Бомбата в Манчестър – мощна и сложна, грижливо направена

Салман искал отмъщение за смъртта на невинни мюсюлмански деца
Обновена: 25 май 2017 09:02 | 25 май 2017 07:00, Камелия Цветанова
50
Бомбата в Манчестър – мощна и сложна, грижливо направена
Салман Абеди. Снимка: БТА

Задействаното от атентатора самоубиец в Манчестър взривно устройство е било мощно и сложно, констатира в. "Ню Йорк таймс", цитиран от Франс прес, въз основа на снимки на британската полиция, предаде БТА.

Най-малко 22 души бяха убити, а десетки сериозно ранени, когато 22-годишният Салман детонира устройство, докато фенове напускаха концерт на американската изпълнителка Ариана Гранде в Манчестър.

Още по темата

Първоначалният анализ на бомбата на базата на заснети и намерени на мястото на престъплението свидетелства не дава възможност да се заключи какво е било количеството или вида на използваното взривно вещество, но подсказва, че става въпрос за самоделно устройство, което е било внимателно обмислено и изработено старателно, посочва вестникът.

Той публикува осем снимки, на които се виждат различни фрагменти - от парчета от взривното устройство до детонатора, от батерия, части от синя раница и парчета метал и болтове.

Тези елементи, анализирани от потърсени от "Ню Йорк таймс" специалисти, позволяват да се заключи, че бомбата е била мощна и е била грижливо направена така, че да нанесе максимални поражения.

Бомбата, несъмнено поставена по-скоро в чанта, отколкото в пояс, е била достатъчно мощна да отнесе тялото на камикадзето далече от експлозията и да опустоши широк полукръг, където са се намирали основната част то жертвите, подчертава всекидневникът.

Той отбелязва, че взривеното устройство не е било с обикновен детонатор.

Наличието на електроника говори, че е възможно да е имало закъснител или дори приемник за задействане от разстояние, а може би и комбинация от двете.

Устройството имало и много по-мощна от използваните в такива случаи батерии.

Телевизия Ен Би Си цитира американски представител, информиран от британските служби, че става въпрос за мощна и сложна бомба, направена от материали, които трудно можеш да си осигуриш във Великобритания, а това според него доказва, че атентаторът е имал съучастници.

Позовавайки се на телевизия "Скай нюз", Ройтерс съобщи, че атентаторът Салман Абеди е бил заснет от камери за видеонаблюдение в търговския център "Арндейл" в Манчестър в петък вечерта с раница, която изглежда е била купена наскоро. Полицията смята, че три дни преди атентата, Абеди е изтеглил 250 лири (324 долара) от банкомат, след което към 19 ч. влязъл в търговския център да пазарува. Кадри с недобро качество показват млад мъж, който според полицията е Абеди.

Той е облечен в черно, носи черна раница с ярко синя подплата.

Етикетът на раницата показва, че тя е била току-що купена. Публикувани по-рано вчера от "Ню Йорк таймс" снимки показват останки от син материал, който според вестника е от носена от Абеди раница.

Според ТАСС, която цитира телевизия Ей Би Си, британската полиция е открила в дома на Салман Абеди работилница за направа на взривни устройства, в която имало достатъчно експлозиви за още няколко бомби.

Сестрата Салман Абеди смята, че брат ѝ е извършил атаката, тъй като е искал отмъщение за американските удари по Сирия, предава британското издание The Telegraph.

Джомана Абеди коментира, че нейният брат е бил мил и че е била изненадана от това, което е извършил в понеделник.

"Мисля, че е видял деца, мюсюлмански деца, да умират навсякъде и е поискал отмъщение. Видял е екплозивите, които Америка пуска по децата в Сирия и е поискал отмъщение“, коментира сестрата на атентатора.

По-малкият брат на Салман Абеди, както и баща му, са арестувани в Триполи, Либия, а полицията в Манчестър съобщи, че е арестувала седми човек.

Новият арест е осъществен след претърсване на адрес в град Нънийтън, графство Уоруикшър в Централна Англия, уточни полицията.

Това е първият арест, извършен от британските органи на реда извън района на Манчестър по случая.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
6
 
3
 
! Отговори
До Garibaldi преди 6 години
Случайно да ти е минавала мисълта, че записите са иззети и се води някакво сериозно разследване?!И някакви си там разследващи полицаи не позволяват те да се излъчват за да могат да завършат разследването?!От друга страна етиката на журналистите не позволява да се излъчват прекалено брутални кадри.
14
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гарибалди, значи всички атентати в Русия са инсценирани от руските тайни служби и Путин, така ли?
13
11
 
8
 
! Отговори
До тези под мен преди 6 години
Надявам се, че сега ще се усетите, че и Путин е в играта също!Спрете вече да вярвате на купените медии хора!
12
0
 
3
 
! Отговори
ДО ДИДО преди 6 години
МИСЛЯ ,ЧЕ НИКОЙ НЕ ИСКА ДА ГО ОПРАВДАВА.АКО НЯКОЙ НАРАНИ ДЕЦАТА ТИ И СИСТЕМАТА НЕ ГИ НАКАЗВА , ТИ НЯМА ЛИ ТА ПРЕДПРИЕМЕШ НЯКАКВИ МЕРКИ.АКО НЕ ЗНАЧИ СИ ЖЕНЧО
11
1
 
23
 
! Отговори
Хм преди 6 години
Ако човек иска да отмъсти за нещо,то би трябвало да атакува обекти свързани поне малко с причината.Примерно военни,политици които решават за въздушните удари в Сирия и др.такива.Както правят кюрдите в Турция-полицейски участъци,автобуси и колони с военни.При атентатите в Европа няма такова нещо-гърми се по масови струпвания на хора,без конкретна цел.Или по-скоро целта е стресиране на обществото.Гледайте филма "Шоковата доктрина" и ще разберете кому е изгодно това!И че е стил на управление....
10
1
 
10
 
! Отговори
Garibaldi преди 6 години
Еми, скъпи приятели...те службите не случайно ги наричат ТАЙНИ служби.
9
3
 
13
 
! Отговори
Garibaldi преди 6 години
До Анонимен 5А случайно от Париж взривовете видя ли ги? Ше ти кажа, че няма и да ги видиш. НЯМА НИТО ЕДИН КЛИП от обявените взривове по време на мача между Германия и Франция. Сега, запитай се как е възможно да няма нито една телекамера около стадиона в най-важния град на Европа, и нито един аматориален видео клип при наличието на десетки хиляди граждани с модерни мобилни устройства които да заснемат поне някакъв дим от експлозията. Абсолютно нищо.Виж постановката в Париж > watch?v=KrTVNHxK1
8
24
 
8
 
! Отговори
Gladstone преди 6 години
До Garibaldi: Сега остана само да напишеш как и Ислямската терористична атака от 11 септември 2001г. е работа на службите, и си готов да ходиш да си прибереш 50-те рубли! Дерзай!!!
7
5
 
10
 
! Отговори
Додо преди 6 години
"Салман искал отмъщение за смъртта на невинни мюсюлмански деца"ИСЛЯМОПОДЧИНЕНИТЕ ЖАЛКИ ПСЕВДОЕВРОПЕЙСКИ РЕЖИМИ И ПОСЛУШНИТЕ И ПОДВЛАСТНИ ИМ CОРОСОИДНО-ПРОДАЖНИ МЕДИИ ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ СЕ ОПИТВАТ ДА ОМАЛОВАЖАТ И ДОРИ ДА ОПРАВДАЯТ ПОРЕДНИЯ АКТ НА ДЖИХАД, ИЗВИНЯВАЙКИ ГО С БЕЗУМНИ ПО КОРЕЛАЦИЯ АЛЕГОРНИ АРГУМЕНТИ, ОТ РОДА НА "НЕВИННИТЕ МЮСЮЛМАНСКИ ДЕЦА"! УТРЕ ДЕН ПОРЕДНИЯ ДЖИХАДИСТ ЩЕ БЪДЕ НОМИНИРАН ЗА ЧОВЕК НА ГОДИНАТА, ЗАРАДИ БОРБАТА МУ ЗА "НЕВИННИТЕ МЮСЮЛМАНСКИ ДЕЦА"! БОГ С НАМИ- ЕВРОПА Е ПЪТНИК!
6
1
 
8
 
! Отговори
до Garibaldi преди 6 години
Знаем ги тия, но не са те има едно общесто Blackbox малко известно всичко е психологическа подготовка на масите Докато се чудиш какво става и сега ще шитнат пак 2-3 вируса за да получат някои контрол над интернет. Само гледай пък и Тръмп е на обколка и обмени неква информация.
5
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гледам редовно телевизия, чета в интернет... и до този момент не са показали взрива от мощната бомба и материалните поражения от нея! Не може да не са заснети от многобройните камери във и извън залата. Това е доста смущаващо...
4
3
 
14
 
! Отговори
Инспектор По преди 6 години
Колко детайлно описание, направо да се замислиш дали не са били там. Намериха заподозрения доста бърже също, абе нема лабаво.Hикога ама ама никога не си купувайте раница, защото не знаете кой стои до вас.
3
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По-малкият брат на Салман Абеди, както и баща му, са арестувани в Триполи, Либия...Нали Либия беше разграден двор?
2
12
 
14
 
! Отговори
Garibaldi преди 6 години
На тези които желаят да си отворят очите им препоръчвам да потърсят youtube каналът Peekay Truth.Така или иначе кибичите по цял ден пред компа, поне можеби 1 на 100 ще прогледне и ще разбере, че това е поредната инсценировка режисирана от ЦРУ и МОССАД.Комплименти на кризисните актьори, предполагам, че са получили добри хонорари за участията си.
1
12
 
21
 
! Отговори
Garibaldi преди 6 години
Слаб фотошоп. Присадени коси, обработен нос и естествено във всички атентати кой ли знае защо снимките изглеждат снимани с апарат от 60-те. В заден план както винаги нищо, което да подсказва за локацията.Поредният HOAX или казано на български фалшив терористичен атентат. Питам се дали му намериха паспорта вече? Да питаме израелските служби? Те винаги всичко намират и знаят дори преди самия атентат.Но това вече няма значение, програмирани сме да вярваме безрезервно на "официалната" версия.