Путин: Славянската писменост дойде при нас от македонска земя

Руският президент се срещна с колегата си Георге Иванов
Обновена: 24 май 2017 19:09 | 24 май 2017 18:57, Веселина Йорданова
971
Путин: Славянската писменост дойде при нас от македонска земя
Снимка: БТА

Руският държавен глава Владимир Путин заявил, че 24 май е празничен ден в Русия заради Деня на славянската писменост, която "дойде у нас от македонската земя". Това пише македонското издание на Deutsche Wellе, позовавайки се на официално съобщение от Кремъл.

Президентът казал това в рамките на срещата с македонския си колега Георге Иванов в Москва, съобщава "Фокус".

От своя страна Иванов заявил, че светите братя Кирил и Методий не са забравени.

"Въпреки, че са минали толкова векове, ние почитаме паметта на светите братя Кирил и Методий и техния ученик свети Климент. Нашият народ казва, че човек не умира, когато бъде погребан, а когато бъде забравен. Това е нашата обща памет за нашите просветители – Кирил и Методий, и тя ни дава надежда за запазването на тяхното учение", казал още македонският президент.

На срещата Путин изразил надежда за демократично и конституционно разрешаване на вътрешнополитическата ситуация в Македония, предаде ТАСС.

"Внимателно следим случващото се във вашата страна и желаем безусловен успех за това вътрешнополитическата ситуация в Македония да се развива в съответствие на нейната конституция и по демократичен начин", заявил руският президент и отбелязал, че двустранните отношения между двете държави се развиват в положителна насока.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


971
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
518
2
 
7
 
! Отговори
Хм преди 6 години
Абсолютно неадекватни реакции на българските политици!Путин е прав за съществената роля на Охридската книжовна школа в налагането на кирилицата,НО ТРЯБВА ДА ПОИСКАМЕ от него да признае,че поне до 1913г Македония е част от България и по същество сме били един народ!На практика македонската нация съществува от създаването на Югославия(след I-та Световна война),а Македонска държава има от 1991г.Какво мисли по тоя въпрос Русия ще е от решаващо значение за отношенията ни!
517
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
КАКТО ПРЕЗ ВЕКОВЕТЕ РУСИЯ Е ВЯРНА НА ПРИНЦИПА "РАЗДЕЛЯЙ И ВЛАДЕЙ "КЪДЕ СА РУСОФИЛИТЕ ДА КОМЕНТИРАТ АКО СА БЪЛГАРИ ТОВА ПРЕМИСЛЕНО И КАТО ОТРОВНА СТРЕЛА В БЪЛГАРИЯ ПУСНАТО ОТ ПУТИН ИЗКАЗВАНЕ ?
516
1
 
17
 
! Отговори
позитано 20 преди 6 години
Кат Русия нямя втора, тъй нещастна на света!
515
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кремълският запартък пак нас-ра.
514
3
 
6
 
! Отговори
Трябва ли да.... преди 6 години
.. се ядосваме на такова изказване??? Както знаем Охридската школа е била люлката на писмеността в първите години след приемането на азбуката, така, че изказването, че писмеността идва от македонските земи е вярно. Забележете казва се "земи", а не държава. Оставаше само изречението да се довърши да речем така: писмеността е дошла от македонските земи на българската държава.
513
0
 
9
 
! Отговори
от вероющий преди 6 години
О , неразумний Путин , поради чуто се мъчиш да "грешиш "разумно ? Твоят зор нито е по славянски , нито по братски . Години се минаха, и Русия и България се промениха , но не и историята . Доскоро говореше истината , сега гледаш под друг ъгъл. Но ....политиката не може да забули случилото се преди векове.
512
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Истината е казал Путин . И Кирил и Методий и Климент Охридски идват от земите на Македония и самите те не СА българи . Друг е въпроса , че има много невежи хора , които са закърмени със божовска българска пропаганда . Това не променя факта, че от земите на Македония идва просветлението.
511
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По времето на Кирил и Методий и много след това славянски език не е имало. Терминът "славянски староцърковен" или "Old Church Slavonic" е използван за пръв път от Josef Dobrovsky във Виена през 1822г с цел да се заличи терминът "стробългарски език".
510
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Думата "славяни" е измислена едва през 1532г от хърватина Винко Прибоевич, раздута от абатът Мавро Орбини и пренесена у нас през 18-ти век от Паисий.
509
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Къде е външното ни министерство? Всички руснаци ВЪН от България. Необходими са нови много по-сериозни санкции срещу Русия.
508
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ПО НЕЛЕП АВТОГОЛ СКОРО НЕ БЯХ ВИЖДАЛ . ПРЕЗИДЕНТА *** ЛИ Е,*** ЛИ Е,АБЕ С ФАМИЛИЯ КАТО ЖЕНСКИ ПОЛОВ ОРГАН,НАСТРОИ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД ,КОЙТО ДО СЕГА ГО ПОДКРЕПЯШЕ,СРЕЩУ СЕБЕ СИ САМО С ЕДНО ГЛУПАВО ИЗРЕЧЕНИЕ . ТОЯ МУЖИК ЩЕ ИЗЛЕЗЕ МНОГО *** МАЙ
507
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До я рускийДо 5.9.1944 г България е поддържала дипломатически отношения с СССР. На тази дата СССР вероломно предава България, обявява й война и я окупира за 45 години. А такива като теб трябва да бъдат кастрирани и изселени от България.
506
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До До я рускийВреме е да изтрезнеят и да спрат с лосионите :)) Както и да вземат да се замислят за собствената си ***. Държава през 2017 г без нито една автомагистрала е покъртителна трагикомедия.
505
2
 
15
 
! Отговори
До я руский преди 6 години
Една от негативните черти в характера на руснаците е, че искат всички да ги обичат!?И се сърдят като малки деца, когато останалия свят им заговори не за задължителна "дълбока взаимна любов", а за взаимоизгодно сътрудничество!Време е да пораснете!-)))))
504
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До я руский:))) И Черна Гора вече е в НАТО въпреки опита за преврат там организиран от руските служби. Никой не ще да има общо с Рашка.
503
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
щом такава е руската политика спрямо България ,не е ли редно България да промени отношението си към руските фирми? До кога ще ги търпим да крадат и да не плащат данъци?трябва да започнат незабавни проверки на данъчни и ДАНС
502
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
kremlin.ru/events/president/news/54556Директно от Кремъл !
501
5
 
13
 
! Отговори
карина преди 6 години
Това да се заиграва с азбуката и писмеността от страна на лидер като Путин е меко казано една излагация. Евтино и неподхождащо му деяние. Жалко, до момента го харесвах.
500
3
 
12
 
! Отговори
пънчо преди 6 години
Да се направи референдом в отговор на твърденията на Путин да се махне паметника пред народно събрание.Вълчан войвода е платил със злато на руския цар да воюва с Турция и да се освободи България. Затова в България има много загинали чуждестранни войници.Не че му е било домиляло на руския цар за братския народ , а финансовата изгода .Руснаците защо продадоха АляскаИ в момента още се търси втората част на златото което и скрито някъде в балкана от Вълчан войвода когато е прекосявал балкана.
499
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До я рускийГрешиш :))) *** и техните партии не са на власт. Иначе, отдавна се молим Русия да не се занимава с България. Не ви щем. Достатъчно сте навредили на България, стига толкоз ! България е в ЕС и НАТО!Въпросът е затворен.