Турски депутат: Продължава асимилацията в България

"Турското малцинство е два пъти по-голямо от обявеното"
Обновена: 24 май 2017 20:57 | 24 май 2017 20:51, Веселина Йорданова
227
Турски депутат: Продължава асимилацията в България
Снимка: bTV

28 години след Възродителния процес, България продължава политиката на асимилация спрямо турското малцинство в страната, като то е два пъти по-голямо от официално обявеното и надвишава 1 млн. души. Това се твърди в изявление на председателя на турската парламентарна комисия по правата на човека Мустафа Йенероглу, цитирано от Анадолската агенция.

Позицията, разпространена на днешния 24 май, започва с думите, че турците у нас "все още страдат", съобщава bTV. Йенероглу припомня случилото се в хода kd Възродителния процес – смяната на имената, забраната на мюсюлманските обреди, облекло и т.н.

По думите му това е било извършено от "фашистката администрация" от страх, че "тюрско-мюсюлманското население" ще укрепи позициите си.

По думите на депутата в момента турците у нас срещат проблеми като загуба на майчиния език, дискриминация и нападения. "Турският език е избираем предмет в училище. От друга страна, блокираното създаване на радио на турски език показва, че асимилационната политика в България продължава", коментира Йенероглу.

Според него официално регистрираните 585 000 турци в нашата страна са само половината от реалния брой и всъщност надвишават 1 000 000 души. В същото време, според депутата, те нямат политическо представителство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


227
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
128
31
 
10
 
! Отговори
Бат али преди 6 години
Правилно си го казва човека.Кърджали и Тракия - на турците!!!
127
7
 
19
 
! Отговори
don преди 6 години
Много странно съвпадение Путин твърди че руснаците взели азбуката от македонците които по това време са част от България. и след 1945 г. изкуствено създадена нация по нареждане на Русия и изпълнена от Г. Димитров.От Турция веднага се обаждат че турското малцинство било без права в България и било към 1000 000 души. Ако смятат ромите за турци съм съгласен с тази статистика.Само едно немога да разбера защо така наречените турци в България по съдебен път си сменят имената и си връщат българските
126
7
 
19
 
! Отговори
никой преди 6 години
в България задължителен е българския а турския да си го учат с частни учители. а те не могат да четат така че ще учат на куково лято.
125
6
 
24
 
! Отговори
бдинец преди 6 години
Като се призпаднат,турчеещите се роми и българомохамедани ,турците в България ще са около 200 хиляди .
124
8
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Става ли ясно, че Т. Живков беше прав!
123
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да, така е !И понеже имат проблеми турците в България си имат : 1 новини на турски по националната телевизия ( в друга страна имат ли ? ) 2 политически партии турски на религиозна основа . 3 строят джамии имат ... .Всички изказвания на този са "верни"!
122
5
 
22
 
! Отговори
пффф преди 6 години
не обръщайте внимание на провокаторчетата.винаги ги е имало и ще ги има.и от север и от юг няма да мирясат никога,защото истинската ни история ще ги направи смешни пред целия свят.славянска азбука и турско малцинство има само в тъпите им каски.
121
2
 
30
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Призовавам г-жа Захариева да реагира на това изказване на турския депутат така,както реагира на изказването на Путин!Защо сега мълчи,защо мълчат и медиите?Никой не споменава за тази провокация!Или сте съгласни с тази провокация?Къде е НОВА телевизия,къде е Б ТВ.?
120
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какъв 1 млн, този брои и помаците! И какви нападения? Трябва да му се отговори на този лъжец!
119
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
очаквам подобаващ отговор от външно и подкрепа от ес срещу тези долни клевети. оо чакай, забравих, че боко още не си е смъкнал феса и нищо такова няма да се случи.
118
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоя мишок какъв е и защо се меси в нашите национални работи!? Правителството и външно министерство защо още не са пратили строга нота!?В България има БЪЛГАРИ! Тук официалния език е български и на него ще се говори, пише и учи! Който не се чувства българин е свободен да отиде там, където ще се чувства какъвто е! Тук официалната религия е християнство, но редица наши сънародници изповядват и различна религия. Това, че имаме различни вери, не ни прави различни етноси!!!
117
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този депутат в кой век живее?
116
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Млада жена,вземе ли образование и опита ли свободата и сама да си вади парите,познай кога ще търпи фесофските фасони и простотии на някой амуджа?Образованието на младите турски момичета е най-добрият начин за противодействие на ислямистка идеология сред българските турци.Който възпита мъж възпитава човек,който възпитс жена възпитава поколение-еврейска мъдрост.Ето и затова те считат че майчината линия е по-важна.
115
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За едно се е прав-че турският език все по-мслко се използва и между самите турци.Особенно тези коото живеят в големите градове или по-образованите,дори в семействата си предпочитат да говорят български.Знаят че без децата им да научат добър български няма начин да вземат качествено образование или добра работа.А много си запазиха и българските имена.ако идеш на запад едно е да си Иван,друго е Исмаил.Те така.Трябва да се поощтрява образованието сред младите туркини.И край на патриархата.
114
7
 
24
 
! Отговори
TPE3BEH преди 6 години
На връх 24 май, един от най-светлите Български празници получихме поздравления от Европа и светът, но също и така два от най-големите врагове на българите не пропуснаха да ни нападнат лукаво... това бяха путин от страната на руската империя, която отрекоха нашата писменост и затвърдиха разделението на няцията ни и турците, с измислените си обвинения, които се опитват да направят сепаратиски настроения при българските мюсулмани
113
6
 
14
 
! Отговори
Ангел преди 6 години
Да,само че името Аспарух е с ирански произход и значи Бял конник.А все пак дори и османлията не оспорва ,че турците от Лудогорието са много по-образовани,надеждни и културни от кърджалийските.Фактите са си факти. Сигурен съм че ако се направи точна извадка за образование и материален статус,разликата ще е впечатляваща.Едно поколение си е един оформен живот все пак.
112
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Още ще намалява., тоя да не се кахъри.
111
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дрън-дрън.....Потомци може би са гагаузите-християни,но по вероятно са неомешали се със завареното население кумани.А тези от Лудогорието са потурчени българи и заселени по тия места еничари след разпускането на оджака в началото на 19 век.И омешани с доста татари (които сега са почти напълно потурчени),изселени от Крим пак през 19 век.Затова дори и външно не си приличат с кърджалийските-типични амуджи като анадолските.
110
10
 
21
 
! Отговори
Ангел преди 6 години
Агата се е пообъркал.Или толкова му е акъла на депутатът ислямист.Сред българските турци тече не асимилация а цивилизация.Защо мислите турцитеот североизточна България са много по-напред в културно и всякакво отношение от кърджалийските?Само защото са живели в България едно поколение повече-от1878,а другите от 1912 г.Едно поколение в светска и цивилизована страна,вместо в дивашката империя е нещо много и последиците са очевидни.......
109
3
 
12
 
! Отговори
Гюнтер преди 6 години
Ква асимилация бе """"""!То българи не останаха!..Скоро обратното ще стане.То отвътре вече сме асимилирани,чалга,сериали,анадолско възпитание,простаашки навици,"балканска дъшевност".Добре че на наште политици за сега не им изнася да сме турска провинция,та все още има граница.Но и това ще дойде като свърши това що може се краде.