Единство и решимост: Г-7 ще се бори с тероризма

Лидерите подписаха декларация зa защита на хората
Обновена: 26 май 2017 20:53 | 26 май 2017 20:46,
33
Единство и решимост: Г-7 ще се бори с тероризма
Снимка: Reuters

Лидерите на страните от Г-7 подписаха днес декларация за борба с тероризма, съобщиха осведомителните агенции и БТА.

Италия, която е председател на Г-7, публикува видеоматериал на лидерите, които подписват текста, който още не е публикуван, предаде ДПА.

Британската премиерка Тереза Мей благодари на колегите си за подкрепата им, изразена след извършеното в понеделник ислямистко нападение в Манчестър. Тя подчерта, че е важно Г-7 да използва всяко достъпно средство в борбата срещу тероризма и за защита на хората.

Мей призова лидерите на Г-7 да предприемат по-активни действия за подвеждане под отговорност на чуждестранните наемници, които се бият на страната на "Ислямска държава". Важно е да има законова възможност заподозрените в подобна дейност да бъдат преследвани, депортирани и екстрадирани. В противен случай те се връщат в родината си, където, без да са се отказали от радикалните си възгледи, се превръщат в реална заплаха за обществото, подчерта британската премиерка, цитирана от ТАСС.

Още по темата

С подписването на декларацията срещу тероризма и за премахване на екстремистката пропаганда от интернет "показахме нашето единство и решимостта си да продължим и да засилим борбата с тероризма", заяви италианският премиер Паоло Джентилони, цитиран от Ройтерс. Той добави, че в документа се изразява и подкрепа за Великобритания след самоубийствения атентат, извършен в понеделник в Манчестър, при който загинаха 22 души.

Седемте най-развити индустриални страни призоваха социалните медии и доставчиците на интернет да положат повече усилия за премахване на екстремистко съдържание и обещаха да се борят със злоупотребата с интернет от страна на терористите. "Макар че е едно от най-големите технологични постижения на последните десетилетия, интернет се оказа мощен инструмент за терористични цели", се казва в общата декларация, подписана от лидерите на Г-7.

Освен лидерите на 7-те най-големи развити икономики, декларацията беше подписана от председателя на Европейския съвет Доналд Туск и председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, отбелязва ТАСС.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп все още отказва да подкрепи Парижкото споразумение за климата от 2015 г., подчерта Джентилони. Постигнато е обаче съгласие по други теми, включително Сирия, Либия и борбата с тероризма, добави той.

"Остава един отворен въпрос и това е позицията на САЩ по Парижкото споразумение за климата. Всички останали потвърдиха пълното си съгласие със споразумението", подчерта италианският премиер. "Сигурни сме, че след размисъл и САЩ ще искат да се ангажират с него", добави той.

Според Джентилони има напредък по въпросите на външната търговия, но все още не е постигнато съгласие по формулировките на финалното комюнике на срещата.

По-рано Тръмп защити протекционистки дневен ред, който притесни партньорите му от Г-7, предаде Ройтерс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всеки ден се заробват с нови подписи и декларации, тая Мей сега има да плаща 100 млрд ама пак подписва накрая ще се хванат за гушите. От тия хартии дето ги разнасят всеки ден няма никаква полза.
12
8
 
7
 
! Отговори
погр ебален агент преди 6 години
Без единство и без решимост: Г-7 са се хванали за гушите. Един срещу остатъка на света! Вече се знае кой ще е победителя! Името му е Доналд Тръмп.
11
2
 
21
 
! Отговори
Цирк г7 преди 6 години
До 1,До сега се занимаваха с преврати,майдани,подкрепа на терорист и тн.само колко са жалки погледнете ги и срама нямат като лъжат....
10
2
 
12
 
! Отговори
fesa преди 6 години
До АнонименЗа защитата на тези хора ли става въпрос,или само за нашите?
9
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
26 май 2017. Най-малко 106 цивилни, сред които 42 деца, са убити при въздушни удари в сирийския град Маядин, нанесени от оглавяваната от САЩ многонационална коалиция.
8
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Саудитска Арабия купува от САЩ оръжия за 350 млрд. долара. На тържествена церемония в Рияд саудитският крал Салман удостои американския президент Доналд Тръмп с най-високото саудитско отличие - орден "Крал Абдул Азиз", на името на основателя на управляващата династия.
7
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Подписали декларация, хубаво. А как точно ще стане това с борбата срещу тероризма? С цензура в интернет? Може би ще наложат цензура на новините как ракетите и бомбите взривяват деца в Близкия изток, за да не oтмъщават те на нашите деца. Напълно безполезно - хората там с очите си виждат децата си взривени и разкъсани от демоктатичните бомби и от този момент нататък животът им се превръща в мания за мъст, кръв за кръв.
6
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Повечето от тези сигурно не могат да си пуснат и видеоклип в Youtube... Борете се с остеопорозата по-добре, некадърници.
5
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тез рептили нямат никаква връзка с кораба-майка, вече са изкукали напълно. но пък борбата се добави още една бумага. А тез дето нямаме декларции какво да правим.
4
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Точно баба Меркел ще се бори, вервайте.
3
1
 
27
 
! Отговори
Гюнтер преди 6 години
Ще,се организират мощни гей паради и ще се приемат три и четериполови в армията.И плюшените игрки ще са с намаление след терпристичен акт!
2
0
 
27
 
! Отговори
2 преди 6 години
Как ще се борите - с "осъждане" по Фейсбук, хаштагове, знаменца или други подобни съпричасности, характерни за *** меки китки.
1
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво. А досега с какво се занимавахте, колоси?