Британски издания: Реакцията vs. терора засилва влиянието му

Според тях Тереза Мей се възползва от атаката в предизборната кампания
Обновена: 25 май 2017 12:32 | 25 май 2017 12:30, Венцислава Вельова
9
Британски издания: Реакцията vs. терора засилва влиянието му
Снимка: Reuters, архив

Главна тема за британските вестници, съвсем естествено, е кървавият самоубийствен атентат в Манчестър, реакцията на правителството на Тереза Мей и уроците, които следват за обществото от несекващата терористична вълна. Един от най-известните автори на лондонския "Гардиън", Саймън Дженкинс, смята, че премиерката прекалено и излишно политизира атентата, с което се поставя в услуга на терористите.

Още по темата

Тереза Мей побърза да заеме централна роля, очевидно и с предизборни намерения, като лично оповестяваше една от друга по-твърди мерки, включително и въвеждането на най-високата степен на терористична заплаха и извеждане на армията по улиците. По този начин тя само нагнетява още повече страховете на обществото, вместо да внася успокоение, което е задачата й като национален лидер, пише авторът.

Към същия извод насочва и редакционната статия на вестника. В нея се посочва, че Тереза Мей правилно е прекратила, макар и временно, предизборната кампания в страната, където на 8 юни предстоят изключително важни парламентарни избори. Обаче тя очевидно използва ситуацията след терористичната атака, за да се явява по няколко пъти на ден по националния ефир в неприкрит опит да се самоизтъкне като силен лидер. А тези дни предстоят и серия от международни срещи на върха - първо на лидерите на НАТО, после на Г-7. На тях тя формално няма да води предизборна кампания, но ще дава интервюта за отбраната и за борбата срещу тероризма.

Но така не може да не остане горчивото усещане, че тя използва момент на национална криза за собствена изгода, пише "Гардиън". И пита дали Мей не можеше да следва добрата британска традиция в такива моменти да подава ръка на опозицията. И припомня как в подобен момент през 1996 г. тогавашният консервативен премиер Джон Мейджър е поканил своя политически опонент, лейбъристкия лидер Тони Блеър, да отидат заедно при съкрушените жителите на малкото шотландско селце Дънблейн, където въоръжен фанатик изби 16 малки деца в начално училище и техния учител.

Мей обаче отиде сама в Манчестър. Тя щеше много повече да се постави над партийните страсти и да се изяви като национален лидер, ако бе поканила със себе си и лидера на лейбъристите Джереми Корбин, посочва вестникът. Това е пропусната възможност. А сега имаме тежко въоръжени войници по улиците. Тероризмът изглежда война без край. През следващите дни най-вероятно ще ни засипят информации за арести, пише "Гардиън".

Политиците трябва да налагат сдържаност, а не да всяват страх. Истинското лидерство изисква обществото да бъде възпитавано, че борбата с тероризма в една демократична страна не е зрелищен спорт. Тя не се свежда само до налагане на все по-строги мерки за сигурност, до разпалване на атмосфера на отмъщение или до умишлено изграждане на имидж за "твърдост". В такава обстановка хората трябва да могат да изказват мнението си по въпросите на войната и мира, не само когато възникне такъв инцидент, а постоянно, заключава "Гардиън" в редакционната си статия.

Сходна позиция изразява и вестник "Индипендънт". Според британския ежедневник терористичните атаки се редуват все по-често, мерките срещу тях уж все повече се затягат, а у обществото остава чувство за безсилие.

Полицията и силите за сигурност в Манчестър демонстрираха бърза и професионална реакция, но е ясно, че саморадикализирали се единаци или малки групички от заговорници е страшно трудно да бъдат разкрити и обезвредени. При това положение на хората им писва от политици и контратерористични експерти, призоваващи хората да запазят спокойствие и да останат сплотени. Ефектът "дежа-вю" прави все по-трудно да повярваш в такива призиви.

Всъщност, отбелязва "Индипендънт", както сочат и наръчниците на терористите, които не са секретни, те желаят именно това: "военни" реакции, все "по-твърда ръка" в мерките за вътрешна сигурност, които изтощават страните, и отчуждаване на мюсюлманските общности в тях. Това отслабва техните врагове и създава уязвима публика, в която те могат да вербуват податливи на пропагандата им хора.

Всички тези ответни мерки провокират обществата да се обърнат срещу местните мюсюлмани, пораждат антимюсюлманска омраза, спъват процесите на интеграция и създават хаос. Всичко това са фактори и последици, които екстремистите експлоатират в усилията си да всяват паника и радикализират колкото се повече повече хора, посочва "Индипендънт".

На тяхната кауза служи и безкрайното медийно съсредоточаване върху атентатите и техните последици. Тероризмът е пропаганда. Той провокира прибързани ответни мерки, дори и когато те се изпълняват коректно.
Отвръщайки на тероризма с нелиберални и нехуманни реакции не само подкопава самите принципи, които ние се опитваме да защитаваме пред лицето на ислямския екстремизъм, но е и контрапродуктивно.

Терористите няма какво да загубят, а могат само да спечелят от този наш подход, а ние можем да спечелим малко и да загубим всичко: социалната си стабилност, солидарността в обществото, демокрацията и мира, заключава "Индипендънт".

/БТА/


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Отмина хубавото време, когато спец частите пращаха хабер с някоя роднинска глава. И им беше позволено да избият няколко семейства за назидание.
6
0
 
3
 
! Отговори
Любознателен преди 1 година
До Версус,
Благодаря, че си си направил(а) туда да намериш превода. Тук идеята ми беше журналистката да отговори, че да ми каже тогава, толкова ли не намери българска дума. Сигурно мисли, че заглавието така е по-cool.
5
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Англичаните не са ли го разбрали досега, не се ли закрият всички ислямски центрове и изгонят агресивните хиджи и имами, които търсят откачалки и настройват млади муслита, периодично ще страдат точно по този начин. В Лондон може да видите толкова агресивни муслимани, тип муджахадини, които обществено обиждат Християнството и държавата. И полицията ги пази??? Далаверата с крайно приентираните към исляма държави върви от много време. От нея се печелят милиарди. Мей няма да я спре, ще показва грижа.
4
1
 
9
 
! Отговори
Гост преди 1 година
И естествено , българите и ромънците са им виновни ...
3
0
 
5
 
! Отговори
Изводът преди 1 година
излиза че е нещо от рода - колкото и да ви взривяват,запазете спокойствие?
2
0
 
6
 
! Отговори
Версус преди 1 година
Versus — латинское слово, означающее «против». Часто сокращается до vs или v. — например, «Спартак vs. Динамо» 
От руската уики, защото го няма на български, ама нали е на кирилица, предполагам, че ще разбереш смисъла.
1
1
 
6
 
! Отговори
Любознателен преди 1 година
Какво означава vs.?