Терор в Манчестър! Взрив на концерт уби най-малко 19 души

Поне 50 са ранени на "Манчестър Арена"
Обновена: 23 май 2017 05:57 | 23 май 2017 05:40,
170

  Снимка: Ройтерс

Най-малко 19 души са загинали, а още 50 са ранени при снощния взрив на концерта на американската певица Ариана Гранде в британския град Манчестър, предаде Ройтерс.

Полицията съобщи преди малко, че третира случая като "терористичен инцидент".

"До този момент е потвърдена гибелта на 19 души, а около 50 са ранените. В момента третираме случая като терористичен инцидент, докато не получим друга информация", писа в Туитър говорител на градското полицейско управление. Репортер на Би Би Си съобщи в пряк ефир от мястото на събитието, че броят на жертвите може да достигне десетки души, но за това било още рано да се говори.

Говорител на певицата Ариана Гранде каза, че тя не е пострадала. Видеокадри, качени в Туитър, показаха крещящи посетители на концерта, бягащи навън от залата в опит да се спасят.

По-рано очевидци съобщиха за голяма експлозия в "Манчестър арена" - най-голямата покрита зала в Европа, малко след края на концерта на Гранде, когато хората вече напускали арената. Ройтерс цитира двама американски служители, пожелали анонимност, според които първоначалните признаци говорят за атентатор самоубиец, който е причинил експлозията.

Веднага след получаването на сигнала към покритата зала се отправиха десетки полицейски коли и линейки, както и специален екип за обезвреждане на бомби. Целият околен район бе блокиран, спряно бе всякакво движение. Властите предупреждават гражданите да избягван района. Компанията, която управлява железопътната линия, минаваща близо край стадиона, съобщи, че е спряла движението на всички влакове по тази линия заради инцидента.

После бе съобщено, че на друго централно място в града сапьорски екип е извършил контролирана експлозия на друг открит съмнителен пакет, но се оказало че той не е опасен. Преди това властите информираха населението да не се паникьосва от новия взрив, защото той е контролиран.

Взривът в залата прогърмял малко след края на концерта (около 0:40 ч бълг. време), твърдят свидетели, след което настъпила паника. "Ние се отправяхме към изходите и вече бяхме точно пред вратата, когато трясна мощна експлозия и всички закрещяха", каза посетителка на концерта, цитирана от Ройтерс. "Беше наистина огромна експлозия - блъсна ме право в гърдите. Настана паника, всеки крещеше и тичаше, опитвайки се да излезе навън", добави тя.

Основната маса от посетителите на концерта са били непълнолетни, твърдят британски медии. Те публикуват и първи снимки от местопроизшествието. На тях се виждат хора с разкъсани дрехи. Пристигнали там медицински работници им оказват помощ, спирайки кървене от раните им. В социалните мрежи се разпространяват съобщения за деца, от които няма сведения и с които родителите не могат да се свържат.

"Манчестър арена" е най-голяма зала (фактически покрит стадион) в Европа, открита през 1995 г. Тя има капацитет за 21 000 посетители, според данни от уебсайта й, и е популярно място за концерти и спортни прояви.

Ройтерс припомня, че Великобритания е в състояние на втора най-висока степен на тревога за терористична заплаха, която означава, че атентат от екстремисти се смята за силно вероятен.

Телевизия "Скай нюз" предаде, че в близките часове се очаква в резиденцията на премиерката Тереза Мей на Даунинг стрийт 10 в Лондон да бъде свикано спешно заседание на правителствения комитет за извънредни ситуации, известен като "Кобра".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


170
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
127
0
 
0
 
! Отговори
впк преди 6 години
А какво ще кажете за Солунските съзаклятници (атентатори ).Кога най сетне хората ще разберат, че някой поръчва музиката и той е там където никога не гърми
126
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Как тези от ИСИС/египетски идол/ така ги наричат още- сещайте се, колко имат общо с Ислям, не нападнаха някоя конференция на ООН, или пък среща на Г/ей/ 8. Само по невини хорица.... Ислям забранява това. Винаги виновникът бива убит на място... Сега и пасортът ще му намерят-непокътнат... Той Тръмп е ясен- прекрасен нов свят, чака а бъде построен върху останките на разрушените градове...
125
0
 
3
 
! Отговори
Krokodil преди 6 години
За всички които питат как е допуснат до концерта:Взривил се е на входа на залата СЛЕД като концерта е приключил.
124
1
 
13
 
! Отговори
Pesho преди 6 години
Деееба тоя двоен стандарт бе. Гръмнала бомба в англията и опищеха целия свят. Всяка втора статия братче .... Гръмне бомба същия ден със двойно повече жертви във Ирак и всички: - Какво бомба ли гръмнало, а ние не сме я чули.
123
1
 
19
 
! Отговори
Aнонимен преди 6 години
Ясна е истинската причина за атентатите. Под предтекст от терористична опасност, правата на хората ще бъдат сведени до минимум. Чипове и така нататък за пълен контрол над масите. Това е целта. Новият световен ред!
122
2
 
5
 
! Отговори
dada преди 6 години
недей да плачеш за западната цивилизация... смешен плч, както е казал проевропеецът Ботев! Завирайте се всичките в руската си дупка и не се показвайте повече!
121
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Западната цивилизация е превзета, скопена и претопена. До 10 години Европа ще е само географско понятие.Малко остана Източният блок да е истинската Европа, много малко.
120
0
 
1
 
! Отговори
грях преди 6 години
Тоя атентатор изобщо знае ли на чий концерт е отишъл или само дяволи са му в празната глава,съмнявам се че е знаел.Зала му в главата и тва си знае
119
0
 
14
 
! Отговори
Мислеща преди 6 години
Щом е атентатор -самоубиец, значи взривът вероятно е бил в него! Тогава как е допуснат до залата?! Нали има някакъв контрол!!! Бог да прости убитите!
118
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Факти. Ислямът е античовешка идеология, в която са заложени голяма част от най-примитивните черти в човешката природа. Ислямът и хуманизмът са несъвместими - има опити за модернизация в няколко държави, но те срещат сериозен вътрешен религиозен отпор. Все още няма успешна и демократична мюсюлманска държава. Богатите мюсюлмански държави произвеждат единствено петрол. С част от парите направиха филиали на западни университети в Катар, но откриха че някои професори са евреи и ги депортираха затова.
117
1
 
11
 
! Отговори
Косю преди 6 години
ЦРУ да поеме отговорност!
116
7
 
5
 
! Отговори
да 152 преди 6 години
тия опорни точки си ги заври знаеш къде... по всички сайтове ги копвате! А я кажи за присъствието на раша в Сирия? А за войната в Афганистан? А джихадистите, стрелящи с калашници? А я кажи за подкрепата на сатрапите в Либия, Ирак и Иран?
115
2
 
34
 
! Отговори
Krom преди 6 години
В същото време Америка доставя на Саудитска Арабия - извора на тероризъм и салафитска зараза - модерни пушкала за 110 млрд. долара. Та, кой толерира гнусните арабски зад.ници пръскащи зараза в Европа, казвате? Всичко върви по план. От тази трагедия няма да произлезе друго освен това, че английското правителство още малко ще "поореже" правата на гражданите - в "техен интерес" разбира се. С демократичния свят е свършено, идва новия ред. Този ред ще бъде поизпръскан с кръв, но дали това го вълнува?
114
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Оставихте ги 5 години да си обикалят в Европа,без документи,на тумби от по 100-200 човека,всеки дигнал сополи..во маймунче на ръце(което после хвърля в храстите) и сега се чудите?!Веднага всеки хасан,ибрям и ибрик веднага обратно,от където е дошъл!
113
0
 
17
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Цитат: "Въпрос 2: демократично ли е никога да не се попитат гражданите дали искат да посрещнат у дома си африкански и азиатски бежанци; нещо повече, дали искат да се превърнат в малцинство в собствената си страна?"От речта на Брейвик пред съда...и още:"Друго проучване сочи, че 70% от британците са недоволни от политиката на мултикултурализъм и ислямизация на страната. Последното изследване показва как 3 от всеки 5 британци смятат, че животът в собствената им страна стана тежък именно като пря
112
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 140То САЩ бомбардираха и Сърбия, и Виетнам, и Япония, в Корея също имаше война. Нацистка Германия изби милиони евреи, но евреите не са тръгнали да избиват германските граждани. Още не съм чул някой от тези народи да е ходил да избива мирните граждани на западните държави. Знам само, че почти всички атентати са дело на мюсюлмани.
111
2
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Единствено мюсюлманите имат проблем с всички останали. Все някой им пречи, все някой ги бил унижавал и сега си отмъщавали ... То всеки, ако реши, може да си намери мал*оумно оправдание да убива хора. "Този май ме погледна накриво, онзи има лоша прическа ..." Последователите на тази античовешка, женомразска идеология са най-назадничавата и примитивна част от човешкия вид, защото са възпитани в омраза и насилие. Ислямът трябва да се забрани, както е забранен нацизмът.
110
3
 
23
 
! Отговори
; преди 6 години
родните г'ъзоблизци още ли не са си налепили английското знаме по профилите във фейсбукайде тичайте да ръсите с плюшени мечета и да пеете песни пред посолството,п'озьори
109
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пак някой млад жихадист е останал недоволен от концерта на айряна гранде
108
0
 
27
 
! Отговори
ЦаЦата преди 6 години
Прави впечатление, че акбарясалия изчакал да свърши концерта, преди да се гръмне и да иде при АллахВсе пак си е купил билет, да не става зян