Бомбата в Манчестър – мощна и сложна, грижливо направена

Салман искал отмъщение за смъртта на невинни мюсюлмански деца
Обновена: 25 май 2017 09:02 | 25 май 2017 07:00, Камелия Цветанова
50
Бомбата в Манчестър – мощна и сложна, грижливо направена
Салман Абеди. Снимка: БТА

Задействаното от атентатора самоубиец в Манчестър взривно устройство е било мощно и сложно, констатира в. "Ню Йорк таймс", цитиран от Франс прес, въз основа на снимки на британската полиция, предаде БТА.

Най-малко 22 души бяха убити, а десетки сериозно ранени, когато 22-годишният Салман детонира устройство, докато фенове напускаха концерт на американската изпълнителка Ариана Гранде в Манчестър.

Още по темата

Първоначалният анализ на бомбата на базата на заснети и намерени на мястото на престъплението свидетелства не дава възможност да се заключи какво е било количеството или вида на използваното взривно вещество, но подсказва, че става въпрос за самоделно устройство, което е било внимателно обмислено и изработено старателно, посочва вестникът.

Той публикува осем снимки, на които се виждат различни фрагменти - от парчета от взривното устройство до детонатора, от батерия, части от синя раница и парчета метал и болтове.

Тези елементи, анализирани от потърсени от "Ню Йорк таймс" специалисти, позволяват да се заключи, че бомбата е била мощна и е била грижливо направена така, че да нанесе максимални поражения.

Бомбата, несъмнено поставена по-скоро в чанта, отколкото в пояс, е била достатъчно мощна да отнесе тялото на камикадзето далече от експлозията и да опустоши широк полукръг, където са се намирали основната част то жертвите, подчертава всекидневникът.

Той отбелязва, че взривеното устройство не е било с обикновен детонатор.

Наличието на електроника говори, че е възможно да е имало закъснител или дори приемник за задействане от разстояние, а може би и комбинация от двете.

Устройството имало и много по-мощна от използваните в такива случаи батерии.

Телевизия Ен Би Си цитира американски представител, информиран от британските служби, че става въпрос за мощна и сложна бомба, направена от материали, които трудно можеш да си осигуриш във Великобритания, а това според него доказва, че атентаторът е имал съучастници.

Позовавайки се на телевизия "Скай нюз", Ройтерс съобщи, че атентаторът Салман Абеди е бил заснет от камери за видеонаблюдение в търговския център "Арндейл" в Манчестър в петък вечерта с раница, която изглежда е била купена наскоро. Полицията смята, че три дни преди атентата, Абеди е изтеглил 250 лири (324 долара) от банкомат, след което към 19 ч. влязъл в търговския център да пазарува. Кадри с недобро качество показват млад мъж, който според полицията е Абеди.

Той е облечен в черно, носи черна раница с ярко синя подплата.

Етикетът на раницата показва, че тя е била току-що купена. Публикувани по-рано вчера от "Ню Йорк таймс" снимки показват останки от син материал, който според вестника е от носена от Абеди раница.

Според ТАСС, която цитира телевизия Ей Би Си, британската полиция е открила в дома на Салман Абеди работилница за направа на взривни устройства, в която имало достатъчно експлозиви за още няколко бомби.

Сестрата Салман Абеди смята, че брат ѝ е извършил атаката, тъй като е искал отмъщение за американските удари по Сирия, предава британското издание The Telegraph.

Джомана Абеди коментира, че нейният брат е бил мил и че е била изненадана от това, което е извършил в понеделник.

"Мисля, че е видял деца, мюсюлмански деца, да умират навсякъде и е поискал отмъщение. Видял е екплозивите, които Америка пуска по децата в Сирия и е поискал отмъщение“, коментира сестрата на атентатора.

По-малкият брат на Салман Абеди, както и баща му, са арестувани в Триполи, Либия, а полицията в Манчестър съобщи, че е арестувала седми човек.

Новият арест е осъществен след претърсване на адрес в град Нънийтън, графство Уоруикшър в Централна Англия, уточни полицията.

Това е първият арест, извършен от британските органи на реда извън района на Манчестър по случая.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Още малко посмъртно ще му връчат награда на името на Хиншелууд за изучаване и работа с нестабилни молекули. Може пък да е гледал Breaking Bad и да се надъхал по азиди. Със сигурност Нобел няма да вземе, защото се присъжда само на живи хора, които не задължително да знаят кой е Вальо Михов.
34
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Че арабите се радикаизираха последните няколко десетилетия е вярно. Ама и че това стана заради алчността на САЩ и Европа, също не може да се отрече. Така че не знам кой е по-виновен, ама защо трябва да умират невинни хора? Ей, това е най-жалкото. Защото политиците си правят паричките, ама цената я плащат ей такива почернени майки, бащи и деца. Което е най-отвратителното нещо в цялта работа.
33
2
 
4
 
! Отговори
Пустиняк до 30 преди 6 години
Спри да пишеш назубрени пароли от прекалено много зяпане в измислени сайтчета бре! В САЩ и Русия не стават по-малко атентати и си имат не по-малко ислямисти готови да вършат същото. На теб обаче в детската кратуна все заличаване на градове и хора ти се въртят. Кво напиваш ли се с кеф, като разбереш че са заличили някой град в Сирия примерно. Напъни си колкото можеш дефицитното ти сиво вещество и обмисли - решава ли проблема това. Или обратното.
32
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
USA OTVORI KUTIQTA NA PANDORA DUXYT OT BUTILKATA CELIQT SVQT SEGA STRADA NO USA PRODYLJAVA DA PODDYRJA ISLQMISTITE.
31
6
 
2
 
! Отговори
До 31 преди 6 години
До ГалинГалине, рашките са им приятели, тъй като врагът на Асад и на ИД е един и същ. ИД не закача Асад, Русия не закачат ИД, ИД не закачат Русия - всичко е ОК. Е, гръмнаха и една бомба в Русия, ама то е за парлама, че вече много очевидно стана.
30
0
 
5
 
! Отговори
Руми преди 6 години
***, които и да стоят зад тази мерзост , това не са човешки същества, това са ***, издънки на човечеството! Религията доскоро успяваше да тушира нещата, но вече никой не вярва и положението ще става още по-зле, тъй като дори хипотетичното наказание няма да има стойност.
29
2
 
32
 
! Отговори
Krom преди 6 години
И какъв са го дирили бащата и братът в Либия? Ако пък са си тамошни, то Салман какъв го дири в Англия? Как един арабин се снабди с взрив и познания? На 22 години? Искал отмъщение - е добре бе, защо не отиде в Щатите а изби децата в Англия? А сестра му говори като в клип на ИДИЛ. Въобще, толкова е смрадлива цялата история, та няма накъде повече. А европейците докога ще търпят, направо съм потресен. Преди 30 години, Европа щеше да ги смаже тези ***, но сега е обезсилена от Америка.
28
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Каквото и да пишем тук, колкото и англичаните да тъгуват, още ще има, няма да се сложи край. Защото дамите правителства на Мей и Бай Доналд заиграват от десетилетия с хард-муслиманските държави. Милиарди се печелят и ето защо никой от Лондон няма да затвори ислямските центрове, които сеят омраза и подготвят такива камикадзета.Ако ще Мей да извади танковете, само ще създава фалшива увереност, че са взети мерки. Чакайте още такива убийства в ЕС.Дано у нас да не става защото на Тиквата ще се стъжни
27
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Т.е. извършителят не е бил класически колониален тъпар чудещ се какво да си купи за ядене освен фиш и чипс, и джинджер бира. Няма ли да излезе някой от нашите експерти и да каже: "Да се таковам в експерта, този не е бил на нашите запивки с колегите и не се е мазнил на шефа ми достатъчно. Откъде да го знаем!".
26
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Когато избухне бомба в САЩ или в Русия, веднага тези държави отговарят, като заличават един град хора от ИДИЛ. А обратните европейци, освен да вдигат ръце с плакати, да палят свещи и да говорят заучени евро-фрази нищо не правят друго.За това и терористите се упражняват над европейските народи, като ги трепят като мухи.
25
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На кого ще му хрумне в този момент да снима с телефон, всеки иска да се спаси от смъртта!! Аз гледах в едни новини кадри от експлозията.... естествено в далечен план иъзвукът не беше най - добрият, но се чуваше истеричният вик на една жена, която повтаряше като обезумяла :Oh my Goood!!!!! Oh my God!!! Отвсякъде около нея се чуваха викове.... По гласа й може да си представи човек какво се случва в залата!. Ама все теории на конспирацията тук...
24
0
 
10
 
! Отговори
Дръндер преди 6 години
Тая сестра е толкова прозрачна, че просто е съвсем ясно! Говори пълни с пропаганда глупости!
23
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пускайте ги още...
22
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 27 Ами доста голямо разбъркване с получи след атентата в прогнозите за изборите. Няма да се учудя ако са му дали една раница (с бомба) с/у билети за концерта примерно и не е знаел какво става изобщо...
21
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Сестрата на Салман Абеди смята, че брат ѝ е извършил атаката, тъй като е искал отмъщение за американските удари по Сирия, предава британското издание The Telegraph." и за това нападна хората в Англия. Доста скапано отмъщение...
20
0
 
25
 
! Отговори
Garibaldi преди 6 години
До работата миришеТочно това казах под другата статия. Те ни убеждават, че някакви деца знаят да създават бомби, а аз ви гарантирам, че на тоя пикльо на снимката ако му дадеш два камъка няма да може искра на направи. Бомбите ги правят хора с военно обучение.
19
2
 
3
 
! Отговори
До 15 преди 6 години
Абсолютно вярно човек ако на Путин му пускаше за хората щеше да излезе и да каже, че тези атентати са фалшиви!
18
1
 
18
 
! Отговори
работата мирише преди 6 години
Първо:за да направи такава бомба какво е нужно освен специалните материали!Значи трябват познания,а те се получават от добре обучен човек в тази област.И второ:от къде този арабин се е сдобил с тези специални взривни материали!?
17
2
 
3
 
! Отговори
Garibaldi преди 6 години
До Анонимен 17Точно така.Това са универсални техники на обществена манипулация и руските служби не отстъпват по нищо на западните в този аспект. Това е игра на нерви между Русия и запада. За мен това не е дерби между изтокът и западът. Аз си нямам любимци а гледам на всичко с критично око. Всичко е пред очите ни, но сме мързеливи и не си задаваме въпроси. Систематично, целенасочено, биваме разсеяни с глупости.Отново препоръчвам каналът Peekay Truth, гледайте старите клипове и мислете.
16
3
 
3
 
! Отговори
Хм преди 6 години
До Анонимен"....значи всички атентати в Русия са инсценирани от руските тайни служби и Путин,така ли?"Забелязваме,че Путин все повече използва американски методи на действие*,така че със сигурност ФСБ прави неща които преди бяха монопол на ЦРУ,Мосад и МИ-5 ,вкл. и терористични актове.*Естествено,ресурсът на Русия е много по-малък и съответно размахът сравнено със САЩ.Американският терор е глобален.