му се присъжда за усилията му за укрепването на връзките с региона.

Същото отличие преди са получили руският президент Владимир Путин, британският премиер Тереза Мей и предшественикът на Тръмп - Барак Обама, който обаче бе недолюбван в Рияд заради отказа му да се намеси с военна сила в Сирия в подкрепа на бунтовниците, щедро финансирани от Саудитска Арабия.

Тръмп и Мелания посетиха и изложба на съвременно изкуство, уредена в Кралския двор в Рияд. Първата дама на САЩ бе облечена в черна туника с дълги ръкави, голям златен пояс, но без покривало на главата си, както изискваха местните традиции. Наблюдателите веднага отбелязаха, че преди нея само неколцина най-видни западни посетителки в страната са си позволявали да нарушат този саудитски протокол.

При визитата президентът се придружава още от дъщеря си Иванка Тръмп и съпруга й Джаред Къшнър. И двамата са част от екипа му в Белия дом.

След тези пищни церемонии и след традиционното арабско кафе с кардамон, 70-годишният Тръмп и 81-годишният Салман започнаха двустранните преговори. Според АП те били чути да разговарят за природни ресурси и оръжия.

Кралят изразил дълбоко огорчение от разрушенията, причинени от войната в Сирия. Той изтъкнал, че преди нея Сирия била една от най-напредналите страни, преди "те да я разрушат", визирайки управляващия режим на Башар Асад.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


161
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До СУЛТАН ЕРДОГАН Какво искаш да кажеш че ако Китай се добере с ресурсите на Африка какво ще стана поясни малко и как надигащ се Китай ще бъде спрян ако поиска да се добере до тези ресурси силово прегазвайки ги С.А. дали американските оръжия ще помогнат???
43
1
 
21
 
! Отговори
До Либералист преди 6 години
Стига лъга, бе мръсен тpoл. В С. Арабия има между 1.5 - 2 милиона черноработници главно от Филипините. Има закон, който позволява християните да се приемат в С. Арабия САМО в качеството на чуждестранни работници с ВРЕМЕННИ РАБОТНИ ВИЗИ. Практикуването на Християнската религия там е ЗАБРАНЕНО.Ако Християнин бива хванат в градовете Мека и Медина бива ЕКЗЕКУТИРАНАко някой играе на шах там, той бива ЕКЗЕКУТИРАНАко жена шофира, тя бива ЕКЗЕКУРИТАНАВие сте мръсни и гадни лъжливи copocoиди.
42
8
 
3
 
! Отговори
СУЛТАН ЕРДОГАН преди 6 години
ТУК НЕ СТАВА ВЪПРОС ЗА ЙЕМЕН, ИРАК, СИРИЯ И Т.Н,ТУК СТАВА ВЪПРОС ЗА ГОЛЯМ ПРОБЛЕМ, В АФРИКА СА НАД 60% ОТ ПРИРОДНИТЕ РЕСУРСИ НА СВЕТА ,ДОБЕРЕ ЛИ СЕ КИТАЙ -1.5 МИЛИАРДА НАСЕЛЕНИЕ ДО ТЕЗИ РЕСУРСИ,СВЪРШЕНО Е С ВСИЧКИ НИ - САЩ, РУСИЯ, ЕС, ВСИЧКИ НИ ,ПРЕСКОЧАТ ЛИ АРАБСКИЯТ ПОЛУОСТРОВ ИГРАТА ПРИКЛЮЧВА :)
41
2
 
15
 
! Отговори
мнение преди 6 години
Тези доставки на оръжие са за ИДИЛ. Знае се, че СА са техен главен доставчик.
40
20
 
6
 
! Отговори
Либералист преди 6 години
Защо лъжете тука из сайтовете ... християните са 2 милиона в Саудитска Арабия, само в Риад има 4 църква и СИНАГОГА! Я коментирайте защо в РФ православните са само 46%, а само в Москва има 37 джамии ....
39
0
 
15
 
! Отговори
До СУЛТАН ЕРДОГАН преди 6 години
Като ти чета умнотиите, които си написал оставам с впечатление, че си някакъв keлeш, който през живота си не е хващал пушка. Само един човек без никакво чуство за справедливост може да се радва, че камиларите щели да изпепелят Йемен, чийто народ не иска да се подчини на един мракобесен режим като С. Арабия.И какво ще стане като продадат оръжие на мързеливите и некадърни камилари - нищо.На тебе ако ти дадат най-модерния компютър в света ще станеш ли велик програмист или ще продължиш да тpoлиш
38
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Новината предвещава трагедия за целия свят. На най-ненормалната нация да дадеш най-модерното оръжие и да чакаш мир трябва да си луд. Тръмп евно се е метнал на крайно капиталистическият влак , но не всиако е пари вполитиката....жалко,че ще се затрием по този глупав начин
37
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тръмпи приложи спрямо Путин сръбската поговорка " С едната ръка гали, с другата к...ец вади" Каза му уж "голямата тайна" за някакъв внедрен шпионин в ИДИЛ и му приспа вниманието. Сега с тази сделка така му го набабани отзад,че на Володя му изскочиха очите.
36
10
 
3
 
! Отговори
СУЛТАН ЕРДОГАН преди 6 години
ЕРДОГАН ВЕЧЕ САМ СИ ПРОИЗВЕЖДА ПОЧТИ ВСИЧКИ ОРЪЖИЯ - ОТ КОРАБИ И ТАНКОВЕ ДО САМОЛЕТИ И РАКЕТИ :)ЕДИНСТВЕНОТО КОЕТО СЕ МЪЧИ НО ВСЕ ОЩЕ НЕ УСПЯ Е ПВО СЪС ДАЛЕЧЕН ОБХВАТ ( ПРОИЗВЕДОХА СЪС МАЛЪК И СРЕДЕН ОБХВАТ),ТА ЗАТОВА СИ КУПУВА С -400 ОТ РУСИЯ, 3 БАТЕРИИ ПО 0,5 МИЛИАРДА, ОБЩО 1,5 МИЛИАРДА ( РУСНАЦИТЕ КАТО БОНУС МУ ДАВАТ НЕЩО- ТЕХНОЛОГИЯ ЗА С-300),ПЕРФЕКТНА СДЕЛКА :)))
35
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЛЕЛЕ 500 МИЛИАРДА В ОРЪЖИЕ :DТИЯ ОТ САУДИТСКА АРАБИЯ ЯВНО НЕ СА НИКАК БЕДНИ!
34
1
 
26
 
! Отговори
Шипка преди 6 години
В Саудитска арабия християнството е забранено със закон! Това е мрачна ислямска държава!
33
2
 
7
 
! Отговори
Манафов преди 6 години
Сега ще продаде и на иранците за 500 милиарда и Ердуган ще се сети за какво става дума. Разбира се за демокрация.
32
0
 
18
 
! Отговори
Ala_Bala преди 6 години
Нищо лично, това е само бизнес. Просто Тръмп изпълнява обещанията си, които даде на американския бизнес и работници. След тези договори, вече няма да го преследват и нарочват, че е издал секретна информация на Русия.
31
16
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Иран май ще гризе дървения материал, хахаха!
30
13
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сделката е колкото военният бюджет на Русия за 15 години.Някой пикае газ.
29
0
 
10
 
! Отговори
спете спокойно преди 6 години
До 25г. петрола им ще свърши.Арабите са много и вече добре въоражени.Спокойно ние сме първи на пътя им.
28
4
 
8
 
! Отговори
СУЛТАН ЕРДОГАН преди 6 години
САУДИТСКА АРАБИЯ Е МАЛКА ДЪРЖАВА - 28 МИЛИОНА, ЕДИНСТВЕНИТЕ ИМ ПРИЯТЕЛИ СА ТУРЦИТЕ , ВСИЧКИТЕ ИМ СЪСЕДИ СА ВЪВ ВОЙНА - СИРИЯ, ИРАК, ЙЕМЕН, ЕГИПЕТ ДО СКОРО, ПОД КРАКАТА ИМ ПЕТРОЛ,СТРАХ ГИ Е - ТОВА Е ВСИЧКО :)
27
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поредната гавра с кочинята.
26
20
 
10
 
! Отговори
u4en преди 6 години
Баи Дончо е пич ! От раз 460 мил. + сделки за часни компаний! Путин е в нокдаун. Тръмп е като Рейгън а россия при СССР!
25
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ми така де, правилно, трябва да се противопоставя на ИД и Асад.