8-годишната Сафи е сред жертвите в Манчестър

Поемайки отговорност, ИД заплаши с още атентати
Обновена: 23 май 2017 17:20 | 23 май 2017 16:16, Елка Василева
222
8-годишната Сафи е сред жертвите в Манчестър
Снимка: Twitter

8-годишно момиченце е сред жертвите на терористичния акт в Манчестър. Сафи Роуз Русос е учела в основно училище в графство Ланкашър. Тя е отишла на концерта на Ариана Гранде заедно със сестра си и майка си.

Полицията в Манчестър съобщи името на още една от жертвите. Това е 16-годишната Джорджина Каландър, която е учила в колежа „Ръншоу“ и е работила във веригата магазини Booths.

Медиите разпространиха снимка на Джорджина с Ариана Гранде, направена преди две години на концерт на певицата.

Много от ранените в атентата продължават да са в тежко състояние, а най-малко 12 деца са приети в болница, предаде Ройтерс.

"12 деца са приети в Кралската детска болница на Манчестър. Другата болница е приела главно възрастни, а е имало и ранени, които са се придвижвали със собствени автомобили и вероятно са отишли в различни здравни заведения. Някои от тези хора вероятно са деца", каза представител на службата за бърза помощ на Манчестър.

Социалните мрежи и медиите работят активно в помощ на многото хора, които търсят информация за техни деца, роднини и близки след инцидента.

Междувременно "Ислямска държава" пое отговорност за снощната атака в Манчестър. От джихадистката групировка заявиха, че един от "бойците на халифата" е поставил предварително бомба сред тълпите от хора на концерта на Ариана Гранде. От групировката заплашиха с още атентати, предаде БНР.

Полицията в Манчестър призова гражданите да избягват центъра на града. Силите за сигурност обявиха, че са в ход няколко операции във връзка с инцидента.

22 души загинаха, други 59 са ранени при самоубийствения атентат късно снощи в зала „Мачестър Арина" след концерта на Ариана Гранде.

Още по темата

Официалната версия, по която работи полицията в момента, е, че терористът е бил сам, когато е извършил нападението.

По всяка вероятност обаче той е бил част от група, тъй като днес около обяд полицията арестува 23-годишен мъж във връзка с инцидента.

Според някои съобщения в британски медии извършителят на терористичното нападение в Манчестър е британски гражданин. Има сведения, че полицията претърсва предполагаемото жилище на атентатора и е извършила нов арест.

Самоличността на извършителя все още не е обявена, но според информация на Би Би Си и вестник „Гардиън“ той е британски гражданин. Журналист, също от „Гардиън“, съобщи, че е получил информация от полицията, че тя претърсва предполагаемото жилище на атентатора в квартала Чорлтън на Манчестър. Би Би Си потвърди, че там е извършен втори арест, след като около обяд бе задържан 23-годишен мъж.

Премиерът Тереза Мей проведе извънредна среща на комитета за извънредни ситуации „Кобра“ в Лондон. След него тя заяви, че „полицията и силите за сигурност смятат, че се установили самоличността на нападателя, но на този етап от разследването не можем да потвърдим името му.“

"Знаем, че самотен терорист е задействал взривно устройство на един от изходите на концертната зала. Той е избрал целенасочено мястото и часа, за да причини максимален брой жертви, след които много деца и юноши", заяви Мей и осъди "ужасяващото и безмилостно терористично нападение," каза Тереза Мей.

Това е един от най-кървавите терористични актове, които някога сме виждали в Обединеното кралство. "И въпреки че Манчестър не за пръв път страда по такъв начин, това е най-ужасната атака, извършвана някога в този град и като цяло в Северна Англия", каза още Мей. Тя допълни, че Великобритания няма да повишава нивото на опасност от терористични нападения.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


222
Още по темата: Манчестъратентат
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
2
 
10
 
! Отговори
РЕШЕНИЕТО : преди 6 години
ЕС СЕ ИЗВИНЯВА НА БГ, КОМПЕНСИРА Я И Я ПОСТАВЯ НАЧЕЛО. ПОД РЪКОВОДСТВОТО НА БЪЛГАРИЯ КАТО ДЪРЖАВА С ОПИТ И ЕКСПЕРТЕН ПОТЕНЦИАЛ ЗАПОЧВА ГОЛЯМА ЕКСКУРЗИЯ... ПРОБЛЕМЪТ С МЮСУЛМАНИТЕ ПРИКЛЮЧВА!
84
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Aми ЕС дa обяви ХaлифaтИ дa се успокоят aкбaритеЕдин е бог мохaмед и бойко е неговия пророкA без герб идвa крaя нa светaБойко aкбaр
83
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само етнически компактните нации ще оцелеят, за съжаление в Европа такива почти не останаха....Към непознатото трябва да си недоверчив, имаме хилядоелтен пример, за 20 години се "отворихме" и какво стана, да те е страх да излезеш до магазина в големите Европейски столици..на прибежки а скоро и с бронежилетки
82
1
 
8
 
! Отговори
Теди преди 6 години
И за благодарност, че са му дали убежище в Англия ги взривява нали 104.
81
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ТедиАтентаторът е местен, роден в Англия, от добро семейство - родителите избягали от режима на Каддафи, когото англичаните бомбрадираха.
80
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В ютюб има клипове на тази Адриана Граде. Пошлост, но не е чалга, има и много скрита символика, нашите чалгарки нямат *** за това още. И такива пошлотии ли харесват децата?! И защо водят 8 годишно дете на такъв концерт!!!!
79
9
 
5
 
! Отговори
kongratuleishan преди 6 години
kakvo pravqt 10 godishni deca na koncert na nad 20 godishna pevica :) ? tova e osnoven vapros :) pozdravi ot formacia BON-BON , BOOM BOOM ......
78
1
 
14
 
! Отговори
ЕЕЕХ преди 6 години
Вижда се няма спиране... на атентатите. Ако така продължава, то ще дойде МОМЕНТЪТ, в който няма да има никакъв отпор...няма от КОГО....
77
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Обявените жертви на атентата са навярно англичани, индийци, пакистанци. За источноевропейски жертви се очаква допълнителна информация.
76
1
 
10
 
! Отговори
Mrz преди 6 години
95-ti tova dete grozno li e na snimkata!? Ti ne si chovek.
75
1
 
26
 
! Отговори
Теди преди 6 години
Преди владетелите на държавите са отбранявали земите си с цената на всичко. Сега политиците канят нашествениците с цветя и мечета .Не Ислямска държава, а политиците да поемат отговорност , задето са напълнили с тарамбуки - главорези цяла Европа.
74
8
 
8
 
! Отговори
Унуфри преди 6 години
Благодарение на БСП, БКП, ГЕРБ, Бойко Борисофф, Руснаците, сега Българите си раждат децата в чужбина.
73
1
 
15
 
! Отговори
Ангел преди 6 години
Тръмп и Европейските лидери трябва да заплюят религията на злото Исляма не да правят оръжейни сделки за 100 млрд. със страна която рано или късно ще им се наложи да унищожат!
72
3
 
0
 
! Отговори
И кво преди 6 години
от това?
71
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Причината за атентатите е в самото западно общество и начин на живот и действията. Ислямът е само средството.
70
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До мдаДа, Русия води военни действия в Сирия. По искане и молба на законното правителство на Сирия които поискаха официлано помощ ор Русия да се справят срещу "умерените" терористи и Ислямска държава кото се финансират от САЩ.
69
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
атенатора - британски гражданин! Доказателство, че за тея мусулмани няма интеграция - дори сто поколения да се извъртят и родят в англия, муслима си е муслим!
68
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 86Виетнам е много сложен за твоя акъл. Задоволи се само с Ирак. Не знаех че има толкова родолюбци на араби, виетнамци, Афганистанци и де племена. Браво един път плюете бежанците един път защитавате Ирак, Иран , Комунистически Виетнам , СК. Обърквация яко в мисленето.
67
4
 
22
 
! Отговори
До 80: преди 6 години
Това го попитам за тези, които пишат неверни неща от историята. С цел подкопаване на истината за арабите. Още чакам да ми покажете , кога САЩ е нападнала първа ? ========Аз не си спомням да съм чел, че Виетнам е нападнал Ню Йорк, Чикаго, Майами, Лос Анжелис или дори някое селце в САЩ.САЩ провеждаха години наред изтребление на виетнамския народ ползвайки *** и химическо оръжие. В резултат на това загинаха над 1 милион жени и деца (като това на снимката само, че с дръпнати очи).
66
4
 
7
 
! Отговори
мда преди 6 години
До ЛицемериМож ели да ми припомните кой в момента води военни действия в Сирия?