Терор в Манчестър! Взрив на концерт уби най-малко 19 души

Поне 50 са ранени на "Манчестър Арена"
Обновена: 23 май 2017 05:57 | 23 май 2017 05:40,
170

 Снимка: БТА

Най-малко 19 души са загинали, а още 50 са ранени при снощния взрив на концерта на американската певица Ариана Гранде в британския град Манчестър, предаде Ройтерс.

Полицията съобщи преди малко, че третира случая като "терористичен инцидент".

"До този момент е потвърдена гибелта на 19 души, а около 50 са ранените. В момента третираме случая като терористичен инцидент, докато не получим друга информация", писа в Туитър говорител на градското полицейско управление. Репортер на Би Би Си съобщи в пряк ефир от мястото на събитието, че броят на жертвите може да достигне десетки души, но за това било още рано да се говори.

Говорител на певицата Ариана Гранде каза, че тя не е пострадала. Видеокадри, качени в Туитър, показаха крещящи посетители на концерта, бягащи навън от залата в опит да се спасят.

По-рано очевидци съобщиха за голяма експлозия в "Манчестър арена" - най-голямата покрита зала в Европа, малко след края на концерта на Гранде, когато хората вече напускали арената. Ройтерс цитира двама американски служители, пожелали анонимност, според които първоначалните признаци говорят за атентатор самоубиец, който е причинил експлозията.

Веднага след получаването на сигнала към покритата зала се отправиха десетки полицейски коли и линейки, както и специален екип за обезвреждане на бомби. Целият околен район бе блокиран, спряно бе всякакво движение. Властите предупреждават гражданите да избягван района. Компанията, която управлява железопътната линия, минаваща близо край стадиона, съобщи, че е спряла движението на всички влакове по тази линия заради инцидента.

После бе съобщено, че на друго централно място в града сапьорски екип е извършил контролирана експлозия на друг открит съмнителен пакет, но се оказало че той не е опасен. Преди това властите информираха населението да не се паникьосва от новия взрив, защото той е контролиран.

Взривът в залата прогърмял малко след края на концерта (около 0:40 ч бълг. време), твърдят свидетели, след което настъпила паника. "Ние се отправяхме към изходите и вече бяхме точно пред вратата, когато трясна мощна експлозия и всички закрещяха", каза посетителка на концерта, цитирана от Ройтерс. "Беше наистина огромна експлозия - блъсна ме право в гърдите. Настана паника, всеки крещеше и тичаше, опитвайки се да излезе навън", добави тя.

Основната маса от посетителите на концерта са били непълнолетни, твърдят британски медии. Те публикуват и първи снимки от местопроизшествието. На тях се виждат хора с разкъсани дрехи. Пристигнали там медицински работници им оказват помощ, спирайки кървене от раните им. В социалните мрежи се разпространяват съобщения за деца, от които няма сведения и с които родителите не могат да се свържат.

"Манчестър арена" е най-голяма зала (фактически покрит стадион) в Европа, открита през 1995 г. Тя има капацитет за 21 000 посетители, според данни от уебсайта й, и е популярно място за концерти и спортни прояви.

Ройтерс припомня, че Великобритания е в състояние на втора най-висока степен на тревога за терористична заплаха, която означава, че атентат от екстремисти се смята за силно вероятен.

Телевизия "Скай нюз" предаде, че в близките часове се очаква в резиденцията на премиерката Тереза Мей на Даунинг стрийт 10 в Лондон да бъде свикано спешно заседание на правителствения комитет за извънредни ситуации, известен като "Кобра".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


170
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
2
 
0
 
! Отговори
Гост+ преди 6 години
дааа, ти как предлагаш да се реши проблемът?
66
1
 
9
 
! Отговори
Bill преди 6 години
До KING OF KINGS Нищо няма да понесат Турция и ислямска държава. Няма мъже вече в Западна Европа. Няма хора с боен дух. Има хо..мо, метро и не знам какви още секс.уал.ни паля.човци
65
19
 
4
 
! Отговори
daaa преди 6 години
путинските *** са в екстаз! Злобейте, ваща м...! А то в Русия щото няма терористични актове.... тя нали не е в ЕС, няма колконии в арабския свят? Що има и там ?Щото са империалисти и мачкат мюсулманите, вкл. българите там!
64
5
 
2
 
! Отговори
Мнение преди 6 години
До Анонимен 72 Не знам дали са руски тролчета , но във всички случаи са молоу .....ци ,заради които държавата ни е на това дередже.
63
1
 
7
 
! Отговори
ELEKTRON ELEKTROS преди 6 години
БЕЛГРАД АРЕНА МЖЕ ДА ПОБЕРЕ 23 000 ДУШИ...ПАО ОАКА КЕНТРОС МОЖЕ ДА ПОБЕРЕ 22 000 С ПРАВОСТОЯЩИ ХОРА .МАНЧЕСТЕР АРЕНА НЕ Е НАЙ-ГОЛЯМАТА ЗАЛА. НО Е ВЕРНО ЧЕ В ПОСЛЕДНИТЕ 30 ГОДИНИ МАНЧЕСТЪР СЕ ОЧЕТВОРИ - 4 ПЪТИ СЕ УГОЛЕМЕНИ, В СРАВНЕНИЕ С 1986 ГОДИНА !!СТАНА МИНИ-ЛОНДОН !
62
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Залата е била пълна предимно с непълнолетни. Много грижовни родители, няма що!Промити мозъци и от двете страни.
61
1
 
19
 
! Отговори
Гошо преди 6 години
Още зимата предупредих ,чена този проклет остров ще има зверски атентати .Късно е за сълзи и съжаление .Тези атентати се извършват от поне второ, трето поколение резаняци ,който се ислямизират по фейсбук.И да спрат да приемат още, и да засилят мерките за сигурност , стентати ще има.Те си ги отглеждат, хранят и защитават.Жалко за загиналите , следващият атентат дано е пред домовете на Мей ,Меркел, Оланд, Юнкер и тн.,те заслужават да страдат лично, не от далеч.
60
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Имам чувството, че нашенските педридиотски троллчета с радост чакат такива новини.
59
3
 
12
 
! Отговори
KING OF KINGS преди 6 години
Ислямска държава както и турция трябва да си понесат последствията от извършения атентат!
58
1
 
16
 
! Отговори
Гост+ преди 6 години
Някой известен не беше ли казал:"Тези които предизвикаха всичко това осъзнават ли какво направиха?" Очевидно не. Защо? Просто: защото са плиткоумни
57
2
 
1
 
! Отговори
Дааа преди 6 години
До 72,истината боли нали!?
56
1
 
12
 
! Отговори
Burzum преди 6 години
Не всеки харесва такава" музика".....лошия вкус трябва да се наказва....
55
3
 
18
 
! Отговори
Всичко с времето си преди 6 години
Не злорадствам защото са загинали обикновени хора като мен.Обаче, не трябва да се забравя, че през годините именно Великобритания приюти много чеченски "борци за свобода" с една единствена цел да могат един ден да се върнат в Русия и да правят или организират атентати и така да отслабват Русия.Също така Тони Блеър бе един от поддръжниците на войната срещу Ирак, откъдето се създаде хаос и се пръкна началото на ИДИЛ.
54
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пияндурникът Чърчил искаше да направи от София картофена нива и заповяда английските бомбардировачи, заедно с американските, да изравнят със земята българската сголица, избиха над 5000 цивилни български граждани, майка ми е била тогава 3 годишна и са се крили в подземия за да оцелеят, затрупани от разрушени и горящи сгради. Не изпитвам никакво състрадание към англичаните, още повече, че те сами ги предизвикват атентатите с масовите убийства които извършват в чужди страни.
53
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не не, нищо не може да ни Очуди...
52
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не знам поради каква причина но тук са се организирали масово руските полит-тpoлчета с коментари. Май повече пропагандни коментари отколкото истински има. Цъкайте минусите, тролчeтa!
51
1
 
7
 
! Отговори
Микрон Геронтофилски преди 6 години
В Елисейският дворец се носи Слух Шер се била шернала в Туитър гола.Много ме боли пръчката за това какво става в Бъкингам. Отивам при баба ШЕР на официална Визита. Пишете една статия за нея и стига с тези опърлени в Манчестър дето парите си незнаят и имат по 500паунда дневни а джобни Агент Микрон -сексуален дзвер и президент
50
1
 
12
 
! Отговори
Додо преди 6 години
Ни най-малко да не ви очудва заключението на спонсорираните от и послушни на Джордж Сороc правителства, политици и мас-медии, които в типичен толерастки стил ще изкарат виновни жертвите, а ислямските терористи ще бъдат косвено и пряко виктимизирани и оневинени!
49
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ердоган сам си го е организирал.
48
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"В момента третираме случая като терористичен инцидент, докато не получим друга информация"Ще получите ... съвместно изявление на аналитиците от ИДИЛ и Ал Кайда, че се касае за масово самоубийство в знак на протест срещу ислямофобията и как пострадалите са виновни, защото са нарушили деликатните религиозни чувства на иначе спокойните и тихи хорица от "религията на мира".