Турски депутат: Продължава асимилацията в България

"Турското малцинство е два пъти по-голямо от обявеното"
Обновена: 24 май 2017 20:57 | 24 май 2017 20:51, Веселина Йорданова
227
Турски депутат: Продължава асимилацията в България
Снимка: bTV

28 години след Възродителния процес, България продължава политиката на асимилация спрямо турското малцинство в страната, като то е два пъти по-голямо от официално обявеното и надвишава 1 млн. души. Това се твърди в изявление на председателя на турската парламентарна комисия по правата на човека Мустафа Йенероглу, цитирано от Анадолската агенция.

Позицията, разпространена на днешния 24 май, започва с думите, че турците у нас "все още страдат", съобщава bTV. Йенероглу припомня случилото се в хода kd Възродителния процес – смяната на имената, забраната на мюсюлманските обреди, облекло и т.н.

По думите му това е било извършено от "фашистката администрация" от страх, че "тюрско-мюсюлманското население" ще укрепи позициите си.

По думите на депутата в момента турците у нас срещат проблеми като загуба на майчиния език, дискриминация и нападения. "Турският език е избираем предмет в училище. От друга страна, блокираното създаване на радио на турски език показва, че асимилационната политика в България продължава", коментира Йенероглу.

Според него официално регистрираните 585 000 турци в нашата страна са само половината от реалния брой и всъщност надвишават 1 000 000 души. В същото време, според депутата, те нямат политическо представителство.


227
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
151
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
В България няма турци има турско говорящи
150
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Българина
A ти знаеш ли със сигурност баба ти с кой е спала?
149
3
 
1
 
! Отговори
Дядо Мраз преди 1 година
До али
В България турци няма. Всички т.н. български турци са до един чисти българи, но много от тях още не го знаят. И това време ще дойде.
148
7
 
8
 
! Отговори
Безподобен преди 1 година
Тоя проста математика не знае. Кърджалийска област 150 хил. население 75% турци, Шуменска 174 хил 55% , Разградкса 112 хил 60%, Ямболска 122 хил 35%, Хасково 230 хил 45%, Търговищка 113 хил 50%, Варненска 472 хил 18% по останалите области под 3%, смятай ги както искаш излизат под 600хил. Само дето територията на която са мнозинство е голяма, иначе можеш да ги събереш в Люлин. И ц.§ганите да броиш като турци пак не излизате 1 мил. Айде да каже колко са кюрдите и колко са обявили, ако ще говорим?
147
8
 
18
 
! Отговори
нагли ислямофашисти преди 1 година
кога вие,нагли ислямо-фашисти,ще си платите за 5 вековната окупация и геноцид на българските земи.то бива наглост,ама чак толкова.Също и за изгонените изклани тракийски българи и заграбени земи 10 млрд дължите.Трябваше веднага след СУ-24 както жириновски предложи,Истанбул да усети ядрените взаимодействия
146
6
 
13
 
! Отговори
юбералес преди 1 година
Асимилацията не е незаконен процес, а дори доброволен. Всеки има достатъчно права да определи националността си и да поддържа майчиния си език.
145
8
 
14
 
! Отговори
ХМ преди 1 година
Асимилация на турци?
Това да не ти е Турция?
Само вие си мислите ,че с ботуш може да настъпиш някого,да вкараш портрет на Ататюрк в джамията и да го направиш турчин.
Погледнете си собствената държава.
Чудя се турската армия ако нападне гърците ,дали половината няма да се обърне срещу Ердоган?
Имах добро мнение за Турция ,но с този лидер нещата са плачебни и опасни за турците.
144
5
 
8
 
! Отговори
Dinosaurus преди 1 година
Вярно бе, при две етнически партии вярно нямат политическо представителство! Докато беше само една - бяха даже център в НС; кой ги накара да се роят? А, вярно - повярваха си колко са могъщи и незаменими политици... някой да му дреме за избирателите?
А колко кюрдски партии има в турския парламент? Като са повече оъ 1/3 от населението дали имат политическо представителство, радио, училища, налагане на облекло и порядки?
Само питам; както и защо този турски депутат се меша в българска политика?
143
8
 
14
 
! Отговори
Българина преди 1 година
Тоя джибутин как ще обясни че след 1878 в турция е имало 15 процента християни. Сега са не ги статистиката букеално! 0.01 процент. Мръсен ман ал
142
12
 
16
 
! Отговори
Българина преди 1 година
В България турци няма, ако смяташ че има вземете си ги до един! Я
141
8
 
5
 
! Отговори
niki преди 1 година
Ха дано е прав и да има наистина асимилация. Това трябва да е политика на държавата ни :)
140
1
 
6
 
! Отговори
али преди 1 година
Това са "нормални" процеси има го във всяка държава където има малцинства.
- Има много Турци в BG които са обвързани към България повече от много българи, както и много кюрди към Турция отколкото много турци. Въпроса е начина по който се прави и възможноста която се дава на хората да имат избор как да живеят...
139
4
 
11
 
! Отговори
родопа преди 1 година
Прав е ... също са от тях, затуй му се привиждат че са много повече. Халал да им са, да си ги вземат.И без това се турчеят, и се смоопределят за такива.
138
9
 
8
 
! Отговори
РОССИЯ преди 1 година
българия е за българските граждани на кои не му харасва хайде аркадаш на анадолу българия е за българите а българите да потиснат политически турското малцинство в българия
137
7
 
27
 
! Отговори
ПетърВелики преди 1 година
Те тия нещастници като започнат да се отнасят добре към кюрдското си малцинство - тогава да тръгнат да дават акъл!

Особено пък на нас ... по отношение на правата на малцинствата точно Туция трябва да се учи от нас и да ни взема за пример!
136
11
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Турците не трябва и дума да казват за възродителния процес, защото в Турция християните нямат право да носят християнсктите си имена. В Турция турските имена са задължителни!!!
В България всеки, който иска да носи турско име можа. Даже една тъпанарка-българка кръсти дъщеря си с турско име, защото и се струвало някак френско.
135
33
 
15
 
! Отговори
100% ТURK преди 1 година
Верно е за съжаление !
Малтретирането на турското население в България е факт !
Макар и да е в по различни форми , хора като Сидеров , Каракачанов и други , почти ежедневно насаждат един вид студена омраза , най вече по медиите .
134
8
 
35
 
! Отговори
Дащен преди 1 година
Ако си искате 1-ния милион сънародници, даваме ви ги всичките. Ще ви пратим и тези от вас, които сега са в Пазарджик, Столипиново и Факултета.
133
27
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Българина

а бе българин какви 10 милярда вие по мирно време убихте хиляди турци а преди това в БГ само турците бачкаха и ви го платиха със 1000% за това което казваш,м'сл' малко трезво и реално
132
18
 
32
 
! Отговори
Българина преди 1 година
Ти първо плати 10 млр долара за зверствата в тракия пък после се обаждай мръсен долен фес