Руснаците все по-склонни да оправдават репресиите на Сталин

Само 26 на сто от хората в Русия го смятат за държавен престъпник
23 май 2017 17:30, Елка Василева
133
Руснаците все по-склонни да оправдават репресиите на Сталин
Снимка: архив, Reuters

Жителите на Русия престават да смятат за престъпление репресиите на Сталин. Това сочат данни от анкета на центъра "Левада", разказва "Ведомости", цитиран от Би Би Си.

Делът на хората в страната, смятащи сталинските репресии за политическо престъпление, за пет години е спаднал от 51 на 39 процента, а една четвърт от участниците ги мотивират с "политическа необходимост".

Запитани за отношението на днешните руски власти към сталинските репресии, анкетираните най-често избират варианта "те изобщо не мислят за това". Само 26 на сто от хората в Русия смятат Сталин за държавен престъпник.

"Обратът в отношението към репресиите, както и към други теми, датира от 2014 г., когато се появиха проблемите със Запада и желанието за твърд ръководител по модела на съветската митология, затова отслабна и критиката срещу Сталин", обяснява зам.-директорът на "Левада" Алексей Гражданкин.

Израсна поколение, което се намира исторически далеч от тези събития и не е получило достатъчно знания по въпроса, констатира историкът Никита Петров от правозащитната организация "Мемориал".

"Това е безпаметност, съчетана със злонамереност от страна на властите, които го правят, за да не се осъзнава човек като част от историята, а да сакрализира и днешната власт. Безразличието на властите тласка масовото съзнание към схващането, че си съподчинена единица и затова не бива да риташ срещу властите", коментира общественикът пред "Ведомости".
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още по темата: СталинРусиярепресии
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До славянин - Ами те руснаците не мислят като тебе , ти си много надъхан .
85
6
 
4
 
! Отговори
един там преди 6 години
До анонимен 89, Само дето тези учени вероятно са говорили за по-скоро за населението на Руската империя, а не за самите руснаци! Само за информация- днес Руската империя не съществува! На територията на бившата тази империя днес живеят не по-малко от 300млн.д. Нещо много сте се загрижили за тази Русия, чак да не повярва човек! За протокола- гъстотата на населението в Русия е 8,5 души на кв.км., в Канада е 3,5 души на кв.км. Коментара е излишен!
84
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Славянин", имаш нужда от психиатър...
83
1
 
3
 
! Отговори
не сме добре преди 6 години
експерти да видят кадри от оскверняването на мавзолея на ТАмерланд където ясно се вижда черен проникнал масов убиец..
82
1
 
2
 
! Отговори
внимание преди 6 години
МНого убииства има и от обсебени спец служби на Москва от завърнали се масови убиици около края на 1946 година от далечния исток пропуснати от Мъртвите герои на червената армия заради много бързата победа над японската квантунска армия.Заразени следователи и други набеждават много вкл фронтови герои и много са убити и заточени//ВОйната на хората срещу духове на извънземни терористи почти приключва с корейската и виетнамската войни..Убити зверски вкл американци проникват в леговищата на врагове
81
1
 
1
 
! Отговори
ето една версия преди 6 години
ПОдставения с измама ЙОсиф Джугашвили е използван за кървав черен терор ..Убити са много важни преродени/Заради нагли предатели около него СССР губи десетки милиони убити в Първата фаза на втората световна война.Москва твърди обаче ,че този негодник е бил убит на 21 юни 21941 година.На негово място е поставен много важен лидер .
80
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руснаците никога няма да се поучат на нищо от историята си. Затова и постоянно страдат и се самоунищожават. През 1905 година руски учени са изчислявали че след 100 години т.е. 2005 година руснаците ще наброяват 500 милиона. Но руснаците днес едва ли имат и 100 милиона. Имперското им величие им е струвало 400 милиона души, но дори и това не ги е научило на нищо.
79
1
 
3
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 6 години
До Членска карта 7Лекувай се човек...
78
2
 
5
 
! Отговори
до vlady преди 6 години
Да. Дребните кражби не се наказваха жестоко, а ОГРОМНИТЕ КРАДЦКИ, които обраха цяла Русия бяха недосегаеми. Опонентите им в лагери.
77
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По-тъпaнapcки народ от руснаците няма. Дори американците не могат да се мерят по глупост с народа, който обича човека, който е избил най-много от тях.
76
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Еми значи руснаците заслужават един нов Сталин. Нека да избие 20-30 милиона руснаци, пък дано 26те процента руснаци с останал мозък в главите успеят да се спасят.Какъвто народа - такива са му оправниците.
75
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И тук безродните русофили ще гласуват с две ръце Варна и Мусала отново да се преименуват на Сталин.
74
5
 
11
 
! Отговори
Тъпанар преди 6 години
До 73За хората по време на обсадата на Ленинград.Ами да - има вина Сталин за смъртта им. Имало е опция да бъдат изведени или най-малко да им се достави храна, но Сталин е забранил.
73
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С такава народопсихология - заслужават си тираните. И Сталин и Путин
72
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тия 26% са хората на които близки, приятели или роднини са били разстреляни без съд.
71
11
 
14
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 6 години
Не ми се рови за линкове да ви покажа какво пишеха в англосаксонската преса през 30-години за СССР и Сталин... Боязън и уважение, такова, каквото днес е към Китай... Тогава икономиката на СССР просто летеше, колкото и да не ви се вярва, колкото и да противоречи на либералните ви догми. Човекът беше голям държавник. От пепелта и анархията, направи велика държава!
70
9
 
8
 
! Отговори
Енцико преди 6 години
Мазохизъм по руски .
69
4
 
3
 
! Отговори
Циник до 73 преди 6 години
Че кой друг бе ***?Аз ли съм генералисимус?Садистичен некадърник
68
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ НА ПУТЛЕРОЦИД ПРОДЪЛЖАВА С ПЛАТЕНИТЕ ДЪРЖАВНИ ПРОУЧВАНИЯ :DСТАЛИН Е БИЛ ТОЛКОВА МРАЗЕН ОТ НАРОДА СИ, ЧЕ СА БИЛИ НА ЕДНА КРАЧКА ДА СЕ ОБЕДИНЯТ СЪС СМЪРТНИЯ СИ ВРАГ ХИТЛЕР СРЕЩУ НЕГО!
67
3
 
3
 
! Отговори
майорски преди 6 години
До Анонимен 71аре бе верно !!!??? Ти брой ли ги или ти каза приятел на приятел на сеста му брат докато пиеше 5-тата бира...*** почети малко и зе позаинтересувай !!!