Тържествено откриха новата централа на НАТО в Брюксел

Столтенберг: Алианса е най-успешният съюз в историята
25 май 2017 22:21, Анисия Иванова
19
Тържествено откриха новата централа на НАТО в Брюксел
Снимка: БТА

Новата централа на НАТО в Брюксел бе тържествено открита с церемония по предаване на ключовете от строителите, издигането на знамената на държавите от пакта и ниско прелитане на бойни и военнотранспортни самолети. Церемонията се състоя непосредствено преди официалното начало на срещата на държавните и правителствените ръководители на страните от алианса.

В словото си при откриването генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг посочи, че сградата е символ на единството и на променящия се свят. По неговите думи с днешната церемония НАТО отгръща нова страница.
НАТО бе основана преди близо 70 години, за да даде сигурност на нашите народи през Студената война.

С падането на Берлинската стена светът и НАТО се промениха, бивши врагове станаха партньори, а след това и съюзници. На 11 септември 2001 г. светът отново се промени с терористичния удар в Ню Йорк, впоследствие предприехме най-голямата си операция досега.

С промяната на границите на Украйна с военна сила, НАТО отговори с най-голямото укрепване на силите си за последното поколение. Направихме това, не за да предизвикаме, а за да предотвратим конфликт, затова оставаме открити за диалог, добави Столтенберг.

Генералният секретар поздрави Черна гора с предстоящото й след дни присъединяване към пакта. НАТО е най-успешният съюз в историята заради смелостта на нашите военни, посочи той.

При предаването на сградата премиерът на Белгия Шарл Мишел отбеляза, че повече отвсякога, след толкова жертви от атентата в Манчестър, съюзниците трябва да се изправят пред заплахата, която убива деца на концерт. След нападението във Великобритания всички сме тежко ранени, но сме решени да противостоим не само на думи, но и с дела. Убедени сме, че трябва да защитим нашите граждани. Сигурността е на първо място, но тя ще бъде постигната, само ако работим заедно, добави Мишел.

Потвърждаваме решимостта си да защитаваме мира и стабилността. Силен ЕС прави НАТО по-силна, а силна НАТО прави по-сигурни САЩ и Канада, заяви белгийският премиер. Сигурността днес изисква повече от обичайните военни способности, трябва ни мека и твърда сила. Ценностите на НАТО - демокрация, свобода, човешки права, върховенство на закона - не са отживелица, посочи Мишел.

Той отбеляза, че мястото, където от днес НАТО се нанася в нов дом, през двете световни войни е било бомбардирано от английски и германски войски. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
1
 
! Отговори
Наблюдател преди 6 години
Лъскави билдинги за администрации,а ефективността на организацията току що лъсна в Манчестър!
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Стига с тва нато бе. Ай сик тир
8
0
 
2
 
! Отговори
Българина преди 6 години
Новата централа на коминтерна..... Всички коминтерни свършват по един и съш начин. Централата е тук за да подпомага мигрантите по лесно да се заселват в европа
7
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Столтенберг: Алианса е най-успешният съюз в историятаАз: Алианса е най-бездействащият съюз в историята
6
0
 
5
 
! Отговори
ПАЗАРДЖИК преди 6 години
тръмп дръпна премиера на черногорие за да излезе на първа линия в в новата централа на нато.защо това него пишете и не показвате видео ролик
5
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Докато си плащат ще ги търпи, после ще иде при шейховете, те поне са богати и щи си направи там едно арабско НАТО и тия накрая ще гледат умно. Или ще освиткат Тръмп и в кравaрника ще избухне гражданска война между либерасти и републиканци. НАТО е куц кон на който не може да се вярва. Защо да воюва като може да търгува с арабелите, хитър е Тръмп.
4
2
 
11
 
! Отговори
да се закрие преди 6 години
НАТО е терористична организация и крайно време е да се закрие веднъж завинаги....да живеее ПУТИН,РУСИЯ и Великата ЧЕРВЕНА АРМИЯ......
3
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НАТО е безпомощна организация Тръмп издои камиларите и чаршафите ще издои и НАТО. Kамиларите поне нещо купиха, а тия нищо. Тръмп чака удобен случай да им забие нож в гърба Защото вече не могат да се противопоставят на С. Корея дори. Aко Тръмп продължава да скача по свирките на либералите САЩ ще станат за смях.
2
1
 
6
 
! Отговори
Патриот преди 6 години
как са се подридили само терористите защо не бях там с една картечница!
1
1
 
9
 
! Отговори
Баладжията преди 6 години
Каквото и да ви е мнението за НАТО, едно не може да не признаете!НАТО НАИСТИНА Е НАЙ-УСПЕШНИЯ АЛИАНС НЯКОГА!Никой никога не е имал такъв голям брой кукли на конци! Никой никога не е успявал да залъже толкова много държави, при това европейски (но те истинските европейци отдавна са мъртви) че са заплашени от война, без грам аргумент. Никой не успя да измами европейска държава до там, че да пуснат вълците в кошарата в името на толератността. Да се пазим от невидимите армии! СЛАВА НА НАТО!