Тръмп безпардонно избута премиера на Черна гора. Да го видят!

НАТО прие план за увеличаване на бюджетите
Обновена: 26 май 2017 12:31 | 26 май 2017 08:52, Елка Василева
82

Най-кратката за последните десетина години среща на високо равнище на НАТО се състоя вчера в Брюксел. На нея практически без обсъждане бяха приети няколко предварително съгласувани решения като присъединяване на организацията към коалицията срещу "Ислямска държава" под командването на САЩ, изготвяне на ежегодни национални планове от страните на алианса за изпълнение на целта за постигане на разходи за отбрана, равни на два процента от техния БВП до 2024 г. и създаване на антитерористичен център за обмен на информация.

Не бяха приети никакви заключителни документи на срещата. Тя бе свикана главно по две причини - запознаване на блока с новия президент на САЩ Доналд Тръмп и откриване на новата сграда на НАТО.

Срещата продължи около шест часа, като половината време бе отредено на церемонията по предаването от Белгия на новата централа.

Още по темата

Общуването на Тръмп с натовските и преди това европейските лидери беше стриктно наблюдавано от журналистите, тъй като той се срещна с много от тях за първи път и някои от първите впечатления трудно ще се забравят, съобщи Ройтерс.

По време на обиколката из новата централа на НАТО Тръмп буквално избута черногорския премиер Душко Маркович, за да се озове в центъра на групата. След като се подреди до генералния секретар Столтенберг, Тръмп си оправи небрежно костюма, усмихна се и започна да разговаря с литовската си колега Далия Грибаускайте, пренебрегвайки Маркович, посочва Ройтерс.

Двете ръкостискания на Тръмп с френския президент Еманюел Макрон също направиха впечатление. Първото беше, когато двамата се срещнаха за работен обяд. Двамата си стиснаха ръцете доста силно и продължително. На кадрите се видя как кокалчетата им побеляха. Второто ръкостискане беше на срещата на върха на НАТО. Тръмп сграбчи ръката на Макрон и я разтърси енергично. На снимките изглежда, че Тръмп придърпва Макрон по-близо, докато той се дърпа назад и се опитва да се освободи от хватката му.

Не за първи път ръкостикания на Тръмп привличат вниманието. Неотдавна японският премиер Шиндзо Абе сякаш въздъхна от облекчение, след като Тръмп пусна ръката му след крепко здрависване, припомня Ройтерс.

Агенциите припомнят, че обичайно срещите на високо равнище на НАТО се свикват два пъти в годината, продължават по два дни и включват цяла серия от работни срещи между лидерите на алианса в различни формати. В края им обикновено се приема пространна заключителна декларация, която има значение на програмен документ до следващата среща. Такава бе срещата във Варшава преди 10 месеца.

Следващата среща на върха ще бъде през 2018 г., съобщи генералният секретар Йенс Столтенберг, без да уточни мястото й.

Столтенберг заяви, че президентът на САЩ Доналд Тръмп е поставил ребром пред съюзниците въпроса за увеличаване на военните им разходи. Генералният секретар на алианса добави, че някои от страните са се съгласили, че трябва да увеличат военните разходи, но не за да угодят на САЩ, а заради собствените отбранителни интереси.

Участниците в срещата решиха да се изготвят национални планове за увеличението на разходите. Столтенберг съобщи, че първата оценка по реализирането на тези планове ще бъде направена на срещата през декември на външните министри от НАТО. Всеки от плановете ще включва конкретни задължения за поетапно увеличаване на военния бюджет до 2 процента от брутния вътрешен продукт. Те ще съдържат и конкретни данни каква част от средствата на държавите ще са за нови оръжия и каква за участие във военни операции на НАТО.

Доналд Тръмп подчерта, че 2 процента от БВП е абсолютният минимум, необходим на страните от алианса за обновяване на военните им възможности. "От 28-те членки на съюза 23 са задлъжнели с огромни суми към американските данъкоплатци. САЩ харчат за отбрана повече от всички страни, взети заедно", заяви американският президент.

Освен САЩ само Великобритания, Турция, Гърция и Полша имат военни разходи на равнище 2 процента от БВП, пише БТА.
 


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
0
 
0
 
! Отговори
Бг преди 3 години
Бачо ни Радев и той трябваше да ги поразрита там :))))))
61
0
 
0
 
! Отговори
Тръмп преди 3 години
Аmerica first !!! Показва лозунгите в дела. +1
60
1
 
2
 
! Отговори
Малейй преди 3 години
Тръмп има сериозен психически проблем. Той арогантно избута събралите се лидри , изпъна сако, навири брадичка и надуто зае поза. Това е новия император! Луд за връзване! Усмивката му е изкуствена, като на Joker.
59
0
 
8
 
! Отговори
славянин преди 3 години
Обикновен задокеански чобанин!
58
6
 
3
 
! Отговори
Така е преди 3 години
Така трябва. Да се знае кой е Властелина на света.
57
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само този жест е достатъчен да покаже тръмпона какъв бо-клук е. Въпреки това, нашите путинофили са му големи фенове.
56
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този е срам за Америка.
55
1
 
7
 
! Отговори
Наблюдател преди 3 години
От този му жест прозира цялото високомерие и неуважение на англосаксите към останалия свят. НИЩО, ЖИВОТЪТ Е НАЙ-ГОЛЕМИЯТ УЧИТЕЛ!
54
4
 
6
 
! Отговори
Русия преди 3 години
Перуката показва на Западналите *** къде им е мястото,

жалко ,че не беше Бобко на негово място.
53
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нали се сещате, че тия 2% ще отидат поне на половина за закупуване на американски оръжия. Тръмп е бизнесмен. Изобщо не го интересува кой е врагът, стига да си получи вноските.
52
2
 
7
 
! Отговори
П.Петров преди 3 години
Мине, не мине ден и двата неврона, които се гонят в главата на Тръмп, натворят някоя "лудория"...
Ще му се случи "инцидент' определено, няма да изкара цял мандат!
51
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Все ми се струва, че Тръмп е измислил как да усмири Владимир Македонски. Ще насъска шиптърите и после ще сипе бомби, като в Сърбия, а Влад ще скърца със зъби и ще вдига кръвното.
50
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Путин по- добре да откаже македоницата и да въведе иврита в Расия. Рав Берл Лазар ще остане очарован.
49
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тръмп им дава да разберат, че няма лабаво и сметките, които трябва да плащат на фащ вече са в милиарди долари.
48
9
 
1
 
! Отговори
.............. преди 3 години
няма да е зле да покажете същото мъжество и пред малкия пyтя, който ви отне азбуката и я връчи на откачените мекета. Келeши!
47
4
 
16
 
! Отговори
42 преди 3 години
Правилно.Тръмп е последният мохикан, който иска да покаже на такива серсеми като нас и черногорците, че сме сключили съюз с дявола или по-скоро сме от най-обикновените му роби. Под дяволът, разбирай финансовите властелини от Лондон и Златната ябълка. Тежко на всички, които се обърнахме срещу Русия.
46
3
 
8
 
! Отговори
иол преди 3 години
хахаха,черногореца требваше да му удари една глава за здраве,ма политика е туй не е кварталната кръчма......
Аз обаче няма да мога да се сдържа да нараня тръмпиту
45
2
 
14
 
! Отговори
morelini преди 3 години
Безпардонен тип който си мисли че управлява неговата компания а не тази велика държава.Хак им е на американците...те си го избраха.Чакат само да направи някоя по голяма издънка за да му поискат импийчмънт...
44
2
 
15
 
! Отговори
ЕЙ преди 3 години
АМЕРИКАНСКИ СЕЛЯНИН ТУК Е ЕВРОПА ТУК ТИ ЩЕ СЕ СЪОБРАЗЯВАШ И ЩЕ СИ НА ВТОРА ЛИНИЯ ... АМИ ТАКА ДЕ КАТО ИДЕШ НА ЧУЖДО МЯСТО СЕ СЪОБРАЗЯВАШ С ТРАДИЦИИТЕ НА ХОРАТА ...А ИЗВИНЕТЕ ТОЙ ТОЯ Е ОТ АМЕРИКА А ТАМ ИСТОРИЯ И ТРАДИЦИИ НЕЩО ИМ ЛИПСВАТ :D
43
2
 
21
 
! Отговори
к9 преди 3 години
Пълен селянин и лузър.Всичко освен Европа е провинция.