Меркел несъгласна с Тръмп за търговския излишък на Берлин

Търговската политика на Германия била лоша според US президента
Обновена: 27 май 2017 11:23 | 27 май 2017 11:18, Елка Василева
67
Меркел несъгласна с Тръмп за търговския излишък на Берлин
Ангела Меркел и Доналд Тръмп. Снимка: Reuters

Германският канцлер Ангела Меркел изрази несъгласие с критиките на президента на САЩ Доналд Тръмп по въпроса за германския търговски излишък, предаде Ройтерс.

Пред представители на ЕС Тръмп каза по-рано, че германската търговска политика е "много лоша" и Германия продава прекалено много коли в САЩ.

Меркел е обяснила на Тръмп на срещата на върха на Г-7 в Сицилия, че излишъкът се дължи отчасти на фактори, върху които Германия не може да влияе и е подчертала колко много работни места откриват преките германски инвестиции в САЩ.

Още по темата

Двамата лидери са се споразумели да бъде създадена работна група за обмен на информация по двустранните търговски връзки. Според германски представители тази стъпка цели да предотврати наказателни мерки, които Вашингтон може да въведе въз основа на непълна картина на отношенията между двете страни.

Германски медии съобщиха вчера, че Тръмп остро е критикувал Германия на среща в четвъртък с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и на Европейския съвет Доналд Туск.

"Шпигел" писа, че Тръмп казал на представителите на ЕС: "Вижте милионите коли, които те продават в САЩ. Ужасно. Ние ще спрем това".

Икономическият съветник на Тръмп Гари Коун потвърди някои от подробностите по разговора, представени от медиите, но ги омаловажи, уточнявайки, че американският президент е заявил, че няма проблем с Германия.

Германският търговски излишък , който достигна рекордните 253 милиарда евро (283 милиарда долара) през 2016 г., е повод за недоволство и в Европа. Партньорите на Берлин го призовават да стимулира повече вътрешното търсене.

САЩ имат търговски дефицит с Германия, възлизащ на 64,9 милиарда долара през 2016 г. в сравнение със 74,8 милиарда долара предходната година, сочат данни на правителството на САЩ.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Меркел пак ще кацне на Путин. Ако американците спрат вноса на немски коли, къде ще ги пробутва? Нас могат да не ни броят. Ние ги купуваме, 20 г, след като са слезли от конвейера
17
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
19, че какво й е на Япония бе панелен таласъм?
16
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Плащай краво! Инак ще последваш съдбата на Япония.
15
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сега ще налазят третополовите да вряскат кък Путин е платил на милиардера Тръмп за туй изказване за да унижи метресата на талибаните. Аз се махам, че ще се разнесе непоносима смрад както винаги.
14
0
 
10
 
! Отговори
Наблюдател преди 6 години
"На крива ракета Космоса и виновен"!
13
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако нещата продължават така, съвсем скоро Америка ще загуби важен и ключов съюзник в лицето на Германия. Тов. Путин е много доволен от работата на сламената коса, известен още като бътхед! Тръмп ще бастиса пиндосите, а света ще ги намрази още повече!
12
6
 
16
 
! Отговори
Германия съсипа преди 6 години
Германия /заедно с Франция/ съсипа съвсем съзнателно източноевропейските икономики. Последното което могат да ограбят са националните валути, но народи като Дания дори и след два референдума не искат еврото - същото важи Чехия, Полша и Унгария, а загубилите са Словакия и Словения. Краденото по този начин е държавна политика на Германия. Дълбоко с себе си всички нации са срещу германците, но не го признават.
11
1
 
12
 
! Отговори
към 3 преди 6 години
Имам основателни опасения, че тъй както са тръгнали работите, сламената коса ще те задължи да купиш някое фордче. Ще задължи и каракачана да купи някое фантомче. Ще задължи и енергииния да купи някое блокче от фалиралата Уестингхаус и тн
10
2
 
1
 
! Отговори
Дсе преди 6 години
atlas.media.mit.edu/en/profile/country/blx/Кой питаше за Белгия?
9
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Краварите да се махат от Германия и от базата Рамщайн, като много знаят! Германците да ходят при Путин за стратегически съюз ако не искат да бъдат съсипани за трети път от лукавите англосакси!
8
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"цели да предотврати наказателни мерки, които Вашингтон може да въведе"=====Какво се получава? Основна отличителна пиндостанска черта ли е предприемането на санкции срещу по-креативните, по-конкурентните, по-добре работещите, по-успешните? С всички сили ли искат да пречат на развитието на държавите, за да запазят изплъзващата им се хегемония и умиращата мечта за севтовно еднолично господство?Чувам, че Тр***мп е за ужесточаване на санкциите срещу Русия, чиято икономика отбелязва траен ръст.
7
1
 
6
 
! Отговори
Livis преди 6 години
Belgia?Domati, slivi, kakao, kafe, benzin, alkohol, zahar, cigari, parfumi...
6
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Съгласна, несъгласна, ша козирува. Тръмп е това бе ееей, да не е някоя лукова глАва?!
5
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Белгия какво произвежда ? Hякой нещo да каже, окaзва се, че живеяят от една голяма администрация на гърба на целия ЕС.
4
3
 
20
 
! Отговори
. преди 6 години
Ако реши да впди търговска война с Германия и ЕС като цяло, това ще е края на САЩ. За което мур.зилките ще са най - щастливи, та предполагам това ще е новата им опорка.
3
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А като се има впредвид, че немските стоки в България са като за източноеропейци, как да не им ги обложиш с наказателни мите от 500%?
2
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако Америка имаше такъв излишък тогава всичко щеше да е наред, ама нали са лошите германци. Сори краварчета, ама аз искам BMW или Мерцедес, а не вашите брички... или сламената коса ще ме задължи да купя някое фордче?
1
4
 
30
 
! Отговори
ссссссссс преди 6 години
TTIP или както там беше, изтече в канализацията. Това е добрата новина.