8-годишната Сафи е сред жертвите в Манчестър

Поемайки отговорност, ИД заплаши с още атентати
Обновена: 23 май 2017 17:20 | 23 май 2017 16:16, Елка Василева
222
8-годишната Сафи е сред жертвите в Манчестър
Снимка: Twitter

8-годишно момиченце е сред жертвите на терористичния акт в Манчестър. Сафи Роуз Русос е учела в основно училище в графство Ланкашър. Тя е отишла на концерта на Ариана Гранде заедно със сестра си и майка си.

Полицията в Манчестър съобщи името на още една от жертвите. Това е 16-годишната Джорджина Каландър, която е учила в колежа „Ръншоу“ и е работила във веригата магазини Booths.

Медиите разпространиха снимка на Джорджина с Ариана Гранде, направена преди две години на концерт на певицата.

Много от ранените в атентата продължават да са в тежко състояние, а най-малко 12 деца са приети в болница, предаде Ройтерс.

"12 деца са приети в Кралската детска болница на Манчестър. Другата болница е приела главно възрастни, а е имало и ранени, които са се придвижвали със собствени автомобили и вероятно са отишли в различни здравни заведения. Някои от тези хора вероятно са деца", каза представител на службата за бърза помощ на Манчестър.

Социалните мрежи и медиите работят активно в помощ на многото хора, които търсят информация за техни деца, роднини и близки след инцидента.

Междувременно "Ислямска държава" пое отговорност за снощната атака в Манчестър. От джихадистката групировка заявиха, че един от "бойците на халифата" е поставил предварително бомба сред тълпите от хора на концерта на Ариана Гранде. От групировката заплашиха с още атентати, предаде БНР.

Полицията в Манчестър призова гражданите да избягват центъра на града. Силите за сигурност обявиха, че са в ход няколко операции във връзка с инцидента.

22 души загинаха, други 59 са ранени при самоубийствения атентат късно снощи в зала „Мачестър Арина" след концерта на Ариана Гранде.

Още по темата

Официалната версия, по която работи полицията в момента, е, че терористът е бил сам, когато е извършил нападението.

По всяка вероятност обаче той е бил част от група, тъй като днес около обяд полицията арестува 23-годишен мъж във връзка с инцидента.

Според някои съобщения в британски медии извършителят на терористичното нападение в Манчестър е британски гражданин. Има сведения, че полицията претърсва предполагаемото жилище на атентатора и е извършила нов арест.

Самоличността на извършителя все още не е обявена, но според информация на Би Би Си и вестник „Гардиън“ той е британски гражданин. Журналист, също от „Гардиън“, съобщи, че е получил информация от полицията, че тя претърсва предполагаемото жилище на атентатора в квартала Чорлтън на Манчестър. Би Би Си потвърди, че там е извършен втори арест, след като около обяд бе задържан 23-годишен мъж.

Премиерът Тереза Мей проведе извънредна среща на комитета за извънредни ситуации „Кобра“ в Лондон. След него тя заяви, че „полицията и силите за сигурност смятат, че се установили самоличността на нападателя, но на този етап от разследването не можем да потвърдим името му.“

"Знаем, че самотен терорист е задействал взривно устройство на един от изходите на концертната зала. Той е избрал целенасочено мястото и часа, за да причини максимален брой жертви, след които много деца и юноши", заяви Мей и осъди "ужасяващото и безмилостно терористично нападение," каза Тереза Мей.

Това е един от най-кървавите терористични актове, които някога сме виждали в Обединеното кралство. "И въпреки че Манчестър не за пръв път страда по такъв начин, това е най-ужасната атака, извършвана някога в този град и като цяло в Северна Англия", каза още Мей. Тя допълни, че Великобритания няма да повишава нивото на опасност от терористични нападения.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


222
Още по темата: Манчестъратентат
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
4
 
21
 
! Отговори
ГЕРБ преди 6 години
Да бе баламите да четат за Манчестър а ГЕРБ и Патриоти да правят каквото си пожелаят
4
53
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ариана гранде е някаква никаквица, пошла и бездарна певачка, резултат от усилени маркетингови трикове за налагане сред плиткоумната и не особено интелигентна част от световното население!Нормален човек не слуша такива блудкави песнички! Оттук си вадим извод, че хората, посетили концерта,не са представители на интелигенцията. Пита се има ли въобще загуба на човешки ресурс или това събитие, категоризирано като злощастно, представлява своеобразно прочистване на човечеството от некачествен материал?
3
2
 
24
 
! Отговори
COPY-PASTE преди 6 години
предаде Ройтерс , предаде БНР , според информация на Би Би Си , а ти само наготово копи-пейства както винаги го правиш
2
14
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дават им оръжие в Сирия да се бият срещу руснаците, а тука реват. Лицемерие. Вън от ЕС.
1
7
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами депортирайте всички британски граждани. Само те извършват атентати. Оставете бежанците на мира!