8-годишната Сафи е сред жертвите в Манчестър

Поемайки отговорност, ИД заплаши с още атентати
Обновена: 23 май 2017 17:20 | 23 май 2017 16:16, Елка Василева
222
8-годишната Сафи е сред жертвите в Манчестър
Снимка: Twitter

8-годишно момиченце е сред жертвите на терористичния акт в Манчестър. Сафи Роуз Русос е учела в основно училище в графство Ланкашър. Тя е отишла на концерта на Ариана Гранде заедно със сестра си и майка си.

Полицията в Манчестър съобщи името на още една от жертвите. Това е 16-годишната Джорджина Каландър, която е учила в колежа „Ръншоу“ и е работила във веригата магазини Booths.

Медиите разпространиха снимка на Джорджина с Ариана Гранде, направена преди две години на концерт на певицата.

Много от ранените в атентата продължават да са в тежко състояние, а най-малко 12 деца са приети в болница, предаде Ройтерс.

"12 деца са приети в Кралската детска болница на Манчестър. Другата болница е приела главно възрастни, а е имало и ранени, които са се придвижвали със собствени автомобили и вероятно са отишли в различни здравни заведения. Някои от тези хора вероятно са деца", каза представител на службата за бърза помощ на Манчестър.

Социалните мрежи и медиите работят активно в помощ на многото хора, които търсят информация за техни деца, роднини и близки след инцидента.

Междувременно "Ислямска държава" пое отговорност за снощната атака в Манчестър. От джихадистката групировка заявиха, че един от "бойците на халифата" е поставил предварително бомба сред тълпите от хора на концерта на Ариана Гранде. От групировката заплашиха с още атентати, предаде БНР.

Полицията в Манчестър призова гражданите да избягват центъра на града. Силите за сигурност обявиха, че са в ход няколко операции във връзка с инцидента.

22 души загинаха, други 59 са ранени при самоубийствения атентат късно снощи в зала „Мачестър Арина" след концерта на Ариана Гранде.

Още по темата

Официалната версия, по която работи полицията в момента, е, че терористът е бил сам, когато е извършил нападението.

По всяка вероятност обаче той е бил част от група, тъй като днес около обяд полицията арестува 23-годишен мъж във връзка с инцидента.

Според някои съобщения в британски медии извършителят на терористичното нападение в Манчестър е британски гражданин. Има сведения, че полицията претърсва предполагаемото жилище на атентатора и е извършила нов арест.

Самоличността на извършителя все още не е обявена, но според информация на Би Би Си и вестник „Гардиън“ той е британски гражданин. Журналист, също от „Гардиън“, съобщи, че е получил информация от полицията, че тя претърсва предполагаемото жилище на атентатора в квартала Чорлтън на Манчестър. Би Би Си потвърди, че там е извършен втори арест, след като около обяд бе задържан 23-годишен мъж.

Премиерът Тереза Мей проведе извънредна среща на комитета за извънредни ситуации „Кобра“ в Лондон. След него тя заяви, че „полицията и силите за сигурност смятат, че се установили самоличността на нападателя, но на този етап от разследването не можем да потвърдим името му.“

"Знаем, че самотен терорист е задействал взривно устройство на един от изходите на концертната зала. Той е избрал целенасочено мястото и часа, за да причини максимален брой жертви, след които много деца и юноши", заяви Мей и осъди "ужасяващото и безмилостно терористично нападение," каза Тереза Мей.

Това е един от най-кървавите терористични актове, които някога сме виждали в Обединеното кралство. "И въпреки че Манчестър не за пръв път страда по такъв начин, това е най-ужасната атака, извършвана някога в този град и като цяло в Северна Англия", каза още Мей. Тя допълни, че Великобритания няма да повишава нивото на опасност от терористични нападения.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


222
Още по темата: Манчестъратентат
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
9
 
! Отговори
мда преди 6 години
До Анонимен"От какво е загинало детето не става ясно..." Има ли значение точно как горкото дете е загинало... това не прави трагедията в Индиго по-малка или по-голяма.
44
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От какво е загинало детето не става ясно,не разбирам,вероятно е било стъпкано при паническото излизане от залата,нещо като пред дискотека Индиго,защото никой видео запис не показва самоубийствен атентат,а ако имаше такъв жертвите във затворено помещение със таз ударна вълна щяха да са над 1000.Помня при един друг безкръвен атентат БТВ как показаха пробита блуза точно в гръбнака а на другия ден жената здрава дава интервю хахаха,ей интригантии
43
5
 
5
 
! Отговори
художника преди 6 години
Ако от ИД почнат да трепат политици, може и да ми станат симпатични.
42
2
 
6
 
! Отговори
! преди 6 години
ЧУДЯ СЕ ЗАЩО ЕВРОПА И ЛИДЕРИТЕ, САЩ И РУСИЯ САМО ГОВОРЯТ ПО ТЕЛЕВИЗИЯТА, А НИЩО НЕ ПРЕДПРИЕМАТ?!!!! ЗАЩО ГИ ЧАКАТ, А НЕ ГИ ЗАЛИЧАТ ОТ ЗЕМЯТА ТЕЯ БОЛНИ МОЗЪЦИ!!!
41
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да си заровим главата в пясъка ли?
40
1
 
3
 
! Отговори
do... преди 6 години
До путин, тръмп и сие (не е грешка малката бъква) да ви м..маатаа на всички дето сте по върховете и вашите привърженици платени и заблудени. Всичките ВИЕ сте отговорни...
39
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това е трогателно, но англичаните и американците избиха над 1 милион иракчани и продължават да сеят хаос в Близкия изток и са преки виновници за феномена ИД.
38
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като че ли сме ви поръчали ни сервирате , аз не съм поръчал КОПИ-ПЕЙСТ
37
3
 
6
 
! Отговори
до:Е+Ел+Ка+А преди 6 години
Целия ви сайт пълен с теа глупости Атентати-матентати , оправили сме си Държавата та да плачем за другите , няма нищо случайно на този Свят
36
3
 
10
 
! Отговори
тотален провал преди 6 години
Тотално фиаско на всички западни служби и правителства! Ако щат да назначат още 100 хиляди полицаи, психолози и познавачи на исляма, резултати няма да има! Ако ще, шефа на света, Тръмп, да подслушва още 4 милиарда телефона, барабар с този на баба Ангела, кошмарът от терористичната заплаха ще си остане! Защото службите и администраторите в правителствата, нямат и нула понятие, какво изобщо става. Нямат нито идея, нито план, нито концепция, нито визия!
35
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В мига в който петролът свърши или стане безполезен ислямът ще бъде унищожен. Толерантността към мюсюлманите е нищо повече от интереси за пари. Всичко е пари пари пари. Да не забравяме, че само преди ден Сащ сключи най-голямата оръжейна зделка с Саудитска арабия.
34
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Арабите ще се съобразяват с запада. Това е положението. Силният води парада. От слаби и неуки света няма файда. Всеки ползва технологии и удобства благодарение на империите ..Не са некви пустинни маймунвциии. Колко години още ви трябват да го осъзнае те ? Радвате се че българите били на 8 морета .... знаете ли колко народ сме избили ? Лицемерието продължава, както ви е изгодно май.
33
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А Бачо Тръмпата мята ракети по летищата на Асад, единствения, който трепе ИД.Дефакто излиза, че Бачо Тръмпара е косвен деец на престъплението.
32
7
 
22
 
! Отговори
главната вина преди 6 години
Главната вина за терористичния акт в Манчестър носят западняшките правителства. Те обявиха Русия за враг номер едно и си затвориха очите пред ислямския тероризъм!
31
2
 
24
 
! Отговори
цин преди 6 години
ИД коли деца всеки ден в Сирия. Всъщност и умерените т.нар. бунтовници също колят деца, същите тия, които ГЕРБ поканиха на гости в Правец през 2012 година.За ония стотици избити деца нищо не пишете.
30
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 38Ако Ирак не беше нападнал Кувейт - никога нямаше да има пустинна буря :) Диктатора си получи заслуженото. Точка.
29
3
 
6
 
! Отговори
избирател преди 6 години
Много е лесно да си достатъчно глупав,но с власт да наредиш акция от рода на ''Пустинна буря''!Донякъде съм съвременник на ония държави Ирак и Либия.Тогава им ''помогнахме'',сега те се опитват да ни върнат жеста,а ние се сърдим?Да почива в мир милото дете,да почиват в мир и милите тамошни деца,при все.че не са от моята религия!!!
28
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много е гадно когато такива ангелчета стават жертва на терористите, но основната вина я носят западните политици, заради безумната либерастка и толерастка политика която водят! Не знам дали е някакъв комплекс заради нацизма, но май толерастията е не по-малко опасна от него! На това безумие трябва да се сложи край! С толерастия срещу убийци и терористи не можеш да се бориш
27
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 33 надмина Спилбърг по фантастика :))
26
10
 
8
 
! Отговори
До 29 преди 6 години
Нещо бъркаш англосаксонците с франсетата и опитомените немци. Англосаксонците ръководят света. Те създадоха ислямизма, те създадоха бежанската вълна към европа с цел унищожението на вечния им съперник Германия. В момента виждаме как творението напада своя създател. Ще видиш, че за няколко месеца ислямизма, ако не и исляма ще бъде сломен. Каквото кажат англичаните това става.