Брюксел предлага общо ползване на оръжия в ЕС

Дронове и сателити да се купуват заедно, за да се пестят пари за отбрана
24 май 2017 21:10,
82
Брюксел предлага общо ползване на оръжия в ЕС
Снимка: архив, Ройтерс

Европейската комисия ще предложи нова визия за европейска отбрана и сигурност, която да се реализира след напускането на Великобритания.
 
Визията предвижда възможност за обявяване на обществени поръчки за купуване и съвместно ползване на въоръжение между няколко държави, повече сътрудничество в отбраната, както и заделянето на значителни финансови средства за развитие на европейската отбранителна промишленост.
 
"Не само гражданите, но и правителствата започват да разбират, че естеството на заплахите за сигурност е променено и че трябва да действаме заедно", заяви Федерика Могерини, която отговаря за сигурността на ЕС като върховен представител по външната политика на Съюза.
 
Комисията смята да предложи на страните членки да си сътрудничат повече и така да харчат по-добре средствата от военните си бюджети.
 
В момента 28-те членки дават общо 227 милиарда евро за отбрана всяка година срещу €545 млрд. от САЩ. Между 25 и 100 млрд. от тях се харчат неефективно заради липсата на сътрудничество.

Според Европейската комисия всички страни градят еднакви способности, което излиза много скъпо, докато, ако действат заедно, могат по-ефективно да влагат парите си.
 
Като първи стъпки към обща отбрана, Еврокомисията предлага по-тясно сътрудничество за противодействие на хакерите, хибридните атаки, радикализацията и в борбата с тероризма, като се ползва съвместно екипиране и разузнавателна информация.
 
За да направи практическо това сближаване Брюксел предлага няколко страни да се обединяват за закупуването на военно оборудване и въоръжение, което да придобиват и ползват съвместно.
 
"Всичко е въпрос на политическа воля и икономическа необходимост", коментира еврокомисарят за икономическия растеж Юрки Катайнен.
 
Според него държави, които имат нужда например от дронове или сателити, трябва да решат заедно какви да са техническите им параметри и да ги купят и ползват общо.
 
Като се обединят поръчките, държавите ще могат да получават и по-изгодни цени от производителите заради големите обеми. В момента само 8 на сто от военните поръчки се изпълняват от националната индустрия на съответната държава, за останалите 82% се търсят доставчици в чужбина.
 
Подобно обединение се предлага и при кандидатстването с проекти към Европейския фонд за отбрана, който цели да подпомогне военната индустрия в ЕС. Всички участващи във военното сътрудничество страни ще могат да следят за ефективността и изпълнението на одобрените проекти, независимо дали са част от тях, обеща Катайнен. Фондът ще финансира както мащбни сделки, така и по-малки поръчки, поясни Могерини.
 
"След 10 г. бюджетни икономии и нараснали нужди за инвестиции в отбрана и сигурност, смятаме, че ще получим подкрепа от правителствата на страните членки", заяви върховният представител.
 
Могерини увери, че Еврокомисията координира всичките си предложения с НАТО.
 
ЕС вече има общо командване на невоенните си операции по света и принципно съгласие на военните министри за промяна на механизма за финансирането на общите си бойни групи, което ще позволи те да започнат да бъдат използвани 10 години след създаването си.
 
Визията за отбраната е част от Бялата книга за бъдещето на Европа, подготвена от Еврокомисията. Тя предлага пет сценария за развитието на Съюза без Великобритания – от по-тясно сътрудничество, до ограничаването на ЕС само до общ пазар. 4 от предложените сценарии предвиждат засилването на сътрудничеството в областта на отбраната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
2
 
! Отговори
акут преди 6 години
тази идея трябва да престане да се предлага. а трябва час по скоро да се изпълни на 110%
42
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Патриотчемодан, вакзал, масква
41
2
 
5
 
! Отговори
Спас преди 6 години
Най накрая нещо умно, отдавна трябваше да го направят това, при споделени военни ресурси от страните в една общност, много по гъвкаво ще може да се използват. Страни като нашата, която не може да си позволи 5 самолета, спокойно може при необходимост да разполага с ресурсите на другите държави. Това вече започна да прилича на истински съюз!
40
4
 
11
 
! Отговори
еврокоптер преди 6 години
целта на цялата дандания е да купуваме повече оръжия от американците, то затова и бизнесменът Тръмп е тук...в Брюксел де...
39
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По-интересно би било като идея да се разреши общо ползване на оръжие от гражданите на ЕС.
38
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Овчия мозък с магарешкото име щял да пести от отбрана. За да има по хиляда евра за тарамбуките.
37
0
 
2
 
! Отговори
Гюнтер до 54 преди 6 години
Подобно брат.;)
36
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 53Иди си купи билет за Рашка.
35
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като не ви харесва ЕС не знам какво правите още тук? България няма да напусне ЕС дори обратното. Същото се отнася и за НАТО така, че куфарите и към "велика" Русия. Лек път.
34
1
 
5
 
! Отговори
Гюнтер до 48 преди 6 години
А,брато..аз не съм толкова,извратен.Ако това ще ме спохожда,по добре злобарки.Тая е,..абе не се знае кой кого.Плаши.
33
6
 
9
 
! Отговори
до Juls преди 6 години
да ти кажа че ЕС няма да си мръдне пръста за нас,даже ще ни изпрати каски и ще ни призове към толерантност и разбиране.Ти явно не си изобщо наясно забкво иде реч.Спасявани до сега,това че сме православни...но скоро няма да има значение щото Москва ще ни отсвири.Но без ЕС ще фалираме за секунда,щото само от там вземат да крадат нашите,та и ние закачаме по нещо.Тук нашия потенциал отдавна е разпродаден,изяден и изпит образно казано,от разноцветните *** и създадената от тях мафия
32
2
 
8
 
! Отговори
Гюнтер преди 6 години
Тези всички с конкурс по грозотия и трретополовост ги избират..Не напразно се казва че външноста покава вътрешния мир.Като под калъп правени.Абе,рептилщина.Вижте я тая,Килъри,сОтленберг,оБанана..тръпки побиват.
31
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Juls: Точно ЕС ни докара до положението Ердоган да разиграе този сценарий, защото благодарение на него си съсипахме армията, образованиято, здравеопазването, икономиката и да не изброявам. Станахме слаби и подвластни. Затриваме се като нация и губим своята идентичност. ЕС ще се разпадне, но лошото е, че политиката която води води до разпад на цяла Европа с доброволния внос на радикални ислямисти
30
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А Меркел как е, добре ли е? Пооправи ли се вече?
29
10
 
24
 
! Отговори
Juls преди 6 години
Глупaци, мразите ЕС, много се пънете да излизате и много ще ви е кеф да се разпадне, обаче ако само за момент си изкарате главите от гъз0вете и поразгледате, каква е международната обстановка, може и да се позамислите дали да не поцелувате 3адниците на брюкселските бюрократи. Щото може и за момента ЕС да не е идеален, но пък е най - доброто с което разполагаме и дай боже да го развием, защото най - малкото единственото което спира султан Ердоган да ни разиграе кримския сценарий в Родопите е ЕС !
28
10
 
12
 
! Отговори
Патриот преди 6 години
смърт за еврогейската *** свобода за България!
27
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А по време на война ще се редуваме кой да ползва оръжията ли?
26
8
 
8
 
! Отговори
Школник Марек преди 6 години
"ЕС, всичко е общо, те искат и белите жени да са общи с бежанците..."В този форум открай време гъмжи от човешки отпадъци, но чувството на отчаяние и смътното съзнание за кауза пердута у някои индивиди явно води до пълна атрофия на мозъчните гънки.
25
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЕС вече изтича в канала.
24
0
 
4
 
! Отговори
Щирлиц преди 6 години
Е,другари журналисти,защо се уплашихте от предложението ми?Или онова на П.Стоянов ви харесва повече?Мамини сладки..