В Украйна: Ограничават руския език по телевизиите

Киев вече блокира продажбите и на няколко руски книги
24 май 2017 08:43, Александър Попов
198
В Украйна: Ограничават руския език по телевизиите
Снимка: Reuters

Украинският парламент прие вчера закон, предвиждащ три четвърти от телевизионните програми в страната да бъдат на украински език. Мярката цели ограничаване на използването на руски език, предаде Франс прес.

Законът бе подкрепен от 269 депутати, 15 депутати се обявиха против, а 10 се въздържаха.

Мярката бе одобрена от парламента седмица след блокиране в Украйна на редица руски интернет услуги, сред които руската търсачка Яндекс и популярните социални мрежи ВКонтакте и Однокласники.

Според новия закон украинските национални медии са задължени да излъчват 75 процента от емисиите си на украински, докато за малките регионални медии квотата е 50 процента. Очаква се в скоро време президентът Петро Порошенко да подпише закона и той да влезе официално в сила.

Няколко руски филми и сериали вече бяха забранени за излъчване в Украйна. Киев също така блокира и вноса и продажбата на няколко книги на руски.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


198
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 80Рядко се срещат такива откачени мечтатели като теб! Представям си Black Water срещу ОМОН или "Альфа". Жална им майка наемническа! Руснаците хич не си поплюват! А ти си пий синьото хапче, зле си!
62
2
 
11
 
! Отговори
11 преди 6 години
Баси кратуноидите, че те при това положение трябва да мълчат, щото украински език няма. На кво ша говорят нещастниците.
61
23
 
6
 
! Отговори
хх преди 6 години
Агресията срещу Украйна е най-голямата грешка в политическата история на Русия, след октомврийската революция.Войната на Путин срещу Украйна, доведе до това, че руснаците анексираха 5 % от територията на Украйна и загубиха навеки всичко останало.Бях преди 2 години в Украйна и знам какъв хаос цареше в главите на украинците тогава.През миналия месец бях отново и се изненадах от бурното развитие на украинския национализъм и единодушната омраза към Русия и всичко руско.
60
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До MNENIEЕтническите руснаци са най-големите ***. Пи отвратителни от тях са единствено доброволните им роби и слуги.
59
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ПетърВеликиТи се моли ЦРУ да не рлати Black Water на червения площад, че тогава работата ви е спукана.
58
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
не се гаси туй що не гасне
57
3
 
11
 
! Отговори
До 74 преди 6 години
В България майчиният език се говори вкъщи и у съседите. В обществени заведения, държавни учреждения, болници, училища, вузове, при провеждане на митинги и предизборни мероприятия се говори САМО НА ЕДИНСТВЕНИЯТ ОФИЦИАЛЕН ЕЗИК В БЪЛГАРИЯ- БЪЛГАРСКИЯТ ЕЗИК, а не на руски , турски, патагонски език!
56
3
 
8
 
! Отговори
MNENIE преди 6 години
Защо ЕС не използва момента с Украйна - да събере всички *** - турци , мюсюлмани , ИДИЛ , Фашисти с ръката , всички Корумпирани . Да им дадат територия за копаене и за топло .
55
12
 
2
 
! Отговори
До 72 преди 6 години
И кой пречи на руснака- украински гражданин, да се спаси от украинските фашисти, като от Украйна отиде в русия и поиска убежище? Аааа- на крива ракета Космоса й пречи, нали? ;)Значи- одобряваш ситуация, при която утре лица с турско самосъзнание в България да забият турското знаме върху общината в Кърджали и да ревнат- направихме това, защото турският не е втори официален език в България, българите са фашисти- искат от нас в България да говорим само на български език при предизборни митинги
54
3
 
15
 
! Отговори
ПетърВелики преди 6 години
До 71:Така започнаха нещата, но след това ЦРУ "яхнаха" протестите, изпратиха BlackWater да подклаждат насилието, МакКейн на видео стена на площада, Нюлънд разнася топли напитки на бунтуващите се ... .....Тя работата е ясна отвсякъде :)
53
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е Как да има обединение на народа в Украйна? Не може едни да отнемат правото на майчин език а другите да стоят равнодушно!
52
23
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поклон пред украинският народ, който се изправи срещу мракобесното подтисничество на Русия и избра свободата!
51
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Анексия му викат натовците. Кримското население му викат референдум за присъединяване към Русия, за да се спасят от украинските фашисти.
50
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това е същото като в Австрия да забранят немския, в Шотландия английския или в Македония българския.
49
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Правилно са постъпили в Украйна.Съгласно ЕКПЧ и решение на ЕСПЧ, всяка държава има право да ограничава определени социални мрежи с аргумент заплаха за националната сигурност. Време е и в България да се помисли над премахването на вредното влияние на всякакви шаренкови клубове за приятелство с русия, които де факто действат като руска шпионска резидентура. Време е да се обърне внимание на въздигане на българското самосъзнание, а не на руският и турският неоимпериализъм и национализъм.
48
3
 
13
 
! Отговори
ПетърВелики преди 6 години
До 64:Путин не е направил така, че украинците да се консолидират :D Майданът си беше операция на ЦРУ и по-скоро украинците са виновни, а не Русия.И също така - историята не се губи ... няма как просто :DРуснаците ще се оправят без украйна, може би и обратното е вярно. Просто можеше да се мине и без война и загинали :(
47
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
71 - ако 2,5 милиона украинци изпращат 100 милиарда долара годишно , това прави по средно 40 000 $ на човек - проста математика . Явно това е най-добре платената част от руското общество . Както винаги на руските тpoлчеta им куцат прости мисловни дейности като смятането . Иначе украинският език е малко като македонския , има го , различен е , но се ползва по радиото и телевизията , а в ежедневието се ползва диалект на руския
46
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всеки език е богатство, дори и езикът на нашите индийци.
45
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това е правилно. Книгите да се съберат и да се изгорят публично.
44
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-презряните същества са робите на руските роби. И е жалко да четеш как самоотвержено защитават интересите на господарите си. Господари, които ги смятат за отпадъци!