Столтенберг иска повече усилия на НАТО срещу тероризма

Не е ясно дали Алиансът ще участва в коалицията за борба с ИД
Обновена: 24 май 2017 19:35 | 24 май 2017 19:35, Веселина Йорданова
30
Столтенберг иска повече усилия на НАТО срещу тероризма
Снимка: БТА

НАТО трябва да положи повече усилия в борбата с тероризма след атентата в Манчестър, призова шефът на алианса Йенс Столтенберг преди утрешната среща на върха на организацията в Брюксел, предаде Франс прес.

Столтенберг същевременно призна, че не е сигурен дали НАТО ще се присъедини към коалицията за борба с джихадистката групировка "Ислямска държава", както желаят САЩ.

Още по темата
"Очаквам съюзниците да действат и да се съгласят да правят повече в борбата с тероризма след особено бруталното" нападение в Манчестър, за което пое отговорност ИД, заяви на пресконференция генералният секретар на НАТО.

В атентата бяха убити 22 души. Здравните органи в Манчестър повишиха броя на ранените на 119 души, колкото по техни данни са потърсилите медицинска помощ в болници. 64 от ранените все още са хоспитализирани. Сред жертвите има много деца.

Атентатът "ще бъде обсъден от лидерите по един или друг начин" на утрешната среща в новата централа на НАТО в Брюксел, каза Столтенберг. Той обаче подчерта, че за борбата с тероризма отговаря не само армията, но и полицията и разузнаването, и припомни, че НАТО изключва възможността да поеме бойна роля в състава на коалицията за борба с ИД.

САЩ ръководят международната коалиция, която от 2014 г. нанася въздушни удари срещу ИД в Ирак и Сирия, и от повече от година искат НАТО да стане неин пълноправен член. Всяка от 28-те страни от НАТО вече участва в коалицията индивидуално.

Някои страни като Италия и Франция се опасяват, че ако НАТО стане пълноправен член на антиджихадистката коалиция, това ще навреди на имиджа на алианса, тъй като участието му във въздушните удари в Либия през 2011 г. остави лоши спомени в арабския свят, каза дипломатически източник.

"Има риск хората постепенно да отъждествят ударите на коалицията с удари на НАТО и Запада", обясни източникът. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още по темата: натоЙенс Столтенберг
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е как да се намеси НАТО, след като Абу Иванка Ал-Амрики си прави оръжейни сделки със спонсорите на Ал Кайда?
3
2
 
0
 
! Отговори
До Предложение преди 6 години
А с Тартус какво правим?
2
0
 
14
 
! Отговори
Кирил Софийски преди 6 години
Това да го иска не от НАТО , а от Янките. Не може Янките да въоръжават терористите после да продават оръжието си и на нас за да воюваме с терористите !
1
0
 
7
 
! Отговори
Предложение преди 6 години
Великобритания да поиска задействане на Член 5! Вчера беше нападната от Ислямска държава!Тогава няма да има мърдане. Ще тръгне цялото НАТО и след две седмици ИД ще е в историята.