Анализатори: Великобритания не е случаен играч в Близкия изток

Европа изостава от терористите, заявиха арабисти пред Bulgaria ON AIR
Обновена: 23 май 2017 10:34 | 23 май 2017 09:58, Анисия Иванова
15

 

 

В Европа изостанахме много от това, което постигат групировките. Те вървят пред нас, изпреварили са ни отдавна. Трябва да се вземат радикални мерки. Това заяви категорично арабистът Мажд Алгафари в "България сутрин" след терора в Манчестър снощи, при който загинаха 19 души, а най-малко 60 са ранени.

Той подчерта, че терористите не подбират жертвите си, а идеята е да всяват страх в световното общество. При тях няма потвърден начин, по който действат, настоя Алгафари. Според него има много европейски разпоредби и конвенции, които са остарели и няма как да действат в съвременното общество.

Още по темата

Посланикът на България в Лондон Константин Димитров обяви в телефонна връзка пред Bulgaria ON AIR, че няма данни за пострадали български граждани при атаката. Той потвърди, че загиналите са най-малко 19 и предположи, че с течение на времето броят на пострадалите ще се увеличи.

Оперативният щаб към британското правителство заседава и по-точни изявления ще постъпят към медиите по-късно през деня. 01618569400 е телефонът, на който гражданите могат да получат повече информация за пострадалите при атаката, стана ясно още от изказването на посланика.

Международният анализатор Николай Кръстев посочи в студиото, че допълнителното радикализиране в британското общество създава напрежението, в което сме в момента.

"По време на концерта не са били проверявани чантите на хората, което е много сериозен пропуск", коментира той появилите се информации. По думите му липсата на ценности създава вълни на радикализация в обществото и има натрупано напрежение сред младите хора.

"Защо Англия? Тя е активно ангажирана в процесите в Близкия изток. Великобритания не е случаен играч в този регион, в който присъства повече от 80 години. Играе много сериозна връзка между Европа и САЩ", каза още Кръстев.

Арабистът проф. Владимир Чуков подчерта, че в британското общество много силно е пропита идеологията на тероризма и радикализма. Той е на мнение, че специално за атентата в Манчестър причината трябва да се търси в местната мюсюлманска общност и радикализирането й.

"Дори "Ислямска държава" и Ал Кайда да бъдат победени, остават хора, които са радикално настроени", отбеляза той в своето телефонно включване в разговора.

"Явно има проблем в методите, които се използват срещу тероризма. Има над 100 арабски канала, спонсорирани от Саудитска Арабия, които изповядват тази идеология. Няма значение дали атентатът в Манчестър е дело на "Ислямска държава" или Ал Кайда, те търсят максимален брой жертви", коментира атаката Мохд Абуаси от Центъра за близкоизточни изследвания.

Той е категоричен, че атентатът ще хвърли сянка върху предстоящите парламентарни избори в Англия на 8 юни. Според Абуаси крайнодесните ще наберат още повече сила, а премиерът Тереза Мей може да загуби част от процентите, които очаква да събере.

"Няма политическа воля тези хора да бъдат спрени. Оръжието е по-важно от това да се борят срещу тази идеология", завърши гостът в студиото на Лора Инджова и Симеон Белев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 11Да се обвинява само Великобритания не е редно. Тези народи са могли да постигнат някакво съгласие за мирно съжителство. В Южна Америка също имаше смяна на режими от САЩ, граждански войни и различни етнически групи в една държава, но живеят много по-мирно от мюсюлманите и не дойдоха католически теократични режими на власт. В християнските държави също има държави с различни народности, които имат противоречия, но няма такива брутални изстъпления срещу мирно население от различната група.
11
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 8По време на османското робство от балканските християнски народи са взимани стотици хиляди деца за еничари. Сега да избиваме турските деца ли?! Японците през Втората световна война не са избивали американски деца. Като искаш да да се защитаваш от военни действия, се целиш във военни цели. Ако нямаш необходимите оръжия, саудитските ти приятели ще ти ги дадат. Ако те е грижа за живота и бъдещето на арабските деца, не ги ползваш като жив щит, не ги обучаваш да режат глави и не ги застрелваш.
10
1
 
3
 
! Отговори
Бойко Б. преди 6 години
Този акт е резуртата от управлението на Орешарски
9
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
всъщност 90% от проблемите в близкия изток идват от британците. ирак, сирия, египет, палестина, израел, кипър - всичко това е изкуствено създадено и разделено с линийката в британските министерски кабинети след войната, без да се взема предвид какви хора живеят там, за малцинства, мнозинства, етноси. иранските ислямски свещеници дойдоха на власт заради преврата, който британците организираха на законното правителство; индия и пакистан за разделени заради тях.
8
0
 
7
 
! Отговори
да платят преди 6 години
Да не е случаен играч заедно с САЩ нападнаха Ирак и избиха стотици хиляди после Либия и там много жертви и разруха!да не е случаен играч а агресор .
7
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да не забравяме че самолетите, които бомбардирана Алепу и убиха над 3 хиляди сирийски деца, излетял именно от Англия. Мисля че това е отговорът. Жертвите не случайно са пак деца.
6
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 1Като специалист по какво са я поканили да се изказва относно атентата?
5
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Невъзможно е службите на която и да е държава да предотвратят 100% от атентатите. Затова винаги ще изостават, това не е гениално откритие. Важно е да се намалят рисковете. Най-рисковата група са мюсюлманите. Затова цивилизованото решение е депортация по страните на произход на мюсюлманите и забрана на исляма в Европа. Там, на място да еволюират, да се откажат от античовешката религия и да заповядат в цивилизования свят. Ако продължаваме да толерираме исляма, ще продължава и ислямският тероризъм.
4
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това, че си арабин, прави ли те арабист? Медиите в България, като стане атентат, канят Нидал Хлайф и Мохамед Халаф да обясняват как Европа е виновна заради колониализма и затова има атентати, но пропускат да кажат, че колониализъм е имало и в много немюсюлмански държави. А също и че неколониални европейски държави също пострадаха. Нидал Хлайф особено активно подкрепя ИДИЛ срещу светския Асад, което буди недоумение. Риск от такива атентати в Европа винаги ще има, докато има мюсюлмани тук.
3
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е, умряха си хората, но нали не издадохме супер-топ-шпиенина на Пунин, всичо е наред.
2
2
 
24
 
! Отговори
zeus преди 6 години
Да не забравяме, че войните започнаха след британската лъжа за иракското химическо оръжие. Иначе да, изоставаме, отдавна трябваше да затворим границите за всякакви брадати елементи, а наличните да депортираме.
1
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тихо, Е. Поптодорова се изказва по битивиту