Руснаците все по-склонни да оправдават репресиите на Сталин

Само 26 на сто от хората в Русия го смятат за държавен престъпник
23 май 2017 17:30, Елка Василева
133
Руснаците все по-склонни да оправдават репресиите на Сталин
Снимка: архив, Reuters

Жителите на Русия престават да смятат за престъпление репресиите на Сталин. Това сочат данни от анкета на центъра "Левада", разказва "Ведомости", цитиран от Би Би Си.

Делът на хората в страната, смятащи сталинските репресии за политическо престъпление, за пет години е спаднал от 51 на 39 процента, а една четвърт от участниците ги мотивират с "политическа необходимост".

Запитани за отношението на днешните руски власти към сталинските репресии, анкетираните най-често избират варианта "те изобщо не мислят за това". Само 26 на сто от хората в Русия смятат Сталин за държавен престъпник.

"Обратът в отношението към репресиите, както и към други теми, датира от 2014 г., когато се появиха проблемите със Запада и желанието за твърд ръководител по модела на съветската митология, затова отслабна и критиката срещу Сталин", обяснява зам.-директорът на "Левада" Алексей Гражданкин.

Израсна поколение, което се намира исторически далеч от тези събития и не е получило достатъчно знания по въпроса, констатира историкът Никита Петров от правозащитната организация "Мемориал".

"Това е безпаметност, съчетана със злонамереност от страна на властите, които го правят, за да не се осъзнава човек като част от историята, а да сакрализира и днешната власт. Безразличието на властите тласка масовото съзнание към схващането, че си съподчинена единица и затова не бива да риташ срещу властите", коментира общественикът пред "Ведомости".
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още по темата: сталинРусиярепресии
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
6
 
11
 
! Отговори
майорски преди 6 години
ПОБЕДИТЕЛИТЕ НЕ СЕ СЪДЯТ !!!!!Ако Х...и.тлер бе спечелил войната ....колко ли жертви щеше да има тогава !!!!??То само в Ленинград умират над 1,5 милиона заради обсадата ..... и за това ли Сталин е виновен !!!???
65
4
 
3
 
! Отговори
MAKEDON преди 6 години
SMRT za diktatorite ...... MUSOLINI, ADOLF ***,PINOICET, FRANKO,LENIN, STALIN, CAUSESKU, TITO, TODOR ZIVKOV,
64
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
63, само да те допълня януари месец гласуваха решение според което да биеш жена си и близките си не е престъпление. Жириновски- правим го да съхраним семейството, а не да се бъркаме в неговите дела. А няма ли да попитат дали трябва да се върне крепостничеството, а дали не трябва да спрат да продават хигиенни препарати за вани в автомати за алкохол.................
63
4
 
6
 
! Отговори
майорски преди 6 години
До Анонимен 63а колко хора изби Х.т.тлер в концлагерите ? спомени и за него нещо .... като си почнал да бройш жертвите на ВСВ ...освен това как сметна 20 милиона избити от Сталин !!!???или вкарваш и Голодомора на негова сметка ....
62
5
 
7
 
! Отговори
майорски преди 6 години
До Анонимен 64Никакава геройзация наСталин няма в Русия ...точно обратното .....дори и върхушката в Кремъл се изказва доста критично за Сталин ....за пакта *** ....и много други груби грешки на Социялистическата епоха от СССР !а какво е по добре според Европейците ... да се геройзират Бандеровци избивали собствения си народ в Киев и в Бабин Яр ....да се преиздава "Мо.я.т.а Борба " на х.и..т.лер ???
61
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С годините жертвите от сталинския терор намаляват, а жертвите в ВСВ се увеличават - историята всеки си я нагажда както му е удобно
60
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"" Руснаците все по-склонни да оправдават репресиите на Сталин "".................тука не става въпрос за 'все по-склонни да оправдават' ...тук иде реч за целенасочена политика на Кремъл за героизиране на Сталин и сталинизма, като оправдание и модел за съвременния путинизъм.То е същото все едно в Германия да реабилитират Хитлер, но очевидно за криминалната групировка в Кремъл това е оправдано.
59
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
22 милиона са жертвите през ВСВ дадени от СССР. П непотвърдени данни общо с репресиите на Сталин стават на 40 милиона!!! Страшно много народ е избит, без никаква причина. Сталин нареди да се разстрелят около 23 000 полски офицери и интелектуалци в Катинската гора. Окото му не трепва когато полски висши офицери му дават списъци на изчезналите. В лагерите има вкарани българи. Познавах като дете един избягал от такъв лагер и тайно идва в България. Казваше се Младен Стоянов. Смел човек е бил!
58
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Фалшива новина
57
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Работата със Сталин е малко" бий ме, обичам те". Чебураците не могат без диктатор. В историята си нямат нито един период в който да са свободни. От крепостен роб свободен човек не става.
56
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Интересен е следния отговор на въпросите от проучването:Не зная нищо за сталинските репресии:октомври'12 - 6%март'16 - 8%април'17 - 13%Един вид хората са започнали да забравят за репресиите в рамките на 5 години
55
2
 
2
 
! Отговори
Циник до 58 преди 6 години
И всичките - синове и внуци на наградени членове на КПСС
54
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма да е лошо да се напише че при това проучване са участвали 1600 души
53
1
 
5
 
! Отговори
Циник до 55 преди 6 години
Още не е измислена фуния за директно наливане в липсващ мозък!Има нет - чети...ако можеш
52
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нека да се отворят всички архиви от онова време и тогава да зададат отново същите въпроси. Без да се каже пълната истина за онова време няма как да се оправдава или осъжда дадена персона
51
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А чувал ли си?Че обявяваме война без ясна причина и,че първо сваляме бомбардировачи(неохранявани от изтребители) отиващи да бомбардират Плоещ(нефтените полетаПосле,ама ти си лош!
50
5
 
9
 
! Отговори
rrr преди 6 години
Българи не могат да го харесват, защото той е наложил комунистическата диктатура в България. И много хора са били избити за нищо
49
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ДО БЪЛГАРСКА ИЗ-МЕТ РУСОсе отнася коментар 47
48
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ПРИ СТАЛИН ВСИЧКИ ГЕРБУРАЦИ ЩЯХА ДА МИНАТ ПОД НОЖА КАТО КРАДЦИ В ОСОБЕНО ГОЛЕМИ РАЗМЕРИ.
47
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И в БГ много хора харесват Сталин. Повече от 2/3. Не го харесват само крадците и мошениците, защото хич не се церемонеше с тях.