Тайван – първата азиатска страна, узаконила гей бракове

Свободата да встъпиш в брак е свобода с кого да встъпиш в брак
25 май 2017 09:37, Елка Василева
7
Тайван – първата азиатска страна, узаконила гей бракове
Снимка: архив, Reuters

Тайван стана първата азиатска държава, узаконила еднополовите бракове, предаде Франс прес, като се позова на съобщение на Конституционния съд.

Съгласно решение на КС текстът в закона, който определя брака като съюз на мъж и жена, нарушава конституционните гаранции за равни права.

Той обяви за противоконституционни нормите на Гражданския кодекс, които не позволяват на две лица от един и същи пол "да създадат постоянен съюз от интимно и изключително естество с цел да поемат задължението да водят съвместен живот".

Съгласно решението на конституционните съдии тези текстове от закона са в разрез със свободата на хората да сключват брак (чл. 22 от тайванската конституция) и конституционната гаранция за равенство пред закона (чл. 7 от тайванската конституция).

В мотивите си съдът посочва, че свободата да встъпиш в брак се състои от свободата "дали да встъпиш в брак" и "с кого да встъпиш в брак". Тази автономия е съществена за нормалното развитие на личността и опазване на човешкото достойнство, се аргументира Конституционният съд на Тайван.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
аман от проблеми преди 6 години
Има много страшен проблем след смърта на тн бракувани..Починали или убити такива правят тежки проблеми на приемчици узаконяващи стажа като домашни хора на пратени з а прераждане..
4
4
 
5
 
! Отговори
всетая преди 6 години
кво ни занимавате с . зовете на тайванците
3
6
 
3
 
! Отговори
Пешо преди 6 години
Вече и в Азия ни изпреварват, толкова ли сме зле...
2
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 1Жалко че нямаме географския късмет да сме по на запад в Европа... американците ги взеха и станаха модерни държави докато източна европа си остана клоака благодарение на русия.
1
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тайван са вярното куче на САЩ в този район на света.