Тайван – първата азиатска страна, узаконила гей бракове

Свободата да встъпиш в брак е свобода с кого да встъпиш в брак
25 май 2017 09:37, Елка Василева
7
Тайван – първата азиатска страна, узаконила гей бракове
Снимка: архив, Reuters

Тайван стана първата азиатска държава, узаконила еднополовите бракове, предаде Франс прес, като се позова на съобщение на Конституционния съд.

Съгласно решение на КС текстът в закона, който определя брака като съюз на мъж и жена, нарушава конституционните гаранции за равни права.

Той обяви за противоконституционни нормите на Гражданския кодекс, които не позволяват на две лица от един и същи пол "да създадат постоянен съюз от интимно и изключително естество с цел да поемат задължението да водят съвместен живот".

Съгласно решението на конституционните съдии тези текстове от закона са в разрез със свободата на хората да сключват брак (чл. 22 от тайванската конституция) и конституционната гаранция за равенство пред закона (чл. 7 от тайванската конституция).

В мотивите си съдът посочва, че свободата да встъпиш в брак се състои от свободата "дали да встъпиш в брак" и "с кого да встъпиш в брак". Тази автономия е съществена за нормалното развитие на личността и опазване на човешкото достойнство, се аргументира Конституционният съд на Тайван.

/БТА/


7
Още от
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
аман от проблеми преди 10 месеца
Има много страшен проблем след смърта на тн бракувани..

Починали или убити такива правят тежки проблеми на приемчици узаконяващи стажа като домашни хора на пратени з а прераждане..
4
4
 
5
 
! Отговори
всетая преди 10 месеца
кво ни занимавате с . зовете на тайванците
3
6
 
3
 
! Отговори
Пешо преди 10 месеца
Вече и в Азия ни изпреварват, толкова ли сме зле...
2
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 1

Жалко че нямаме географския късмет да сме по на запад в Европа... американците ги взеха и станаха модерни държави докато източна европа си остана клоака благодарение на русия.
1
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Тайван са вярното куче на САЩ в този район на света.